Brygging av Cyser (Mjød og Sider)

Hei,

Jeg driver og leter etter litt mjødoppskrifter og har kommet over litt ulike varianter av Cyser. Siden jeg er helt fersk i gamet, tar jeg gjerne i mot innspill på denne oppskriften.
Det jeg er på jakt etter er et resultat som er halvtørt, men med noe restsødme. Fra http://www.brewery.org/library/beeslees.html#Chap5 har jeg funnet følgende oppskrift. Første den originale og så min oversettelse/variant

4 gal Fresh pressed cider (from an orchard)
5 lbs Honey (used local clover/alfalfa)
1 tsp acid blend
Handful chopped raisins, or 1/4 tsp grape tannin
1 Tbsp yeast nutrient
Irish moss (or other clarifier)
2 tsp Pectic Enzyme
4 campden tables (sodium metabisulfite)
Epernay Yeast (or champagne)


  • 15 liter eplejuice. Her tenkte jeg å bruke Eplemost fra Askim Frukt og Bærpresseri. Vi har epler selv og har bruk AFB for leiepressing. http://www.afb.no/index.php?option=com_k2&view=item&id=53:eplemost&Itemid=92
  • 4kg honning. Eplemosten er usukret, så øker noe i forhold til originaloppskriften
  • "Syremix". Dette finner jeg ut av at er 1 del sitronsyre, 2 deler eplesyre og 3 deler vinsyre. Ser hver av disse syrene er tilgjengelig hos f.eks vin & bar
  • Litt hakkede rosiner
  • En spiseskje gjærnæring
  • Irish Moss
  • Enzymer. Her finner jeg for eksempel at Vin og Bar har en blanding med "amylase, pectinase och amyloglucosidase."
  • 4 Campden Tabletter. Så vidt jeg kan forstå er dette tilsvarende som http://vinogbar.no/product_info.php?products_id=1018
  • Gjær. Her tenkte jeg Wyeast Champagne 4021

Fremgangsmåte (Noe justert etter tips fra andre sider)
  • Hell eplejuice i sterilisert gjæringsbøtte. Hell slik at det kommer med luft på veien. Ha i Campden tabletter og rosiner og la stå over natten.
  • Dagen etter varmes honning til ca 60 grader
  • Ha i syre, enzymer og Irish Moss
  • Rehydrer gjær i litt eplejuice
  • Bland honning og eplejuice og ha i gjær (sjekk temperatur først og kjøl om nødvendig)
  • Stikkes om etter noen uker. Dersom den har lite sødme, kan honning utblandet i vann tilsettes
  • Sekundærgjæring i ca 4 måneder
  • Stikkes om og tilsettes sukkerlake før tapping på fat eller flaske
  • Lagres videre (ganske lenge ser det ut til)

Innspill tas i mot med takk. Både på ingredienser (er det noe jeg har misforstått med den engelske oppskriften), fremgangsmåte eller andre tips
 
Gjær næring kan godt tilsettes i flere omganger, skal vistnok hjelpe særlig ren mjød å gjære raskere ut++
Jeg liker å tillsette honningen i flere runder også. dette gir noe mere kontroll med den endelige sødmen. gjæren blir ikke så stresset, dermed kan gjæren lage sterkere mjød.
 
Tilbake
Topp