Noen som har en god engelsk brown ale oppskrift?
Hadde en Newcastle brown igår og likte den godt, likte spesielt det lille innslaget av sukker/sirup.
Her er oppskriften på min Brown Ale: Torshov Bryggeri - BrownAle
Den er nok hakket fyldigere enn Newcastle sin.
Jada det er nok et stort hakk opp til Torshov Brownale fra en stakkars Newcastle. Men jeg laget en brownale til siste IKT-NM som gjorde det meget godt hva poeng angår hos dommerne. Den fikk faktisk flere poeng enn det ølet jeg kom på 2. plass med selv om de var samme flight inneldende. Brownale jeg serverte her omtalte jeg som et session brownale. oppskriften så slik ut:Det er vel et godt eksempel på understatement. Jeg har jo smakt det, og det er et nydelig øl du brygger der, men det er ganske mye tyngre, sterkere og søtere enn NBA.
Ikke i session-øletvar det ikke muscovadosukker?
Jada det er nok et stort hakk opp til Torshov Brownale fra en stakkars Newcastle. Men jeg laget en brownale til siste IKT-NM som gjorde det meget godt hva poeng angår hos dommerne. Den fikk faktisk flere poeng enn det ølet jeg kom på 2. plass med selv om de var samme flight inneldende. Brownale jeg serverte her omtalte jeg som et session brownale. oppskriften så slik ut:
OG: 54
FG: 11
IBU: 28
86,6% Pilsner
3,8% Crystal
3,8% Brown
3,8% Amber
2% cara aroma
Perle @ 60min til 28 IBU
5g/L Demerarasukker siste 10min i kok
Gjær: 1318 LA3
Fordi den blir meget crisp og fin av det"Session" på 5,6%?
Ser grei ut, den der - men hvorfor pilsnermalt? Og får du noe smak ut av demerarasukker?
Dessuten var det ikke planlagt at den skulle krype helt ned til FG 11 med 1318."Session" på 5,6%?
Betty Brown by Lervig her: Grainfather Shop
Jeg får ikke sett den oppskrifta uten å logge inn, men uansett så er Betty Brown et øl som er vesentlig forskjellig fra Newcastle Brown Ale.
Dersom jeg skulle brygge noe som ligner på Newcastle Brown Ale, så hadde jeg sett etter oppskrifter som ligner på bayer eller amber. Det skal være ekstremt lite, om noe, preg av brown malt i ølet og gjærpreget heller mer mot typisk lager enn britisk ale.
Betty Brown by Lervig her: Grainfather Shop
Jeg får ikke sett den oppskrifta uten å logge inn, men uansett så er Betty Brown et øl som er vesentlig forskjellig fra Newcastle Brown Ale.
Dersom jeg skulle brygge noe som ligner på Newcastle Brown Ale, så hadde jeg sett etter oppskrifter som ligner på bayer eller amber. Det skal være ekstremt lite, om noe, preg av brown malt i ølet og gjærpreget heller mer mot typisk lager enn britisk ale.
Hva vil du si om wlp013 gjæret på 18 grader? Det gir en ganske rein smak. Jeg ville si at å bruke 001/S-05 er å gå for langt.
Etter å ha brygga en Brown ale med Wlp833 sliter jeg litt med å se det som samme øl. Lagergjæra gjorde et markant utslag, mye mer enn hva litt yankeehumle ville gjort. Ellers er det mye likt mellom øltypene du skisserer. Selv liker jeg godt en Brown ale som er lovlig nært en porter, en litt lettere, ørlite lysere porter.Prøver meg med en ny oppskrift i morra:
OG 1.044, FG 1.012, 4,2% ABV. IBU 25. Meske på 69 + 72.
Malt til 25 liter øl
3,7 kg Maris Otter
0,3 kg Amber malt
0,3 kg Choco hvete
0,5 kg Crystal 120
0,2 kg Dark Crystal
Humle
25 gr Northern Brewer @ 60
25 gr EKG @ 5
Gjær
WLP 013 London Ale
Det skal jo ikke være noe humlesmak her - men det får stå sin prøve.
Det er ei klynge av øltyper her; Scottish, Dunkel, Altbier, Dark Mild, Brown ale (både sørengelsk og nordengelsk). Jeg ser dem litt som én type - "lett brunt øl"? - og ser for meg å leke meg litt med å blande dem på ulike måter i bryggeriet mitt framover. Det gjelder bare å unngå at det blir for likt bitter på den ene sida, og porter/stout på den andre. Og så ikke amerikansk brown, selvfølgelig - men kanskje skulle det være lov med litt amerikansk humle?
Etter å ha brygga en Brown ale med Wlp833 sliter jeg litt med å se det som samme øl. Lagergjæra gjorde et markant utslag, mye mer enn hva litt yankeehumle ville gjort. Ellers er det mye likt mellom øltypene du skisserer. Selv liker jeg godt en Brown ale som er lovlig nært en porter, en litt lettere, ørlite lysere porter.
Det blir spennende. Hadde en Samuel Smith nut Brown ale igår, men var ikke veldig imponert. Liker min egen brown ale bedre.Helt enig. Lagergjær og alegjær produserer helt ulike øl - men så er det likevel noe som disse brune øltypene har felles - kanskje det at de appelerer til de samme "øllystene" (om det er er et meningsfylt begrep???). Jeg har prøvd meg med å brygge samme oppskrift fra golden ale med kølschgjær og engelsk gjær, og det blir veldig ulikt - men altså likevel noe av det samme. Har en altbieroppskrift som jeg liker. Her brukt wlp036 på den, og må nok se hva som skjer med den med henholdsvis lagergjær og en engelsk gjær.