Finn Berger
Moderator
Det finnes flere eldre tråder om denne øltypen. Men jeg tar likevel sjansen på å åpne en ny. Nye folk, nye erfaringer.
Jeg sitter med en masse fin westmalle-gjær, og har funnet ut at jeg skal prøve meg på noe nytt, og det er altså en belgisk dobbel. Jeg har aldri likt belgisk dubbel noe særlig - men har jo (derfor) heller ikke drukket så mye av det. Jeg har ikke vært så veldig glad i belgisk øl generelt, heller, men så har jeg plutselig fått noen gode erfaringer, og i jakta på noe å bruke den fine gjæren til, dukka en slags fantasi om smaken av dubbel - om at det kanskje kunne være en god smak, det også - plutselig opp.
OK, brygge dubbel. Men siden jeg har null erfaring med stoffet, melder det seg et problem: Hva skal oppskrifta inneholde?
Jeg har lest litt - vesentlig Brew Like a Monk - og tenkt litt og kjent etter litt og kikka litt i maltbeholdninga og i erfaringene mine, og dette er resultatet (som jeg så klart er veldig usikker på):
Til 30 liter før tapping med OG opp mot 1.070:
5,8 kg pilsnermalt
0,6 kg bisquit 60 EBC
1,5 kg Simpsons aromatic malt 60 EBC
0,3 kg Simpsons DRC (eller Special B)
0,3 kg Candi sirup 200 EBC
0,05 kg Meridian Blackstrap Molasses
Tanken er at pils og bisquit legger et godt gulv med mye korn og kjeks og de greiene der. Så skal aromatic og DRC gi mye både lys og mørk frukt, og tilslutt kommer det mørke sukkeret med både farge og litt tøffe smaker. Melassen er skumle greier, den veit jeg av erfaring at fort blir merkbar.
Så har jeg en ide om å blande inn litt rosin og sviske-saft. Den er fra BLM, som gir ei oppskrift fra Tomme Arthur på s. 242/-43. Jeg tenker meg å koke opp en kvartkilo av ei blanding av rosin og sviske, og tilsette krafta fra dem mot slutten av koket. Jeg tenker at det skal gå inn sammen med de to Simpsonsmaltene, og gi et ørlite rundt hjørne av snill frukt.
Kommentarer?
Jeg sitter med en masse fin westmalle-gjær, og har funnet ut at jeg skal prøve meg på noe nytt, og det er altså en belgisk dobbel. Jeg har aldri likt belgisk dubbel noe særlig - men har jo (derfor) heller ikke drukket så mye av det. Jeg har ikke vært så veldig glad i belgisk øl generelt, heller, men så har jeg plutselig fått noen gode erfaringer, og i jakta på noe å bruke den fine gjæren til, dukka en slags fantasi om smaken av dubbel - om at det kanskje kunne være en god smak, det også - plutselig opp.
OK, brygge dubbel. Men siden jeg har null erfaring med stoffet, melder det seg et problem: Hva skal oppskrifta inneholde?
Jeg har lest litt - vesentlig Brew Like a Monk - og tenkt litt og kjent etter litt og kikka litt i maltbeholdninga og i erfaringene mine, og dette er resultatet (som jeg så klart er veldig usikker på):
Til 30 liter før tapping med OG opp mot 1.070:
5,8 kg pilsnermalt
0,6 kg bisquit 60 EBC
1,5 kg Simpsons aromatic malt 60 EBC
0,3 kg Simpsons DRC (eller Special B)
0,3 kg Candi sirup 200 EBC
0,05 kg Meridian Blackstrap Molasses
Tanken er at pils og bisquit legger et godt gulv med mye korn og kjeks og de greiene der. Så skal aromatic og DRC gi mye både lys og mørk frukt, og tilslutt kommer det mørke sukkeret med både farge og litt tøffe smaker. Melassen er skumle greier, den veit jeg av erfaring at fort blir merkbar.
Så har jeg en ide om å blande inn litt rosin og sviske-saft. Den er fra BLM, som gir ei oppskrift fra Tomme Arthur på s. 242/-43. Jeg tenker meg å koke opp en kvartkilo av ei blanding av rosin og sviske, og tilsette krafta fra dem mot slutten av koket. Jeg tenker at det skal gå inn sammen med de to Simpsonsmaltene, og gi et ørlite rundt hjørne av snill frukt.
Kommentarer?