Jeg skal brygge min første lager så snat jeg kommer hjem fra havet og lurer på følgende:
1: I oppskrifter jeg har funnet bl.a her i forumet står det i noen at primærgjæring tar 20 dager, og deretter blir brygget tappet på fat. Er ikke dette kort tid for å brygge en lager? Etter min oppfatning etter hva jeg har lest tar det minst 1-2 uker primær, 1-2 uker sekundær og deretter 2+++ uker for å modnes. Dette er dog fra oppskrifter som har vunnet NM så noe rett må jo ha blitt gjort.. :jaha:
2: Kan man bruke gjæringsspannen under hele prosessen eller bør man tappe over på fat etter sekundærgjæringen er over? Grunnen til at jeg spør er at jeg har lest et par plasser at siden gjæringsbøttene ikke er oksygentette vil dette over tid påvirke øllen. Eller er dette kun synsing fra overivrige perfeksjonister?
3: Har sett at det er litt omdiskutert å tappe over i et nytt spann for å gå over til sekundærgjæring. Selv har jeg aldri gjort dette, men så har jeg bare brygget ales og har ikke sett behovet. Gjelder dette for lager og eller bør jeg tappe om?
1: I oppskrifter jeg har funnet bl.a her i forumet står det i noen at primærgjæring tar 20 dager, og deretter blir brygget tappet på fat. Er ikke dette kort tid for å brygge en lager? Etter min oppfatning etter hva jeg har lest tar det minst 1-2 uker primær, 1-2 uker sekundær og deretter 2+++ uker for å modnes. Dette er dog fra oppskrifter som har vunnet NM så noe rett må jo ha blitt gjort.. :jaha:
2: Kan man bruke gjæringsspannen under hele prosessen eller bør man tappe over på fat etter sekundærgjæringen er over? Grunnen til at jeg spør er at jeg har lest et par plasser at siden gjæringsbøttene ikke er oksygentette vil dette over tid påvirke øllen. Eller er dette kun synsing fra overivrige perfeksjonister?
3: Har sett at det er litt omdiskutert å tappe over i et nytt spann for å gå over til sekundærgjæring. Selv har jeg aldri gjort dette, men så har jeg bare brygget ales og har ikke sett behovet. Gjelder dette for lager og eller bør jeg tappe om?