Hei.
Jeg skal i gang med mitt første lagerøl, og selv om jeg har lest til øyet blir stort og vått (og halsen tørst) har jeg noen spørsmål om gjæringen. Så vidt jeg har skjønt går det omtrent sånn:
Synspunkter?
Jeg skal i gang med mitt første lagerøl, og selv om jeg har lest til øyet blir stort og vått (og halsen tørst) har jeg noen spørsmål om gjæringen. Så vidt jeg har skjønt går det omtrent sånn:
- Lager en gjærstarter på vanlig måte, denne gjæres i romtemperatur og kjøles deretter ned før den dekanteres og brukes.
- Vørteren kjøles ned til gjæringstemperatur (ca 10 grader?), deretter oksygeneres den godt og gjæren pitches.
- Ølet gjæres på ca. 10 grader i to ukes tid (?) til det er nesten utgjæret. Da heves temperaturen til 17-18 grader i 3-5 døgn for diacetylrest.
- Etter diacetylresten tappes ølet over til en ny gjæringsdunk, slik at gjærkaka ikke tas med.
- Ølet kjøles til 1 grad og lagres i opp mot tre måneder.
- Det tilsettes ny gjær og sukker, og ølet flaskes og karboneres i to uker i romtemperatur.
Synspunkter?