Bitterhet og gjæring

Heisann,
for 5 dager siden laget jeg mit første brygg. Selve prosessen gikk greit, men det ble nok gjort opptil flere tabber fra min side. (man lærer av erfaring ;) )

Først og fremst så ble ølen forferdelig bitter, da jeg bare nedskalerte mengden bitterhumle proporsjonalt med resten av ingrediensene. (originaloppskriften var basert på 50 liter). Jeg hadde plan om å lage ca. 10. Endte med kanskje 7 på dunken. I ettertid har jeg vha. Beercalc regnet ut at jeg har en IBU på 72 :rolleyes:

Jeg brukte tørrgjær av typen Safale-05, denne tømte jeg i tørr form rett i dunken. Gjærlåsen startet å ploppe etter et døgn, men jeg innså at det var for varmt i leiligheten min, så etter to dager flyttet jeg dunken ned i kjelleren. Her viser det seg å være en konstant temperatur på rundt 19 grader.

Jeg har fulgt med på dunken hver dag, og den har pluppet jevnt og trutt, men likevel forferdelig lite etter min mening. Nå etter fem dager, så var det ganske laber aktivitet i gjærlåsen...


Jeg tappet en liten smaksprøve, det smakte definitivt øl og slett ikke verst, og man kunne kjenne antydningen til kullsyre i ølet. En form for gjæring har foregått/foregår. Men ettersmaken var ganske mye i overkant bitter.

Jeg er nok på viddene når jeg spør, men kan det ha seg slik at bitterheten reduseres under gjæring? :p
Kan jeg anta at gjæringen ikke kommer til å ta seg opp, grunnet min noe latterlige håndtering av gjæren?

Jeg vurderer å tømme hele stasen i vasken, og starte på nytt. Men samtidig så har jeg et håp om at denne skvetten kan bli et OK øl, var jo tross alt noen timers jobb for disse dråpene ;)
 
Plopping i gjærlåsen er ikke alltid en god indikator på at det er aktivitet, husk det.

Men tapp alt på flasker og la det modne seg noen uker, da blir den nok bedre. Veldig fersk øl kan smakete litt "gjærete" og uferdig. :)
 
Gjæringen vil definitivt ikke ta seg opp, noe som er perfekt normalt. Det meste av gjæringen (gjæringen som gir størst visuelle tegn og "plopper" mest) er unnagjort i løpet av noen dager. Etter dette så koser gjæren seg med å rydde opp i huset etter at den har rotet de første dagene. Eventuelle usmaker blir spist opp og den lager et mer balansert øl. Plopping er forøvrig i beste fall en vag indikasjon på at noe skjer, men ikke hva som skjer.

Hvis du har hatt oppi mye senhumle så vil denne gjøre at vørteren smaker bittert, og hvis du smaker tidlig så kan det smake direkte vondt, alt ettersom hvor mye humle du har brukt sent i koken.
 
Mange takk for svar. Jeg har i min ungdom drevet med vin, og da var det til tider så mye fart i gjærlåsen at spruten stod i taket, men her har jeg bare hatt noen tafatte plupp annenhvert sekund. At jeg har en 15L gjæringsdunk som er halvfull kan muligens også ha noe å si for dette?

Men da skal jeg gi det en sjanse og tappe dette om en drøy ukes tid :)
 
Mål før du tapper iallefall. To ganger over tre dager, så du ser at ikke noe sukker har blitt spist opp i mellomtiden, og kan konkludere med at gjæren har gjort sitt.

Alt ettersom hvilken gjær du velger så kan du nok få en gjærfontene i ølbrygging og :)
 
Sist redigert:
Alt dette høres helt normalt ut og det er slike ting man har litt nerver med i starten ;) RDWHAHB

Ikke hell ut stasen, jeg har også erfaringer med at ølet kan være meget bittert helt opp til flaskedagen og vel så det. Jeg brygget en dobbel IPA en gang som var skikkelig løvetannbitter selv etter 2 uker til karbonering. Jeg vurderte å helle dette ut, men etter en måneds lagring i kjøleskap var ølet skikkelig snadder.

Det med ploppingen kan du ikke ta for god fisk, den plopper helt til det er tomt for co2. Selv om ølet er helt utgjæret kan den fortsette å ploppe i opp til 2-3 uker ved gjevne mellomrom. Den gjæren du har brukt er en gjærstamme som helet chico og den er fantastisk flink til å gjære seg ut er min erfaring, det er helt normalt at man kan ha et døgn med relativt god gyv og deretter vil den roe seg betraktelig ned. Du kan selvsagt ta en hydrometermåling for å roe nervene, men jeg pleier aldri å lese av før etter ca 10 dager. Har jeg samme måling etter 14 dager flasker jeg.

Jeg har bare fått en skikkelig fontene og det var ved gjæring av en barleywine på en aktiv gjærkake. Her gikk det 7 timer og da jeg satt i stua hørte jeg knaking, piping og et heildundranes spetakkel og da ville ølet ut av dunken. Fikk satt på en blowoff slange raskt og la denne oppi en brusflaske med vann.
 
Tilbake
Topp