Proggrock
Norbrygg-medlem
Hallo!
Jeg bruker beercalc på Håndbrygg.dk for å bl.a. beregne hvor mye humle jeg skal tilsette. Men jeg synes ofte at jeg får alt for bittert øl. Jeg koker oftest i 60 min men når jeg skal kjøle så tar dette fort 30-40 min og da sirkulerer jeg vørteren gjennom en kobberspiral som ligger i kaldt vann. Mit spm er om den tiden ekstra det tar for å kjøle vørteren også bidrar til å øke bitterheten i ølet og om det finnes en enkel måte å kompensere dette. D.v.s minske antall gram bitterhumle slik at jeg faktisk ender opp på den IBU:en jeg ønsker.
Jeg bruker beercalc på Håndbrygg.dk for å bl.a. beregne hvor mye humle jeg skal tilsette. Men jeg synes ofte at jeg får alt for bittert øl. Jeg koker oftest i 60 min men når jeg skal kjøle så tar dette fort 30-40 min og da sirkulerer jeg vørteren gjennom en kobberspiral som ligger i kaldt vann. Mit spm er om den tiden ekstra det tar for å kjøle vørteren også bidrar til å øke bitterheten i ølet og om det finnes en enkel måte å kompensere dette. D.v.s minske antall gram bitterhumle slik at jeg faktisk ender opp på den IBU:en jeg ønsker.