Belgisk hveteøl Wit

Veldig godt fornøyd med denne her. Hvis du ikke vil ta vannjusteringen helt ut så få i alle fall med litt kalsium. Melkesyra bidrar både til pH og smak og bør ikke utelates. Sorachi Ace kan byttes til EKG for mer trad smaksbilde, bare å justere opp mengde for å treffe IBU.

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 31,58 l
Post Boil Volume: 28,08 l
Batch Size (fermenter): 25,00 l
Bottling Volume: 24,00 l
Estimated OG: 1,050 SG
Estimated Color: 6,5 EBC
Estimated IBU: 21,5 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 75,6 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
5,90 ml Lactic Acid (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 -
2,60 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins Water Agent 2 -
1,50 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 3 -
1,50 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60,0 mins) Water Agent 4 -
1,20 g Gypsum (Calcium Sulfate) SPARGE (Mash 60 Water Agent 5 -
0,80 g Salt (Mash 60,0 mins) Water Agent 6 -
0,70 g Calcium Chloride SPARGE (Mash 60,0 mins) Water Agent 7 -
0,70 g Epsom Salt (MgSO4) SPARGE (Mash 60,0 min Water Agent 8 -
0,40 g Salt SPARGE (Mash 60,0 mins) Water Agent 9 -

0,29 kg Rice Hulls (0,0 EBC) Adjunct 10 4,8 %
2,26 kg Chateau Pilsner 2 Row (3,2 EBC) Grain 11 36,9 %
2,26 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 12 36,9 %
1,17 kg Wheat, Flaked (3,2 EBC) Grain 13 19,0 %
0,15 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 14 2,4 %

15,00 g Sorachi Ace [12,00 %] - First Wort 60,0 Hop 15 17,7 IBUs
15,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 15,0 Hop 16 3,3 IBUs
15,00 g Saaz [4,00 %] - Boil 2,0 min Hop 17 0,5 IBUs

1,32 tbsp Wheat flour (Boil 2,0 mins) Other 18 -
9,72 g Orange Peel, Bitter (Boil -30,0 mins) Spice 19 -
4,17 g Coriander Seed (Boil -30,0 mins) Spice 20 -

1,0 pkg Belgian Wit Ale (White Labs #WLP400) [35 Yeast 21 -


Mash Schedule: Hveteøl med skylling
Total Grain Weight: 6,13 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Mash Step Add 25,56 l of water at 53,1 C 50,0 C 20 min
Mash Step Heat to 64,0 C over 10 min 64,0 C 40 min
Mash Step Add 0,00 l of water and heat to 68,0 C 68,0 C 20 min
Mash Step Add 0,00 l of water and heat to 76,0 C 76,0 C 10 min

Sparge: Fly sparge with 11,13 l water at 76,0 C
 
50/50 pilsnermalt (eller pale malt) og flaket hvete. Mesk på 65C. OG 1.050. Saaz eller en annen nobelhumle til ca 20IBU på 60 minutter. 0.5g/liter korianderfrø, lett knust, 1g/liter med sitrusskall (feks blanding av grapefrukt og lime) ved flameout. Gjær med WLP400 på 20C.
 
En wit skal jo gjerne være litt uklar/hazy. Dropper man normalt Whirlfloc og andre klaringsmidler her, eller lager man klar øl og lar gjæren i flaska gjøre den uklar? Wit drikkes jo gjerne med gjær.
 
Ikke bruk flokkuleringsmiddel - jeg er til og med så jålete at jeg tilsetter 1-2ss hvetemel 2 siste min av kok for å sikre at hveteølet blir tåkete nok :)
 
Jeg har en Hoegaarden klone stående å gjære nå.
oppskriften jeg brukte er som følger:
Batch størrelse: 25L

2.1kg Pilsnermalt
2.1kg Hvetemalt
1kg flaket hvete
150gr flaket havre
15gr East kent goldings 60 min
15gr Saaz 45 min
15gr East kent goldings 30 min
15gr Saaz 15 min
15gr Bitter appelsinskall
15gr korianderfrø (brukte ca 20)
WLP400

Mesket på 65 grader i en time og ca 15 min på 72/71 grader

OG ble 1.041

Dette er dog en "google-oppskrift" men fargen så veldig typeriktig ut. Batchen skal flaskes neste helg, kan oppdatere deg etter en smaksprøve om du ønsker?

Tenkte kanskje jeg skulle prøve meg på denne oppskriften til mitt neste brygg. Hva var IBU på denne?
 
Kan ikke si noe om akkurat denne, men jeg har brygget en del Wit og sikter meg inn på 15, maks 20 IBU.

Ja det er vel der de pleier ligge. Googlet litt og det ser ut som Hoegaarden ligger rundt 15, så sikter meg inn på det jeg også.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
God kveld!

Brygget en Wit fra Petit 27/6-16. OG 1.042. Gjæren som ble brukt var Safbrew WB-06. Denne stod først til 16/7 i romtemperatur, da så den slik ut:
22180-9c6d2e8f49f2dbedfbef5f7409c86b5f.jpg

Lot den stå til 24/7, da så den sånn ut:
22181-6d7b162964e143f524d87c7053861e4a.jpg

Fortsatt ikke klar for tapping. Flyttet den ned i kjelleren for å prøve litt "cold crashing" (rundt 14 grader). Den 26/7 så den sånn ut:
22182-d6c9557c7c5dd01d3b62f09f9720ae0c.jpg

Har gjæringsbøtta fortsatt stående i kjelleren på rundt 14 grader. Igår så det sånn ut i bøtta:
22183-66231b243aeae9aa87480fe392bc783d.jpg


Har ikke målt SG/FG. Er dette en infeksjon? Noen som har hatt samme problem? Hva gjorde dere?
 

Vedlegg

  • DSC_0015.JPG
    DSC_0015.JPG
    70,8 KB · Sett: 55
  • DSC_0021.JPG
    DSC_0021.JPG
    222,8 KB · Sett: 58
  • DSC_0028.JPG
    DSC_0028.JPG
    207,6 KB · Sett: 58
  • DSC_0030.JPG
    DSC_0030.JPG
    174,8 KB · Sett: 67
Sist redigert:
Ser ut som gjær. Ta ut en prøve og mål SG samt smak på det. Blir ike mye cold crash av 14 grader. Bør ha kjøleskaptemp eller lavere.

RDWHAHB
 
God kveld!

Brygget en Wit fra Petit 27/6-16. OG 1.042. Gjæren som ble brukt var Safbrew WB-06. Denne stod først til 16/7 i romtemperatur, da så den slik ut:
22180-9c6d2e8f49f2dbedfbef5f7409c86b5f.jpg

Lot den stå til 24/7, da så den sånn ut:
22181-6d7b162964e143f524d87c7053861e4a.jpg

Fortsatt ikke klar for tapping.

Hvordan vet du at den ikke var klar for tapping?

Slik jeg forstår det har denne nå stått i gjæringsdunken i over en måned, og er helt sikkert overmoden for flasking.

Mål SG, som Odland sier. Bildene dine ser helt normale ut for en witgjær som ofte ikke flokkulerer så bra.



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Gjør meg klar til brygg nr 2!
Jeg er veldig gla i Hoegaarden så da måtte det bli en Wit. Oppskrifta er basert på "Lar-Gaarden fra Beer n' BBQ by Larry" på Youtube.

2.5kg Pale Malt
2.5kg Flaket Hvete
250g Flaket Havre
25g Hallertauer 60min
25g Saaz 10min
WLP400 2 liter

25g Appelsinskall (Bitter) 5min
25g Knuste korianderfrø 5min
3 poser kamomille-te 5min

Tenker å stegmeske i BIAB posen. 90min mesk.

50c 20min = 13 liter 55c vann pluss malt på 18c
66,5c 60min, tilsetter 7.5 liter 100c vann
76,5c 10min, tilsetter 9.5 liter 100c vann

30liter vann minus 5,25 liter pga kornet (1L/1kg) = 24,25 liter i kjelen
24,25 liter - 10% avdamping (60min kok) + 2 liter gjær = 23,8 liter til fermentering.

Fermenteres på 18c. Håper på en alk% på 3.5 - 4.5%

Noe som ser stygg-galt ut her?
 
Gjør meg klar til brygg nr 2!
Jeg er veldig gla i Hoegaarden så da måtte det bli en Wit. Oppskrifta er basert på "Lar-Gaarden fra Beer n' BBQ by Larry" på Youtube.

2.5kg Pale Malt
2.5kg Flaket Hvete
250g Flaket Havre
25g Hallertauer 60min
25g Saaz 10min
WLP400 2 liter

25g Appelsinskall (Bitter) 5min
25g Knuste korianderfrø 5min
3 poser kamomille-te 5min

Tenker å stegmeske i BIAB posen. 90min mesk.

50c 20min = 13 liter 55c vann pluss malt på 18c
66,5c 60min, tilsetter 7.5 liter 100c vann
76,5c 10min, tilsetter 9.5 liter 100c vann

30liter vann minus 5,25 liter pga kornet (1L/1kg) = 24,25 liter i kjelen
24,25 liter - 10% avdamping (60min kok) + 2 liter gjær = 23,8 liter til fermentering.

Fermenteres på 18c. Håper på en alk% på 3.5 - 4.5%

Noe som ser stygg-galt ut her?
Her er ihvertfall Hogaarden Clonen, så får du sammenligne litt. Source: Zymurgy magasinet.
 

Vedlegg

  • Hogaarden Clone 22L - Beer Recipe - Brewer's Friend.pdf
    129,5 KB · Sett: 58
Kræsjer dere witbier? Må gjerne være hazy men vil jo helst at den skal ha en fin farge og ikke være melkete
 
Ser ingen grunn til å kræsje hveteøl. Ingen av ølene mine som skal ha haze (bortsett fra IPA/APA) blir kræsjet. Det du f.eks kan gjøre er å senke temperaturen til en ønsket temperatur (evt en stund) etter at FG er nådd og holde i x antall dager for å felle ut noe av gjæren før du flasker.

Men du må uansett passe på at du ikke bommer, mindre gjær over på flaska gir mindre preg av gjæren, når gjæren dropper helt ut, type stått lenge og kaldt, så er det et ganske kjedelig øl du sitter igjen med.
 
Sist redigert:
Har brygget wit bare 3 ganger, men min erfaring er at appelsinskall gjør lite av seg. 7 gram i den Hoegaarden klonen må nesten være trykkfeil, tror jeg. Har brukt 50 gram – og det var ikke for mye. Koriander skal man derimot være mer forsiktig med. 15 - 20 g knuste frø er passe etter min smak.
 
Skal brygge belgisk wit med wlp400. Det skal etter oppskriften legges i 40 gram appelsinskall siste 5 min av kok. (I tillegg til koriander og kamille.) Har noen her forsøkt sitronskall i stedet?

Tenkte å gå for 30 gram appelsin og 10 gram sitron. Økologisk.
Ser for meg litt friskere/syrligere smak.
 
Tilbake
Topp