Per Øyvind Arnesen
Dommerkomite
Jeg kunne ikke finne en "moderne hjemmebryggere går bananas med kveik"-tråd, så jeg starter liksågreit en så man kan utveksle litt erfaringer. Brygger på en Grainfather, har veldig bløtt vann. Har ikke målt dette, men "man blir ikke tørr på huden når man dusjer som i Oslo".
Gjærneskveik
Har brukt Sigmund Gjærnes' kveik som "husgjær" de siste 2 årene, og laget alt fra weissbier til dobbel-IPA-er, barley wine, kornøl med bare einerlåg og imperial stout (denne vant faktisk PF-en på Tautra i år). Virker som en allround snill gjær som gir litt appelsinpreg, behagelig. Liker seg best på 30+ grader og underpitching, da kommer aromaen fram.
Framgarden og Ebbegarden
Disse er relativt like med mye sitrus og appelsin. Har brukt de i NEIPA med stort hell. Har ennå ikke kjørt split-batch, men det må gjøres. Har brukt 4kg pale + 4kg pils + 1kg hvete, tørrhumlet og herjet med Cascade. Begge ble vannjustert til noe "Burton-vann-ish".
Litauisk "Viking"
Crazy greie som gjærer ferdig på et par dager, og som gir lite diacetyl på slutten. Gjæret denne i bilen til Hr. Michelsen (innpakket i dyne, ca 30 grader) fra Skøyen kl. 0907 fredag, målt lørdag kl. 18-ish til 7,84% og FG på 1.022 og synkende. OG på 1.081. Råøl, altså ikke kokt. Ble drukket samme kveld uten noen rare smaker, men bånnslampen driver jeg og frysedestillerer. Gir veldig blomsterpreg, ren einerlåg ble litt kjedelig, så trenger litt humle.
Olav Espe
Kom på at julebordet på jobben er neste lørdag, og jeg har ikke brygget det siste juleølet. Fikk en 1/5 full sukkerpose med tørket gjær. Etter en times tid i vann vil den ut av glasset, og venter bare på at jeg skal få blitt ferdig med vørteren (4,5kg pale + 4,5kg pils).
Einerlåg
Einerlågen gir varierende bitterhet ut fra varmebehandling, opp til 80 grader er den floral, men koker man det får man ut en del bitterhet som gjør at man kan bruke lite humle. Lager einerlåg med i en 25l hyttekjele som jeg så tapper over i Grainfatheren. Har begynt å lage "spisslåg" med at jeg tapper av til dagens brygg og så fyller kjelen opp igjen og koker opp. Denne bruker jeg så i neste brygging hvor jeg skal ha mer bitterhet fra den.
Gjærneskveik
Har brukt Sigmund Gjærnes' kveik som "husgjær" de siste 2 årene, og laget alt fra weissbier til dobbel-IPA-er, barley wine, kornøl med bare einerlåg og imperial stout (denne vant faktisk PF-en på Tautra i år). Virker som en allround snill gjær som gir litt appelsinpreg, behagelig. Liker seg best på 30+ grader og underpitching, da kommer aromaen fram.
Framgarden og Ebbegarden
Disse er relativt like med mye sitrus og appelsin. Har brukt de i NEIPA med stort hell. Har ennå ikke kjørt split-batch, men det må gjøres. Har brukt 4kg pale + 4kg pils + 1kg hvete, tørrhumlet og herjet med Cascade. Begge ble vannjustert til noe "Burton-vann-ish".
Litauisk "Viking"
Crazy greie som gjærer ferdig på et par dager, og som gir lite diacetyl på slutten. Gjæret denne i bilen til Hr. Michelsen (innpakket i dyne, ca 30 grader) fra Skøyen kl. 0907 fredag, målt lørdag kl. 18-ish til 7,84% og FG på 1.022 og synkende. OG på 1.081. Råøl, altså ikke kokt. Ble drukket samme kveld uten noen rare smaker, men bånnslampen driver jeg og frysedestillerer. Gir veldig blomsterpreg, ren einerlåg ble litt kjedelig, så trenger litt humle.
Olav Espe
Kom på at julebordet på jobben er neste lørdag, og jeg har ikke brygget det siste juleølet. Fikk en 1/5 full sukkerpose med tørket gjær. Etter en times tid i vann vil den ut av glasset, og venter bare på at jeg skal få blitt ferdig med vørteren (4,5kg pale + 4,5kg pils).
Einerlåg
Einerlågen gir varierende bitterhet ut fra varmebehandling, opp til 80 grader er den floral, men koker man det får man ut en del bitterhet som gjør at man kan bruke lite humle. Lager einerlåg med i en 25l hyttekjele som jeg så tapper over i Grainfatheren. Har begynt å lage "spisslåg" med at jeg tapper av til dagens brygg og så fyller kjelen opp igjen og koker opp. Denne bruker jeg så i neste brygging hvor jeg skal ha mer bitterhet fra den.
Sist redigert: