83% høres mer rimelig ut, ja.
Siden temaet er effektivitet, er det fristende å sitere George Fix: " ..., it is rare in brewing for efficiency and quality to be in harmony. This adage is particularly the case in sparging, because in addition to removing extract, the sparge process also extracts a collection of undesirable compounds, traditionally called
herbstoffe (astringents)
." (Principles of Brewing Science, s.51)
@TorfinnS: Angående det med vekter og avlesninger: Forstår jeg deg rett når jeg antar at det du sier, er at det er liten vits i å styre så mye med beregninger dersom en slomser med vekt og avlesning - eller er usikker på om måleutstyret er riktig? Og det er jo et poeng. Men om en nå er rimelig trygg på vekta en bruker og på hydrometeret, og ellers gjør så godt en kan, mener jeg at en kan stole på at ting blir nokså riktig. Det er i alle fall min erfaring.
Men jeg ville nok ikke hoppet ombord på en måneflight om jeg visste at ferden var basert på beregninger gjort med samme nøyaktighet som den jeg baserer bryggingen min på
.