Naxi skrev:
Jøss! En hel time fra 78c (utmesk) til 98-100c ca?!
Vi kjører aldri utmesking, vi tapper det av etter endt mesk på den temperaturen vi brukte, rengjør BB'en og koker. Utmesking har 2 funksjoner; den ene er å gjøre mesken mere flytende slik at du får med deg mere sukker, den andre er å stoppe enzymaktiviteten - som kun er nødvendig om du brygger for salg eller 100% likt øl hver gang.
Amarillo skrev:
Prinsippet med BB60 er at når du skyller så tapper du samtidig vørter ut.
Vørteren blir derfor avkjølt før den skal kokes.
Prinsippet med BB60 er at det er en stor vannkoker. Du kan gjøre akkurat hva du vil.
Vørteren dropper med 2C fra vi tapper den av til vi starter koket. Ikke akkurat noe å besvime av.
RETBergen skrev:
med silbunn er det vel kun sirkulering som gjelder. skylling blir feil begrep. Skylling er jo å løfte malten bort fra mesken når mesking er ferdig, og hive på varmt vann for å få litt mer mesk ut av malten før den går i komposten.
Med silbunn kan du gjøre hva du vil, skylle med batch, kontinuerlig, ingen skylling, hva som helst.
Skylling er ikke å løfte malten bort fra mesken, som du sikkert har fra Speidel eller BB30. Det du gjør der har ingen navn og er ikke en metode. Du tar malten ut av mesken, og bare det.
Naxi skrev:
Vil det være nødvendig å skylle med BB60?
Det er aldri nødvendig å skylle, du må bare justere effektiviteten i oppskriften deretter.
Når jeg brygger 25L på en enkelt mesk uten skylling på BB60 har jeg effektivitet på ca 65%. Når jeg brygger 50L på 3-stegs partimesk (batch) har jeg 75-85% effektivitet, alt etter hvor mye jeg gidder å dille.