Hei,
Oppsettet jeg bruker har nokså lav kapasitet på mesking, men det passer meg stort sett bra med små batcher. Nå ønsker jeg derimot å lage litt mer av en bestemt type øl og funderer på beste måte å gjøre det enklest mulig. Utstyret har ca. dobbelt så stor kapasitet på koking og gjæring så jeg tenker jeg har noen ulike alternativer:
Alternativ 1: Meske, koke og pitche en 1/2 batch dag 1 og så meske og koke 1/2 batch dag 2 og tilsette vørteren til samme gjæringskar. Dette bør gå ganske greit, men det blir dobbelt opp med koking.
Alternativ 2: Meske en 1/2 batch dag 1 og en 1/2 batch dag 2 og så slå sammen og koke alt på en gang. Dette bør også fungere fint, men det medfører at halvparten av vørteren blir stående ca. ett døgn før koking.
Alternativ 3: Gjøre en partial mash der jeg mesker ca. halve volumet og tilsetter ekstrakt+vann til ønsket volum før koking. Prosessmessig den enkleste løsningen, men det betyr at jeg må justere oppskriften for den porsjonen som skal meskes slik at smaken fra spesialmalten blir noenlunde den samme.
Noen som har forslag til hva som fungerer best. Det viktigste er at det ikke må gå ut over kvaliteten på sluttproduktet.
Oppsettet jeg bruker har nokså lav kapasitet på mesking, men det passer meg stort sett bra med små batcher. Nå ønsker jeg derimot å lage litt mer av en bestemt type øl og funderer på beste måte å gjøre det enklest mulig. Utstyret har ca. dobbelt så stor kapasitet på koking og gjæring så jeg tenker jeg har noen ulike alternativer:
Alternativ 1: Meske, koke og pitche en 1/2 batch dag 1 og så meske og koke 1/2 batch dag 2 og tilsette vørteren til samme gjæringskar. Dette bør gå ganske greit, men det blir dobbelt opp med koking.
Alternativ 2: Meske en 1/2 batch dag 1 og en 1/2 batch dag 2 og så slå sammen og koke alt på en gang. Dette bør også fungere fint, men det medfører at halvparten av vørteren blir stående ca. ett døgn før koking.
Alternativ 3: Gjøre en partial mash der jeg mesker ca. halve volumet og tilsetter ekstrakt+vann til ønsket volum før koking. Prosessmessig den enkleste løsningen, men det betyr at jeg må justere oppskriften for den porsjonen som skal meskes slik at smaken fra spesialmalten blir noenlunde den samme.
Noen som har forslag til hva som fungerer best. Det viktigste er at det ikke må gå ut over kvaliteten på sluttproduktet.