1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Bryggeporno - full kontroll på gjæringstemperatur!

En tråd i 'Utstyr' startet av Erlend H., 3 Jan 2013.

 1. Oddvar Demmo

  Oddvar Demmo
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Programmet jeg har laget for brygging og gjæring skriver til en tekstfil vert 1,5,10,15 eller hver time som ligger i Dropboks, det greier alle like godt som meg for jeg er ikke den store programerer :)
   
 2. FrodeNor

  FrodeNor
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Fredrikstad
  Jeg har laget et et webbasert bryggeprogram som jeg bruker på intranettet hjemme. Har programmert i php og MySQL. Tanken er å implementere overvåking av gjæringen i programmet.
   
 3. Viktste

  Viktste
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Stavanger
  Poenget er å lære noe, ikke å tilpasse kaliberet til fuglen....
   
 4. magne1972

  magne1972
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg skjønner det, og liker gadgetfaktoren... men poenget mitt er at et system med stc-1000 og tempføler isolert i gjærkarret gir bra kontrol, og såpass nøye at ved å legge dette i beersmith og korrigere etter dette har jeg like god kontroll, og bedre oversikt.
  jeg har oppskriften, bryggeprosessen og gjæringsforløpet i samme oversikt. å logge gjæringstemperaturen er fint, men er du på hytta og noe svikter hva annet skal du gjøre enn å sitte å furte? :)
  Mitt system fungerer, og jeg bruker resusser på andre ting, gjæringen har jeg etter min mening stålkontroll på sålenge utstyret gjør det det skal.
   
 5. TerjeR

  TerjeR
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Man kan vel egentlig seie at det er kombinasjon av to hobbyar - ølbrygging og elektronikk. Tilfredstillelsen ligger i å klare å lage et oppsett for overvåking og få dette til å fungere. Samtidig får du tilfredsstillelsen av å lage godt øl. Dobbel nytelse :)
   
 6. Gahr

  Gahr
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Er ikke dette noe av det fantastiske med en slik hobby (og mange andre hobbyer, for den saks skyld)? Man kan gjøre akkurat som man ønsker, mekke på utstyr til man blir blå i trynet eller (som meg) tenke på bryggeprosess og oppskrifter hver gang man hviler rompa mer enn to sekunder. Nerdefaktoren på dette forumet er høy, og jeg liker det! Synes forøvrig det er et godt tegn at folk er interessert i kontroll av gjæringsprosessen, for det er tross alt langt viktigere enn de andre prosessene i bryggeriet.:)
   
 7. EspenL

  EspenL
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hop, Bergen
  Fint prosjekt!

  Jeg har tenkt på å gjøre noe lignende for min gjæring, men ikke rukket å gjøre annet enn å ligge våken om nettene med nye idéer så langt. Fjernstyring hadde vært gull for meg. Jeg reiser ofte 1-3 uker i forbindelse med jobb, og muligheten for å endre temp mot slutten av gjæringsprosessen eller evt programmere inn en kurve på forhånd hadde vært nyttig.

  Tar gjerne imot en nærmere beskrivelse eller kopi av koden :) Det kan helt sikkert spare meg masse tid  :)

  Enig i at mangfoldet i hobbyen er verdifullt. Finner veldig stor glede i å bygge utstyret mitt selv, og overkill er morro det bare man har tid :)
   
 8. Erlend H.

  Erlend H.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Bodø
  For min del så var det akkurat dette som var grunnen til at jeg startet med prosjektet. Når jeg er borte MÅ jeg ha kontroll med gjæringa, å sende fruen i garasjen for å justere STC1000'en er ingen god løsning. Og så koser jeg med følelsen etter å ha fått noe slikt til å virke 8)
  Erlend H.
  Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
   
 9. Viktste

  Viktste
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Stavanger
  Grunnen til at jeg driver med dette er for å kombinere interessene for øl og elektronikk/data. Fra å måle+styre temperaturen på en ting (f.eks kjøleskap) til å legge det inn i en database og ut  på web så må man innom ganske mange områder innen data/elektronikk. Det har vært utrolig lærerikt. Selv om kanskje ikke sluttresultatet har særlig stor WOW faktor...
  Og nei Oddvar: Jeg bruker ikke logmein, jeg bruker radmin    ;)
   
 10. Oddvar Demmo

  Oddvar Demmo
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Går vel ut på det samme, men med radmin kan jeg ikke sitte hjemme og styre vidusmaskina i bryggeriet, eller hjelpe svigermor :)
   
 11. glennrlie

  glennrlie
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Svarstad
  Har du noen bilder eller tips? Er ute etter noe sånt som dette, men har ikke veldig greie på elektronikk. Programmering derimot er mer down my alley så den biffen skal jeg nok klare. Noe annet man trenger enn det du har linket til her? Kabler? Er det loddefritt eller må jeg kløne med lodding?  :bank2:  :)
   
 12. EspenL

  EspenL
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hop, Bergen
  Lite elektronikkunnskap som trengs, og programmeringskunnskapen er nyttig. Masse god info for å komme i gang her:  :)
  http://arduino.cc/en/Guide/HomePage

  DS18B20 temperatur sensor som Erlend H linket til er glimrende for de med mer IT enn elektronikkunnskap. Krever mye mindre lodding enn andre sensorer (f.eks. pt-100) siden den er digital, men er til gjengjeld litt mindre intuitiv å programmere.
   
 13. Erlend H.

  Erlend H.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Bodø
  Skal se om jeg ikke får meg en runde med fotoapparatet i dag, men som EspenL skriver så er det ikke mye lodding som skal til. Hvis du kjøper slike sensorer som jeg linket til tidligere, så er ihvertfall den ene enden ferdig. I andre enden så må ledningsendene (3 stk) ned på arduino-kontrolleren sammen med en motstand, men det er vel nesten slik at du greier deg med noen sukkerbiter fra clas ohlsson hvis du bruker litt stiv ledning som "henger fast" i stiftlisten på selve arduino-kortet. Selv bruker jeg vanlige 3.5mm stereo jackpluggger kombinert med splittere og forlengelsesledninger fra clas ohlsson.

  Erlend H.
   
 14. glennrlie

  glennrlie
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Svarstad
  Gull! Bestilling på komponenter er herved effektuert. Litt semi-off-topic, men er det noen som har tips til linker for en novise innen elektronikk? Må vel refreshe det minimale jeg har av kunnskap innenfor emnet, og helst også komme meg litt videre :) Ser det kan bli nyttig etter hvert som man skal utvide litt og kunne lage egne "gadgets"  ;D
   
 15. Erlend H.

  Erlend H.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Bodø
  Her er noen bilder av utstyret som er i bruk:
  Det første bildet viser arduino-kortet og ethernet kortet. Disse kobles sammen i høyden. På det andre bildet vises kablingen jeg har laget fra arduinoen, en splitter og en jack-plugg som er koblet til to sensorer.
  Verre enn dette er det ikke, og det er dette utstyret jeg har brukt på oppsettet mitt (har 3 sensorer, den siste er ikke avblidet)
  Skal du i tillegg ha styring av varme/kjøling så trengs et rele-kort til $4.70
  http://dx.com/p/arduino-2-channel-relay-shield-module-red-144140
  Mvh,
  Erlend.
   

  Vedlagte filer:

 16. glennrlie

  glennrlie
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Svarstad
 17. katla

  katla
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Bergen
  Eit kjapt spørsmål:  må temperatursensorane kalibrerast (evt. individuelt)  eller er det tut og kjør ?
   
 18. EspenL

  EspenL
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hop, Bergen
  Såvidt jeg husker så må de kalibreres.
   
 19. Oddvar Demmo

  Oddvar Demmo
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  DS18S20/DS18B20 ??
  Jeg har brukt endel ds18S20, alle disse har vist samme temp på hundredelen men de kan være +-0,5 grader feil, mistenker dem å vise 0,5 grader for mye siden jeg aldri plages med utgjæring, untatt når jeg mesket på 70 grader, endte fa opp med et øl på 1017-1019, men dette er ikke noen kalibreringsmetode da mye annet kan vise feil.
   
 20. Erlend H.

  Erlend H.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Bodø
  Her er litt php-kode til de som ønsker å benytte seg av det jeg har kokt i hop...
  Alle filene er av type .php , men ved å slenge på en 's' bakerst så kan de leses av hvem som helst...

  http://garasjen.net/beer/source/post.phps Denne fila tar i mot web-forespørselen fra arduinoen, og skriver til databasen.

  http://garasjen.net/beer/source/demo.phps Viser siden med litt data fra SQL-serveren, lar brukeren velge data som skal inn i grafen og sørger for at fila chartgen.php tegner bildet når det trykkes på knappen

  http://garasjen.net/beer/source/chartgen.phps Dette er fila som lager selve bildet. Den baserer seg på et php chart-bibliotek som må installeres på web-serveren. (info om dette kommer senere, rekker ikke alt i kveld  ;) )
  Les mer om http://www.pchart.net/ på deres nettside.

  Kommer senere:
  -Arduino-kode
  -installasjon av pChart og mappestruktur på web-server
  -oppsett av mySQL-database, tables og fields

  Kom gjerne med kommentarer og spørsmål, og husk at koden er i aller høyeste grad beta, eller alfa  eller enda dårligere.
  All hjelp til bedre kode mottas med takk, det er masse som ikke er ferdig enda.

  Mvh,

  Erlend H
   

Del denne siden