Interessant, dette skal definitivt prøves! Har hatt veldig lavt utbytte selv, men har gått rett fra mesk på 65 grader til skylling. Vannets egenskap til å løse opp sukker øker jo med temperatur, og sukkeret som ligger igjen i maltet vil bli lettere å hente ut under skylling.
Har dere andre noe fast forhold mellom meskevolum og skyllevolum vann? Bruker dere filteret til pumpa, eller går det fint uten såfremt man ikke søler malt på utsiden av silkar?
Enig med den karen her
Mer eller mindre slik jeg brygget på min BB30. Vil også si det er viktigere å røre mye i starten en lenger ut i mesken.
Når mesken har fått den rette konsistensen så er mye gjort, her er det bare erfaring som kan hjelpe deg med å bedømme. Jeg rører også endel del mens jeg varmer opp til 78 for å sikre jevn temperatur, når jeg først har nådd 78c slutter jeg å røre og lar det sirkulere i 10-15 min til vørteren begynner å bli klar igjen.
Skyllingen har jeg også tatt helt med ro, fyller opp en kjele med 3-4l vann og fordeler best mulig utover maltsengen. Og hvis jeg følte mesken har vært litt kranglete kan det hende jeg rører litt rundt i de øverste 10-15 cm av malten før eller undeveis mens jeg skyller.
64-68 i 60 min, 78 i 10-15 og vann etter behov.
Jeg hadde stortsett 75-85% utbytte etter som type og mengde med malt.