Espen Breivik
Fylkesstyre
Har blitt veldig glad i Lallemand Abbaye - og syns den har en snill fenolproduksjon i utgangspunktet, iaf ved litt lavere temperaturer. Så skal teste å kjøre kun denne.
Det må være noe med/i lufta i Belgia. Med en gang noe havner der, blir det belgisk og helt ulikt hvordan det var i opphavslandet. Så belgisk gjær må det være - sjøl om vi nok gjerne kan spe ut det belgiske litt i denne ølstilen. Antwerpen-gjæren har kanskje ikke vært lenge nok i Belgia ennå til å ha blitt 100% belgifisert?Hm, ble nysgjerrig på denne ølstilen. Det er plassert i køen.
På papiret ser det veldig godt ut. Jeg er ganske sikker på at det må brukes en fruktig/fenolsk belgisk gjær, helst en mild type. Idéen om å ”vanne” den ut er ikke dum. Jeg gjør det med Bière de Garde. 1:2 forhold mellom Abbaye og Kølschghær. Sjokomalt virker dristig. Kan ikke tro at det passer i dette ølet.
Ser man på gen-kartet til Suregork, ligger de belgiske gjærene spredt godt utover. Virker nesten som de kommer fra alle kanter. 515 kan meget vel være i slekt med britiske gjær. Kanskje Asterix og hans tapre Gallere hadde med seg noe etter møtet med britene i den klassiske fortellingen?
Oppgaven er som sagt definert av Jef Van Den Steen og har Norbrygg har ikke en typedefinisjon for dette ølet.
Og referanseøl er også angitt av Jef.
På denne konkurransen må dere være kreative.
Sikkert grei den der. Krystallmaltet til Fawcett er 70 EBC om jeg ikke husker feil.Selv om BPA ofte blir synonymt med DK. Tror vi at Jef Van Den Steen vil kåre den beste DK klonen til vinner?
Synes derfor Tre Damer som i følge Austmann er en BPA, er relevant for tråden.
Innlegg i tråden 'Austmann - Tre gamle damer?' https://forum.norbrygg.no/threads/austmann-tre-gamle-damer.26625/post-271902
Tror dette kommer an på melanomaltet. Med Best (du handler vel hos BS?) synes jeg det blir mer enn nok sødme med bare 5%. Men med aromaticmaltet deres, som smaker nesten likt, bare med mye mindre sødme, så kan det vel gå …Jeg fristet til å kjøre en variant med 20% melano og resten pils for å se hvordan den malten oppfører seg
Eller blir det for mye?
Jeg tror ikke BS har aromatic malt, men mulig jeg handler fra strømmen så får jeg prøvd den der Imperial gjæra Finn skryter så av
Hvis jeg i det hele tatt skal brygge en belgisk Pale ale da
Mulig du har rett i det … Jeg har laget te på mye av maltet til BS, og også sammenlignet caramel aromatic mot melanoididin samtidig. Jeg syntes da at disse to var svært like. Samme intense maltkarakter, litt karamell men aromaticmaltet var betydelig mindre søtt enn melanoidinmaltet.Caramel Aromatic er vel ikke det samme, men et karamelmalt
- og ikke bare jeg. Absolutt en god ide - og så kan du få deg en hyggelig ølbryggesladder om du tar turen dit.Jeg tror ikke BS har aromatic malt, men mulig jeg handler fra strømmen så får jeg prøvd den der Imperial gjæra Finn skryter så av
Hvis jeg i det hele tatt skal brygge en belgisk Pale ale da
Skulle akkurat til å skrive noe lignende. Det er ulike prosesser ute og går her, og jeg er veldig usikker på hva som egentlig kommer nærmest belgisk aromatic, som jeg går ut fra Castle sitt representerer. Jeg har brukt Simpson's aromatic, som er tørka i en kiln, og som jeg trur er en slags hybrid mellom røsta og caramalt. Litt spesielt. Og så heiv jeg oppi en god dose med kjeksmaltet deres,Aromatic er litt vanskelig å få begrep på synes jeg. Virker som det varier litt fra land til land og malteri til malteri. Biscuit, victory, abbey og melano er nevnt som erstattere.
Edit: Eller blander jeg med Amber?
Hadde kun 5,5 kg, men det var vel egentlig en varslet katastrofe, for jeg så at sømmen på posen var slitt i forkant.
Jeg er jo egentlig en stor tilhenger av Murphys lov, men denne gangen hadde jeg ingen ekstra pose på lager,
så kunne ikke annet en å ta sjansen. Nå har jeg bestilt meg 2 stk., så jeg alltid har en ekstra på lager.
Det endte heldigvis bra etter mye svette og brennende hender. Posen røk når jeg skylte
over silen, så jeg fikk snudd posen på skrå slik at den hele delen vendte ned.
Fikk også tatt opp det meste av mesken som ramlet ut på bordet og i vørteren
Greit nok at du slettet det, så forblir tabbene mine en hemmelighet blant en mindre krets.Diskusjonen om fylling av flaske tok av, så jeg fant ut at den måtte flyttes til egen tråd. Så skjedde noe som jeg ikke skjønner, og den nye tråden forsvant - og med den alle innleggene. Beklager. Jeg lager en ny tråd på temaet, for dem som måtte være interessert i det. Her.