Bryggertabber

runeni

Norbrygg-medlem
Starsantabbe deluxe

Idet jeg nettop var i ferd med å tappe 25 liter vørter over på gjæringskaret går det opp for meg i et sjokk at jeg glemte å tømme karet for ca 3 liter utblandet starsan før jeg begynte å tappe. Hva pokker gjør jeg? Kan det drikkes?
 

Jørgen O

Sentralstyre
Starsantabbe deluxe

Idet jeg nettop var i ferd med å tappe 25 liter vørter over på gjæringskaret går det opp for meg i et sjokk at jeg glemte å tømme karet for ca 3 liter utblandet starsan før jeg begynte å tappe. Hva pokker gjør jeg? Kan det drikkes?
Det er nok ikke problem helsemessig. Men smaksopplevelsen kan jo naturligvis bli påvirket.
 

Finn Berger

Moderator
Starsantabbe deluxe

Idet jeg nettop var i ferd med å tappe 25 liter vørter over på gjæringskaret går det opp for meg i et sjokk at jeg glemte å tømme karet for ca 3 liter utblandet starsan før jeg begynte å tappe. Hva pokker gjør jeg? Kan det drikkes?
Ville uten videre erklære meg enig med @Jørgen O , men blei samtidig litt nysgjerrig. Det er aldri godt å ikke vite:). Og om vi kan stole på det som sies i dette foruminnlegget - det er et viktig forbehold! - kan du gjerne inkludere stuntet ditt i bryggerutinene dine for all framtid: https://www.homebrewtalk.com/threads/star-san-safety.644290/post-8205976 (Samtidig skal det sies at stoffet blir en del av den store kjemikaliecoctailen når det kommer ut i miljøet, og at det er en grunn til at det vel er restriksjoner på det. Det er ikke helsekost sjøl om det du bruker i brygginga neppe kommer til å ta livet av deg:).)

Om det vil påvirke smaken i brygget ditt, bortsett fra effekten av at du har tynna ut vørteren? Jeg tviler på det, men dodecylbenzenesulfonatet er et såpestoff, og jeg synes ikke utblanda starsan er noe alternativ som leskedrikk, så det kan hende du vil merke det. Time vil show - og det hadde vært artig å høre hvordan det har gått.
 

MortenSickel

Norbrygg-medlem
Starsantabbe deluxe

Idet jeg nettop var i ferd med å tappe 25 liter vørter over på gjæringskaret går det opp for meg i et sjokk at jeg glemte å tømme karet for ca 3 liter utblandet starsan før jeg begynte å tappe. Hva pokker gjør jeg? Kan det drikkes?
Som @Finn Berger, sa det gjør vel neppe ølet verken bedre eller sunnere, men jeg lurer på om gjæren overlever... Hadde jeg gjort den tabben selv, ville jeg nok satt til gjær - om gjæringen så kom i gang ville jeg smakt kritisk på det før jeg flasket. Håper du rapporterer hva som skjer! (Ikke det at jeg tror StarSan-øl blir noen ny schläger... :cool: )
 

Finn Berger

Moderator
Som @Finn Berger, sa det gjør vel neppe ølet verken bedre eller sunnere, men jeg lurer på om gjæren overlever... Hadde jeg gjort den tabben selv, ville jeg nok satt til gjær - om gjæringen så kom i gang ville jeg smakt kritisk på det før jeg flasket. Håper du rapporterer hva som skjer! (Ikke det at jeg tror StarSan-øl blir noen ny schläger... :cool: )
Den bekymringa trur jeg ikke man trenger å ha. Folk har - for å teste det - oppbevart gjær i starsan, og den har overlevd greit.

Forklaringa er antakelig at pH'en ikke var lav nok. Starsan funker jo bare så lenge den er under 3,5, (Jeg har også hørt 3,0, men trur 3,5 er riktig. ) I tilfellet til trådstarter er det ingen fare for at pH skal komme ned på et sånt nivå.
 

runeni

Norbrygg-medlem
Takk for svar. Satt det til gjæring. Mener å ha lest at sted at produsenten sier man kan drikke utblandet starsan, men det er noe med det å drikke væske som får det til å klø ved hudkontakt. Kanskje skepsisen gir seg når det er ferdiggjæret :)
 

Finn Berger

Moderator
Takk for svar. Satt det til gjæring. Mener å ha lest at sted at produsenten sier man kan drikke utblandet starsan, men det er noe med det å drikke væske som får det til å klø ved hudkontakt. Kanskje skepsisen gir seg når det er ferdiggjæret :)
Husker ikke om det var i dette intervjuet Charlie Talley, som utvikla produktet, sa det om å drikke det, men det er i alle fall et hørverdig intervju som alle bryggere gjerne kan ha hørt. Det er her han snakker om å bruke ei blanding av eddik og klorin, også. Det er ei veldig effektiv blanding - som man nok skal være litt forsiktig med. Ikke veldig bra å puste inn for mye av dampen fra det. Jeg snakker av erfaring:).
 

Petter Mandt

Norbrygg-medlem
Husker ikke om det var i dette intervjuet Charlie Talley, som utvikla produktet, sa det om å drikke det, men det er i alle fall et hørverdig intervju som alle bryggere gjerne kan ha hørt. Det er her han snakker om å bruke ei blanding av eddik og klorin, også. Det er ei veldig effektiv blanding - som man nok skal være litt forsiktig med. Ikke veldig bra å puste inn for mye av dampen fra det. Jeg snakker av erfaring:).
Klorin danner vel klorgass med syrer (generellt), som i beste fall bør brukes ute, med varsomhet. Dvs ikke innhalere. Men effektivt, ja.
 

Finn Berger

Moderator
Klorin danner vel klorgass med syrer (generellt), som i beste fall bør brukes ute, med varsomhet. Dvs ikke innhalere. Men effektivt, ja.
Jepp. Det er riktignok snakk om veldig små mengder klorin og eddik i mye vann her, men da jeg brukte det til litt omfattende desinfisering av flasker inne på et lite bad, fikk jeg likevel irritert slimhinnen i halsen. Ikke noe voldsomt, men såpass at det irriterte meg på natta etterpå. Så jeg kutta det ut. Men det skal sies at da hadde jeg stått og bada flaskene i ei balje med stoffet, og jeg hadde holdt på ei stund. Mer kortvarig eksponering er nok ikke så farlig, men jeg trur ikke jeg vil anbefale noen å bruke blandinga innendørs.

Jeg fikk nok ikke varig men av det, men jeg kjente irritasjonen i halsen ei stund.

Starsan greier seg stort sett, men skal du gjøre ei generalreingjøring av alt utstyret ditt, er denne blandinga et alternativ. Jeg trur den er mer effektiv enn starsan - og dessuten veldig billig. Det koster ikke stort å blande opp et badekar. (For den som har utendørs badekar, da:).)
 

Petter Mandt

Norbrygg-medlem
Jepp. Det er riktignok snakk om veldig små mengder klorin og eddik i mye vann her, men da jeg brukte det til litt omfattende desinfisering av flasker inne på et lite bad, fikk jeg likevel irritert slimhinnen i halsen. Ikke noe voldsomt, men såpass at det irriterte meg på natta etterpå. Så jeg kutta det ut. Men det skal sies at da hadde jeg stått og bada flaskene i ei balje med stoffet, og jeg hadde holdt på ei stund. Mer kortvarig eksponering er nok ikke så farlig, men jeg trur ikke jeg vil anbefale noen å bruke blandinga innendørs.

Jeg fikk nok ikke varig men av det, men jeg kjente irritasjonen i halsen ei stund.

Starsan greier seg stort sett, men skal du gjøre ei generalreingjøring av alt utstyret ditt, er denne blandinga et alternativ. Jeg trur den er mer effektiv enn starsan - og dessuten veldig billig. Det koster ikke stort å blande opp et badekar. (For den som har utendørs badekar, da:).)
Det er vel verd å nevne at klor reagerer med mye rart, og kan bli med som «blindpassasjer» videre til neste batch øl. Særlig er plast utsatt. Skal man bruke det er vel glass det beste. Det kan også skade det beskyttede oksydlaget på rustfritf stål, hvis jeg husker rett.
 

Finn Berger

Moderator
Det er vel verd å nevne at klor reagerer med mye rart, og kan bli med som «blindpassasjer» videre til neste batch øl. Særlig er plast utsatt. Skal man bruke det er vel glass det beste. Det kan også skade det beskyttede oksydlaget på rustfritf stål, hvis jeg husker rett.
Du skal ikke bruke klor på rustfritt stål, nei - men her er det så fortynnet at det neppe er noen fare. Du trenger ikke skylle etter at du har brukt det, hvlket du jo må gjøre når du bruker klorin på vanlig måte.

Det er reine homeopatien, dette:).
 

Petter Mandt

Norbrygg-medlem
10l surøl (fersken og mango - fersk frukt) hadde go'gjort seg i 1 år. Deretter flasket for 1/2 år siden, tilsatte sukker til 4 vol. Heldigvis på 375ml champagneflasker. Er jommen ikke sikker på hva som har skjedd, med dette ble gushers. Skikkelig kraftig overkarbonert - halve inneholdet tømt på 4-5 sekunder. Så resten bør nok åpnes ute ... Jaja, trenger flere champagneflasker - har mye annet surøl som må flaskes.
 

Sabrora

Norbrygg-medlem
Om det ble en tabbe eller ei får vise seg. I hui og hast skulle man ha tørrhumla hus-neipaen første gang ved avreise til ferie, andre gang i dag. Vel fremme på ferie innser bryggeren at det gikk i glemmeboka. All tørrhumlen gikk i i dag. Tappes på fredag. Avreise ny ferie på mandag. Resultatet smakes ved hjemkomst et par dager etter Maiden i Gøteborg. Oh well.. Det finnes verre ting.
 

-Tormod-

Norbrygg-medlem
Har ikke brygget siden i vinter og nå var det endelig på tide. Brukte en oppskrift jeg har på en dobbeltbatch med cream-ale. Malt målt opp og kvernet kvelden i forveien. Rett etter jobb fylte jeg kjelen, varmet opp og skulle slippe meskeposen nedi. Det var da pokker så fullt det ble, det var ett visst hår unna att det rant over. Og først da slo det meg at jeg aldri har brygget dobbeltbatch no-sparge før. Oppskrifta var selvfølgelig ikke skalert for det. I tillegg, som om ikke effektiviteten fikk en knekk fra før så sto det 700g med ris (som egentlig skulle i mesken) pent ved siden av meg når jeg hadde løfta ut meskeposen. Men jeg hadde en grei effektivitet og styrer mot en øl på butikkstyrke selv om jeg sikta litt over 5-tallet. Satser på at det blir greit allikevel.
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Har ikke brygget siden i vinter og nå var det endelig på tide. Brukte en oppskrift jeg har på en dobbeltbatch med cream-ale. Malt målt opp og kvernet kvelden i forveien. Rett etter jobb fylte jeg kjelen, varmet opp og skulle slippe meskeposen nedi. Det var da pokker så fullt det ble, det var ett visst hår unna att det rant over. Og først da slo det meg at jeg aldri har brygget dobbeltbatch no-sparge før. Oppskrifta var selvfølgelig ikke skalert for det. I tillegg, som om ikke effektiviteten fikk en knekk fra før så sto det 700g med ris (som egentlig skulle i mesken) pent ved siden av meg når jeg hadde løfta ut meskeposen. Men jeg hadde en grei effektivitet og styrer mot en øl på butikkstyrke selv om jeg sikta litt over 5-tallet. Satser på at det blir greit allikevel.

Er det ikke lettere å røre malten inn i vannet istede for å slippe posen oppi
Blir det ikke fort mye klumper da?
 

-Tormod-

Norbrygg-medlem
Er det ikke lettere å røre malten inn i vannet istede for å slippe posen oppi
Blir det ikke fort mye klumper da?
Det blir noen klumper som må røres ut, men jeg er veldig klar over det. Har alltid kvernet rett i posen i forkant av bryggedagen. Men ja, posen ligger i et utrangert gjæringskar så det er ikke noe i veien for å kverne rett I karet. Hvordan er det å helle malt i en pose som ligger å flyter i vannskorpa?
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Det blir noen klumper som må røres ut, men jeg er veldig klar over det. Har alltid kvernet rett i posen i forkant av bryggedagen. Men ja, posen ligger i et utrangert gjæringskar så det er ikke noe i veien for å kverne rett I karet. Hvordan er det å helle malt i en pose som ligger å flyter i vannskorpa?

Ikke no problem etter min erfaring. Posen tilpasser du lett volumet av kjelen
Nå kverner jeg rett i posen i kjelen og underlater, det vil si fyller opp med varmt vann fra bånn under posen med malt

1659038809765.png
 

-Tormod-

Norbrygg-medlem
Ikke no problem etter min erfaring. Posen tilpasser du lett volumet av kjelen
Nå kverner jeg rett i posen i kjelen og underlater, det vil si fyller opp med varmt vann fra bånn under posen med malt

Vis vedlegget 57924
Underlating har jeg ikke mulighet til med mitt oppsett, eller dvs jeg har muligheten men da må jeg bygge om bryggebenken for å bruke skyllevannskjelen til meskevann eller finne frem pumpe og silikonslanger igjen. Det siste er uaktuelt da jeg for en stund siden gikk bort fra pumper og slanger for en enklere bryggedag. Måten jeg brygger på nå fungerer fint og forutsigbart, men når man begynner å brygge batch sparge-oppskrifter som no-sparge blir det utfordringer :p
 
Topp