Blir dette en bra IPA? (første forsøk på selvlaget oppskrift)

Hallstein

Norbrygg-medlem
Jeg er sykt glad i Cascade og spesielt Amarillohumlen, og lurer på om jeg kan lage en god IPA av disse to typene...
Jeg og en kompis skal brygge denne sammen mest sannsynlig. Det som da er greit, er at jeg kan handle en 100g pose av hver humle og bruke i denne oppskrifta.

Er disse maltmengdene greie?

Er humletypene, og tidspukt/mengde greie?

Blir dette en god IPA? :D


Generell informasjon
Navn på brygget: JomfruIPA
Øltype: E. IPA
OG: 1.060
FG: 1.011
Farve (beregnet): 18 EBC
Beregnet bitter: 66,1 IBU (Tinseth)
Vørtermengde: 25 Liter
Sluttvolum:   23,5 Liter

Beregnet effektivitet : ca 80%... om vi havner litt under 1.060 er ikke dette krise.
Utstyr : Kjølebag og 50 Liters kokekjel.

Malt & sukker
5500 gram      Castle pale malt   7-9 EBC
500 gram       Crystal Malt 60L   118,2 EBC
200 gram       Munich Malt 20L    40 EBC

Vann
Vetta faen jeg... :p

Meskeskjema
90 min    67 ºC

Humle
60 Min - 40 gram Cascade (5,5%)
60 Min - 40 gram Amarillo (8,5%)
15 Min - 20 gram Cascade (5,5%)
15 Min - 20 gram Amarillo (8,5%)
05 Min - 20 gram Cascade (5,5%)
05 Min - 20 gram Amarillo (5,5%)
Tørrhumle - 15 gram Cascade etter hovedgjæring er over (5,5%)
Tørrhumle - 15 gram Amarillo etter hovedgjæring er over (8,5%)


Koketid
Total koketid vørter: 90 min

Gjær
Betegnelsen på gjæren:   Safale US-05 1 pakke
 
Ja. Jeg ville økt mengden tørrhumle for mest mulig aroma (du har vel 5 gram å gå på) og byttet om på mengdene for krystall- og munchener-malt for at ølet ikke skal bli for tungt, men det bør bli et godt øl akkurat som det er.
 
Ok, da endrer jeg oppskriften

Malt & sukker
5500 gram      Castle pale malt  7-9 EBC
500 gram      Munich Malt 20L    40 EBC
200 gram      Crystal Malt 60L  118,2 EBC

Og bruker det siste av hver humletype i gjæringskaret (20g av hver type)
 
Husk også på at sene tilsetninger av humle ikke gir så mye IBU. Jeg har en IPA stående på dunk nå der jeg hadde 20 g i 60 min, 60 g i 15 min, 80 g i 2 min og tørrhumler med 100 g. Jeg tror at 80 gram i 60 min og såpass lite humle som sen tilsetning, kan gi et litt ubalansert øl. Men er det bitterhet du er ute etter er det bare å gasse på. Det er uansett ikke oppskriften som lager ølet. Det er gjæren..
 
Det er ikke meningen å gjøre deg usikker, hvis det er en bitter IPA du er ute etter så kjør på.. Men jeg har hatt god hjelp av å regne ut bitterheten etter denne formelen http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,8054.0.html Da har jeg regnet ut hvor mye bitterhet hver humle tilsetning gir, og det har hjulpet meg med å innse at av og til kan det være lurt å spare litt på kruttet til slutt..
 
Jeg ville dobla mengden tørrhumle. Brukte 2,7 gram per liter cascade tørrhumle i min IPA, og den ble digg  :)
 
Har nå endret oppskriften etter hvilket utstyr jeg skal bruke, samt endret humletilsetningene.

Hva synes dere?


Generell informasjon
Navn på brygget: JomfruIPA
Øltype: E. IPA
OG: 1.060
FG: 1.011
Farve (beregnet): 17,5 EBC
Beregnet bitter: 54,5 IBU (Tinseth)
Vørtermengde: 25 Liter
Sluttvolum:   23,5 Liter

Beregnet effektivitet : ca 65%
Utstyr : BIAB 36 Liters kjel

Malt & sukker
6770 gram      Castle pale malt   7-9 EBC
250 gram       Crystal Malt 60L   118,2 EBC
620 gram       Munich Malt 20L    40 EBC

Vann
ca. 28-30 Liter ved tilsetting av korn. Når mesking er ferdig skyller jeg med litt vann, samt at jeg klemmer på posen for å få ut en del av vørteren, sånn at jeg kan sitte igjen med 25L

Meskeskjema
90 min    67 ºC

Humle (Alt er blomst)
60 Min - 30 gram Cascade (5,5%)
60 Min - 30 gram Amarillo (8,5%)
15 Min - 20 gram Cascade (5,5%)
15 Min - 20 gram Amarillo (8,5%)
05 Min - 20 gram Cascade (5,5%)
05 Min - 20 gram Amarillo (5,5%)
Tørrhumle - 30 gram Cascade etter hovedgjæring er over (5,5%)
Tørrhumle - 30 gram Amarillo etter hovedgjæring er over (8,5%)


Koketid
Total koketid vørter: 90 min

Gjær
Betegnelsen på gjæren:   Safale US-05 1 pakke (1,2 pakker ifølge Mr.Malty, men 1 pakke holder for meg.)
 
Det blir sikkert godt. Men jeg ville tilsatt den siste humlen etter at koketiden er over. 5 minutter holder til å koke bort noe aroma, og det er unødvendig. For min del tilsetter jeg gjerne humle når jeg har kjølt vørteren ned til 80 grader, og lar det stå ved den temperaturen i en 20 minutter.
 
Er det noen som klarer å finne ut hvor mye vann jeg må varme opp til mesking for å få ca. 23-25 liter i gjæringskaret? :)

Samt hvilken mesketemp som hadde vært passe for denne ølen... 66 grader, 90min eller noe slikt?
 
Du regner 2.5 liter pr kg malt. Ca 1 liter pr. Kg går vekk i malten. Så puttet du på så mye skyllevann du trenger. Skyll to ganger med lik mengde.
 
Mer enn det jeg har skrevet opp i oppskriften?

Jeg har litt amarillo, magnum og Hallertauer mittelfruh liggende.
Kan eventuelt bytte ut noe av bitter-blomst-humla med pellets, og bruke mer til aromahumle...?
 
Kan notere dere hvordan resultatet mitt ble...

Bomma ganske kraftig på effektiviteten for å si det slik (regnet med 65% effektivitet som ved tidligere biab brygg), og jeg endte opp med 25 liter vørter med OG: 1.080... Istedet for å risikere å få heftig mye alkohol i øllet, vanna jeg ut det til 30 liter og 1.066 OG istedet.
Så dette blir nok ikke en India Pale Ale, men mer en alkoholkraftig og godt aromahumlet Pale Ale :p

Recipe Overview
Wort Volume Before Boil: 27.00 l Wort Volume After Boil: 25.50 l
Volume Transferred: 25.00 l Water Added To Fermenter: 5.00 l
Volume At Pitching: 30.00 l Volume Of Finished Beer: 28.00 l
Expected Pre-Boil Gravity: 1.074 SG Expected OG: 1.066 SG
Expected FG: 1.016 SG Apparent Attenuation: 75.0 %
Expected ABV: 6.6 % Expected ABW: 5.2 %
Expected IBU (using Tinseth): 30.5 IBU Expected Color (using Morey): 8.1 SRM
BU:GU ratio: 0.47 Approx Color:
Mash Efficiency: 85.0 %
Boil Duration: 90.0 mins
Fermentation Temperature: 18 degC


Fermentables
Ingredient Amount % MCU When
UK Pale Ale Malt 6.770 kg 88.6 % 5.5 In Mash/Steeped
German Munich Malt 0.620 kg 8.1 % 0.9 In Mash/Steeped
UK Dark Crystal 0.250 kg 3.3 % 5.3 In Mash/Steeped


Hops
Variety Alpha Amount IBU Form When
US Cascade 5.5 % 30 g 9.0 Bagged Whole Hops 60 Min From End
US Amarillo 8.5 % 30 g 13.9 Bagged Whole Hops 60 Min From End
US Cascade 5.5 % 20 g 3.0 Bagged Whole Hops 15 Min From End
US Amarillo 8.5 % 20 g 4.6 Bagged Whole Hops 15 Min From End
US Cascade 5.5 % 20 g 0.0 Bagged Whole Hops At turn off
US Amarillo 8.5 % 20 g 0.0 Bagged Whole Hops At turn off
US Cascade 5.5 % 30 g 0.0 Bagged Whole Hops Dry-Hopped
US Amarillo 8.5 % 30 g 0.0 Bagged Whole Hops Dry-Hopped


Other Ingredients
Ingredient Amount When
Protafloc 1 tab In Boil


Yeast
DCL US-05 (formerly US-56) Safale 1 pakke
 
Tilbake
Topp