1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

"Brew hacks"

En tråd i 'Utstyr' startet av JEG, 22 Jun 2016.

  1. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Tenkte å starte en tråd for å samle Life Hacks innen brygging, omtalt som "(Home)Brew Hacks" på det store Internett.
     
    gle1 liker dette.
  2. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Solid hylle av rustfritt stål i kjøleskapet.

    Krever 49,- kr og litt kapping.

    Screenshot 2016-06-21 at 22.13.00.png
    20160621_220217.jpg
     
  3. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    ALEspen, Varjagr og norco liker dette.
  4. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Gjør kjølingen enda raskere
     
    Jokis og Espen Green liker dette.
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Angående den kjølemetoden: Enklere og greiere å bare røre med meskespaden. Særs effektivt.

    Min eneste oppfinnelse: Forbinde tappestaven med krana på karet med en liten bit silikonslange. Gjør ting mye enklere, særlig mot slutten, når du må bikke på karet.
     
    JEG, RuLu og Oddvarr liker dette.
  6. Oddvarr

    Oddvarr
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Brumunddal
    Den siste der tror jeg mange har "funnet opp", meg selv inkludert.
     
  7. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    hehe - ja, jeg vet det. Men jeg tenkte jeg skulle spre det glade budskap til de få fattige i ånden som ikke har kommet så langt (ennå);).

    Antakelig er det færre som funnet ut at du faktisk kan dytte den rett på krana, uten overgang:p.
     
  8. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Så faktisk bildeserie av den i dag. Lurt. Må finne den igjen.
     
  9. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Brygg litt en litt større batch og ta ut vørter mellom hot break og første humletilsetning og vann ut til 1.040 og frys. Ferdig startervørter som ikke trengs å kokes. Sparer noen fattige kroner på DME og (dette kan bli noen kroner hvis man brygger ofte nok).
     
    Drechsler liker dette.
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Alternativ (for dem av oss som ikke vil ha med trub i gjæringskaret): Ta ut startervørteren fra trubet. Jeg heller det som blir igjen i bånn av kjelen over på en e-kolbe el.lgn. og lar det stå til neste dag. Så kan rein og klar vørter dekanteres. Det blir gjerne 1-2 liter.
     
    ThoSan, kortulf og Oddvarr liker dette.
  11. Oddvarr

    Oddvarr
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Brumunddal
    Hvor lenge er det trygt å vente med å ha dette i gjæringskaret Finn? Forutsatt at man tilsatte gjær omtrent samtidig med det som ble satt til dekantering. Tenker 12 timer er trygt, men har trub bunnfelt nok da?
     
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    12 timer er plenty.

    Jeg har gjort dette ganske mye, og tror ikke jeg har fått trøbbel av det noen gang. (Jeg har hatt mye infeksjonsplager i år, men det kan ikke skyldes dette.) I det siste har jeg ikke hatt det oppi ølet, men fylt det på flasker for å bruke som starter. Funker fint:). Jeg koker det før bruk, for jeg må allikevel koke gjærnæringa til starteren.
     
  13. p.o

    p.o
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
  14. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Det er nå jeg ser at det ikke var det samme jeg kom over. Her er en annen løsning for å slippe å helle/bikke gjæringskaret:
    diptube3.jpg
     
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    snedig sak, det der - men ofte bunnfeller det seg en del grums som jeg ikke vil ha med, så jeg tror det blir bikking i framtida, også:).
     
    Jo-Helge liker dette.
  16. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Er vel ikke mye på bunn når du stikker om?

    Har tidligere sverget til kar uten kran til gjæring, men tester nå å med kran. I så fall vil jeg lage hullet i karet jeg stikker om til mye lengre nede.
     
    Jekkerud liker dette.
  17. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Neida, ikke så mye, og ofte ikke noe. Men alt jeg kan få vekk, skal vekk:). Og enhver partikkel som finner veien ned i tappestaven, kan bli en plage.
     
    kortulf, JEG og Jo-Helge liker dette.
  18. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    JEG, kran i omstikkingsbøtta/flaskebøtta kan godt stå så langt nede som mulig.
    Bruker nå to kraner og to flaskefyllere i denne bøtta nå. Mistet fjæra i den ene staven slik at det nå renner litt raskere gjennom denne. Liker denne best.
    Finn, bruker du ikke cc før flasking? Har aldri problem med partikler selv om det er et par tommer grums på bunn.
     
  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Nei, har i grunnen ikke sett behovet. Jeg lar som regel brygget stå minst tre uker før jeg tapper. Og ølet blir da klart ganske fort på flaske, om det ikke er det når jeg tapper - før det er ferdig karbonert, i alle fall. Jeg kan ha noe kjøletåke på noen øl, men det plager meg ikke (ølene blir sjelden så gamle at det spiller noen rolle:p) - og cc tar vel ikke knekken på det, heller? (Gelatin?)

    Det er nok styr som det er - så med mindre jeg blir overbevist om at det er noe særlig å vinne ved cc, så fortsetter jeg å droppe det.
     
  20. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Når du begynner å tørrhumle til "Odlandske" høyder kan cc være greit.
    (Hvis ikke humla har spist opp allt ølet da)
     
    Mats Ø., Odland og Finn Berger liker dette.

Del denne siden