Jrm

 
Hei, Fikk en liten brygge ånd over meg og bestemte meg for å ''oppgradere'' brygge utstyret mitt.
Kjøpte meg Ferminator, Farmzilla gjæringsdunk med mulighet for å gjære under trykk og kegoartorer

Bestemte meg for å brygge cider av typen Mangrove Jack Mixed berry https://www.olbrygging.no/mangrove-...kstraktsett-eplecider-med-bringebær-og-solbær
Jeg glemte å måle OG før gjæringen ble satt igang. i starten gjæret jeg kun med ''gjæringslås'' men etter 3 dager hadde jeg lyst til å prøve å gjære under trykk ''sikkert veldig dumt av meg'', Der låg jeg på ca 0.6 bar. Målte FG idag til 1004, (er dag 6 og ifølge bruksannvisningen skal den kunne tappest imorgen) har forøvrig tengt å 5 liter på en plastkanne kjøpt på Europris (til brygging) resten skal på ett 19 liters cornelius fat

Her har jeg noen spørsmål:
1: Kan jeg gjære cider under trykk?
2: om jeg kan gjære cideren under trykk, hva burde trykket være? og kan jeg bruke samme trykket for gjæring av øl?
3: Er det noen måte jeg kan finne alkohol nivået uten OG?
4: Kan cideren bli ødelagt om den kommer i kontakt med luft under overføring til fat og kanne?
5: Ciderern som skal på kanne tengte jeg å ha flat, mens det som skal på cornelius fatet skal karboneres, kan jeg bare tappe det på kannen uten noe videre?
6: Hvilket trykk skal jeg ha på fatet for tvangskarbonering og serveringstrykk? 3-4 Grader

har brygget litt før, men etter en del research nå så har jeg funnet ut att det er mye jeg burde vist da, så nå med nytt utstyr ønsker jeg å lære mer, er fortsatt i opplæringsfasen.

om noen har noen tips, triks og mer informasjon så setter jeg stor pris på det!

Takker så mye for alle svar jeg kan få!
 
Hei, Fikk en liten brygge ånd over meg og bestemte meg for å ''oppgradere'' brygge utstyret mitt.
Kjøpte meg Ferminator, Farmzilla gjæringsdunk med mulighet for å gjære under trykk og kegoartorer

Bestemte meg for å brygge cider av typen Mangrove Jack Mixed berry https://www.olbrygging.no/mangrove-jack-s/100278/mixed-berry-cider-ekstraktsett-eplecider-med-bringebær-og-solbær
Jeg glemte å måle OG før gjæringen ble satt igang. i starten gjæret jeg kun med ''gjæringslås'' men etter 3 dager hadde jeg lyst til å prøve å gjære under trykk ''sikkert veldig dumt av meg'', Der låg jeg på ca 0.6 bar. Målte FG idag til 1004, (er dag 6 og ifølge bruksannvisningen skal den kunne tappest imorgen) har forøvrig tengt å 5 liter på en plastkanne kjøpt på Europris (til brygging) resten skal på ett 19 liters cornelius fat

Her har jeg noen spørsmål:
1: Kan jeg gjære cider under trykk?
2: om jeg kan gjære cideren under trykk, hva burde trykket være? og kan jeg bruke samme trykket for gjæring av øl?
3: Er det noen måte jeg kan finne alkohol nivået uten OG?
4: Kan cideren bli ødelagt om den kommer i kontakt med luft under overføring til fat og kanne?
5: Ciderern som skal på kanne tengte jeg å ha flat, mens det som skal på cornelius fatet skal karboneres, kan jeg bare tappe det på kannen uten noe videre?
6: Hvilket trykk skal jeg ha på fatet for tvangskarbonering og serveringstrykk? 3-4 Grader

har brygget litt før, men etter en del research nå så har jeg funnet ut att det er mye jeg burde vist da, så nå med nytt utstyr ønsker jeg å lære mer, er fortsatt i opplæringsfasen.

om noen har noen tips, triks og mer informasjon så setter jeg stor pris på det!

Takker så mye for alle svar jeg kan få!
Jeg trur du kan gå ut fra at du har fått den alkoholprosenten som oppgis av produsenten, altså ca. 5,6%. Gjæring av cider er nok en mye mer forutsigbar sak enn gjæring av øl.

Jeg ser ikke at trykkgjæring av cider har noen hensikt, i alle fall ikke mot slutten av gjæringsprosessen. Og å trykkgjære fra starten vil vel bare redusere ciderkarakteren, trur jeg.

Trykkgjæring av øl er en omdiskutert affære. De fleste trykkgjærer kun mot slutten, og da er hensikten å få karbonert ølet ("spunding"). Ellers er trykkgjæring først og fremst noe som har vært brukt til å varmgjære pils uten å få sterkt preg av estere du ikke ønsker i pils. Men med noen gjærtyper - særlig w-34/70 - kan du uansett gjære pils på 20 grader og få et godt resultat. Ale er det vanlig å fraråde å trykkgjære, altså bortsett fra mot slutten for å karbonere. Grunnen er at du i ales ønsker den esterproduksjonen som trykkgjæringa undertrykker. (Smaksstoffene i øl dannes først og fremst under stormgjæringa, så det er der du kan påvirke smaken gjennom trykkgjæring.)

Begrens kontakt med luft så langt du kan. https://pricklycider.com/2021/12/04/cider-and-oxygen/

Trykk har jeg ikke noe greie på, men den informasjonen finner du nok lett på nettet.
 
Sist redigert:
Jeg trur du kan gå ut fra at du har fått den alkoholprosenten som oppgis av produsenten, altså ca. 5,6%. Gjæring av cider en nok en mye mer forutsigbar sak enn gjæring av øl.

Jeg ser ikke at trykkgjæring av cider har noen hensikt, i alle fall ikke mot slutten av gjæringsprosessen. Og å trykkgjære fra starten vil vel bare redusere ciderkarakteren, trur jeg.

Trykkgjæring av øl er en omdiskutert affære. De fleste trykkgjærer kun mot slutten, og da er hensikten å få karbonert ølet ("spunding"). Ellers er trykkgjæring først og fremst noe som har vært brukt til å varmgjære pils uten å få sterkt preg av estere du ikke ønsker i pils. Men med noen gjærtyper - særlig w-34/70 - kan du uansett gjære pils på 20 grader og få et godt resultat. Ale er det vanlig å fraråde å trykkgjære, altså bortsett fra mot slutten for å karbonere. Grunnen er at du i ales ønsker den esterproduksjonen som trykkgjæringa undertrykker. (Smaksstoffene i øl dannes først og fremst under stormgjæringa, så det er der du kan påvirke smaken gjennom trykkgjæring.)

Begrens kontakt med luft så langt du kan. https://pricklycider.com/2021/12/04/cider-and-oxygen/

Trykk har jeg ikke noe greie på, men den
 
De 5 liters kannene jeg har funnet på Europris er ikke egnet til å ha næringsmidler i. De lukter plast og vil sette smak på cideren. Jeg vet de har dem ved siden av bryggevarene med de er ikke merket med at de er egnet for næringsmidler. :cool:
 
De 5 liters kannene jeg har funnet på Europris er ikke egnet til å ha næringsmidler i. De lukter plast og vil sette smak på cideren. Jeg vet de har dem ved siden av bryggevarene med de er ikke merket med at de er egnet for næringsmidler. :cool:
takk for svar! skulle ønske jeg såg dette for 1 time siden, tappet 5 liter over i den .. menmen har det i bakhodet til neste gang
 
hmm, kanskje jeg bare skal tappe det over imorgen :D har også noen ølflasker fra tidligere ølbrygging :D
Først best, feil plastsort kan sette smak. Sprudle er billig på Coop og funker flott til formålet. Vann trenger man jo uansett.

Ølflasker fra tidligere ølbrygging, hmm.. Kommer veldig an på om de er brukt og er rene.
 
flytter dem over på flasker imorgen :) det er brukte ølflasker som er vasket rente, desinfiserer dem før jeg tapper over :D
Nå er det sjeldent mye gjærbart igjen i cider, men for god praksis lyser jeg gjennom flaska med ei passe kraftig ledlykt. Ikke alltid at alt som bør vaskes bort er like synlig uten baklys. Etikettene må selvsagt fjernes for at man skal være sikker.
 
Tilbake
Topp