Morten Sannerud
Norbrygg-medlem
+1Been there...
+1Been there...
MetooBeen there...
Eller vi får en ny gjærtype; Saccharomyces Joergensiae.I dag skulle jeg for en gangs skyld bruke en standard 30-liters gjæringsbøtte for en ekstra "sparge- og ekstrakt-batch" i tillegg til det to (!) all-grain-bryggene jeg hadde brygget forut.
Så klarte jeg å feste kranen så godt at pakningen vred seg og kranen lekket. Det oppfattet jeg selvsagt først etter at jeg hadde fylt det.
Siden "mutteren" sitter på innsiden, var det bare å brette opp ermene, dyppe hele underarmen i StarSan og la det stå til. Så får vi håpe at US-05 utkonkurrerer bakteriene på huden min....
Har to gjær gående som «husgjær». Wlp007 og wlp830. Da er det meste jeg brygger dekket. Selvsagt en lur ide å merke flaskene.... satser på at logikken i underbevisstheten har gjort at undergjær er satt nederst i kjøleskapet under overgjæren....
Yup, kjenner til den. Har en mason jar med ca 1.5 dl melkehvit og fin startergjær ..... umerket. Kun noen uker gammel. Enten 1) L13 Global, eller 2) Nottingham. Og det er ikke første gang det har skjedd ...Har to gjær gående som «husgjær». Wlp007 og wlp830. Da er det meste jeg brygger dekket. Selvsagt en lur ide å merke flaskene.... satser på at logikken i underbevisstheten har gjort at undergjær er satt nederst i kjøleskapet under overgjæren....
Den som hadde lysest vørter er nok wlp007, merkelig nok og den er eldst. Som sement i bunnen av flaska. Blir brygging av «muligens pils» til helgen
En blonde og en lager. Lite å tape, ja, det kan nok drikkes. Og så får man to solide gjærkaker til neste to brygg.Hvorfor ikke en splitt batch
Så har du ikke så mye tape
WLP007 er veldig lett å kjenne igjen i en starter. Den danner snøstorm med store lodne gjærdotter.Den som hadde lysest vørter er nok wlp007, merkelig nok og den er eldst. Som sement i bunnen av flaska. Blir brygging av «muligens pils» til helgen
Takk. Her er det nå begynt å bli fin krem så tenker «i have chosen wisely»WLP007 er veldig lett å kjenne igjen i en starter. Den danner snøstorm med store lodne gjærdotter.
Har også oppdaget lekk kran for sent - om man ikke har lange nok rene hansker for hånden (hvem har vel det?) er en brødpose en fin løsning. Stikk hånden inni og desinfiser den på utsiden. (Jeg har så breie hender at jeg nesten aldri finner hansker som passer, så jeg bruker plastpose når jeg skal håndtere desinfiserte ting)I dag skulle jeg for en gangs skyld bruke en standard 30-liters gjæringsbøtte for en ekstra "sparge- og ekstrakt-batch" i tillegg til det to (!) all-grain-bryggene jeg hadde brygget forut.
Så klarte jeg å feste kranen så godt at pakningen vred seg og kranen lekket. Det oppfattet jeg selvsagt først etter at jeg hadde fylt det.
Siden "mutteren" sitter på innsiden, var det bare å brette opp ermene, dyppe hele underarmen i StarSan og la det stå til. Så får vi håpe at US-05 utkonkurrerer bakteriene på huden min....
Tror jo det jeg og. Føles bare ikke bra …Det går vel helst bra, siden det er alkohol i ølet og humlen er noenlunde antiseptisk i seg selv.
Oppdatering: Smakte på brygget i kveld.Det er en stund siden jeg gjorde noen stor tabbe, men i natt holdt det på å gå galt:
Fylte opp min 60 liters speidel-tønne med deilig engelsk bitter i går. Sjekket heldigvis i dag tidlig, og ante uråd allerede i kjellertrappen. I stedet for aggressiv bobling fra noen hundre milliarder engelske gjærceller var det muse stille. Jeg bruker å montere en tappekran på toppen med blowoff ned i en flaske. Dette fungerer som regel meget godt, men i går glemte jeg rett og slett å åpne kranen. Lokket på speidelen er heldigvis konstruert på samme måte som lokkene på ølbokser – det popper opp om det utsettes for stort trykk. Nå sto det hvelvet som domen på St. Paul katedralen! Åpnet kranen i en viss fart og det var som å slippe løs en tropisk orkan i den stakkars colaflasken. Heldigvis var det var det ikke starsan-vann i den.
Tror jeg slapp med skrekken denne gangen. Uvisst hvordan trykket vil påvirke smaken – det gjenstår å se. Noen timer til og hele kjøleskapet ville antagelig blitt sprengt i fillebiter.