Ved kun å varme ved 78.5 °C vil det nok ta lang tid før du får drevet bort alkoholen. Det er ikke så enkelt at når etanol og vann har kokepunkter 78.5 og 100 °C, så vil all etanol i en blanding av disse stoffene fordampe ved 78.5 °C. Stoffene i en blanding vil påvirke hverandre. I
denne artikkelen står det litt om destillasjon, og det er en skisse av etanol-vann-fasediagrammet (Figur 2). Som illustrert i eksempelet på fasediagrammet, vil en væske med 50% etanol fordampe en plass mellom kokepunktene til rent vann og ren etanol. Den dampen som da unnslipper, vil ha et større etanolinnhold enn 50%, men vil også inneholde endel vann (Kan se ut som ca 80-20 blanding, merket med V2 i figuren). Når det damper av etanolrik damp, vil nødvendigvis etanolinnholdet i væsken synke, dvs man beveger seg mot høyre i fasediagrammet. Etterhvert som mer og mer etanol forsvinner og man beveger seg mere og mere mot høyre i fasediagrammet skjer to ting: For det første øker væskens kokepunkt, og for det andre minsker andelen av etanol i dampen som unnslipper. Dvs at etanolfjerningen går saktere og saktere jo nærmere du kommer rent vann. Når du er på nesten 0% etanol, vil også kokepunktet til væsken være nesten 100 °C, og en veldig liten del av den dampen du driver bort vil være etanol.
Legg imidlertid merke til at dette er likevektsbetraktninger. I en åpen kjele vil dampen unnslippe systemet, og du vil ha en høyere avdampning
enn den teoretiske ved likevekt. (På samme måte vil et vannglass som står på kjøkkenbenken til slutt dampe tørt, uten at det noensinne er i nærheten av koketemperatur).
Hvor høy temperatur du må bruke, hvor lang tid du må holde på, og i hvor stor grad du klarer å gjøre ølet alkoholfritt er nesten ting du må finne ut av eksperimentelt. Hvis du målte SG før og etter denne prosessen burde det være mulig å beregne hvor mye alkohol som var igjen, siden alkohol har en lavere SG enn vann.