Brygging med kveik - erfaringer?

Vladimir

Norbrygg-medlem
Jeg glemte å nevne Jovaru - litauisk gårdsgjær - ikke kveik, men en del av gjengen ihvertfall. Jeg har brygga to råøl med den og planlegger å brygge en ny batch snart. Jovaru lager et fantastisk, men annerledes øl. Mye fruktighet, krydder og myk munnfølelse - yummy:).

Hvilken pitchrate brukte du med Oslo? Jeg har jo fått med meg at kveik generelt skal underpitches, men hva Oslo angår, siden den er mye brukt til "lissomlager", ville jeg kjørt vanlig ale rate.
Jeg pitchet posen, uten starter. Hvis jeg husker riktig, hadde ølet forholdsvis lav OG, og gjæren var nokså fersk - og skal ifølge produsenten være nok til en liten batch:) Men en vanlig starter hjelper sikkert.
 

Sarge

Norbrygg-medlem
Jeg har prøvd:
Voss (Yeast Bay og Lallemand) - både med temperaturkontroll på 37 og uten (pitch på 37-ish i en isolert gjærdunk)
Skare (den fikk jeg fra deg:)) - tror jeg prøvde både med og uten temp. kontroll - 30-ish grader? - husker ikke nøyaktig og har ikke notater i denne PC-en:)
Oslo - mener å huske 30-ish grader?
Jeg har også prøvd komersielle øl med en andre kveikstammer jeg ikke husker nå:)

Så absolutt ikke nok til å dra noen konklusjoner.

Men - alt jeg har brygget med kveik hadde et preg av syrlighet(?)/rar munnfølelse - noe jeg ikke kan beskrive, men noe jeg ikke likte. Ølet jeg brygget med Oslo var veldig rent, men hadde også dette preget.

Jeg leste et sted, at kveik drar pH mye lengre ned, enn vanlig ølgjær - kanskje er jeg sensitiv mot lavere pH? Jeg aner absolutt ikke hva det kan være.

Jeg brygget dog en "porter" med voss kveik og norsk malt som ble bra. Husker også et kommersielt øl brygget med voss (noe mørkt fra Trysil bryggeri) som var også veldig godt. Så mørke øl med kveik funka bra hos meg ihvertfall:)
Voss er vel (om jeg har skjønt det rett) en kommersiell variant av Gjernes, og sånn sett passer din erfaring med min når det gjelder mørke øl.

Når det gjelder lyse øl synes jeg det er vanskelig, men opplever ikke Oslo som spesielt syrlig. Skare synes jeg er litt syrlig, og jeg synes det fungerer best med noen måneders lagring.

Munnfølelse opplever jeg ikke er noe spesielt med kveik.

Takk for at du svarte. Vi har nok ulike preferanser, vil jeg tro. Det er jo ikke ukjent, jeg liker f eks. ikke bananestere som man ofte finner i belgisk øl, mens andre synes det er godt. Det er mulig det finnes en smak/munnfølelse som jeg er "immun" mot, for så langt har jeg ikke funnet noe allmengyldig felles smak eller annet som omfatter all kveik jeg har prøvd.
 
Sist redigert:

Sarge

Norbrygg-medlem
Hvilken pitchrate brukte du med Oslo? Jeg har jo fått med meg at kveik generelt skal underpitches, men hva Oslo angår, siden den er mye brukt til "lissomlager", ville jeg kjørt vanlig ale rate.
Her tror jeg Gjernes-kveiken med sin suksess har gjort kveikbrygging generelt en bjørnetjeneste. Det er ingen tvil om at underpitching er viktig for den velkjente appelsinaromaen til Gjernes, men når det gjelder annen kveik, så er ikke underpitching noen allmenregel, tror jeg.
 
Sist redigert:

Sarge

Norbrygg-medlem
Ikke akkurat erfaring, men har etter tilbakemeldinger her fått kveik #8 Tormodgarden i hus, rett fra kilden. Gleder meg til å prøve den. Denne lille 10-grams posen skal visst holde til 100 liter. Dette blir spennende.

IMG_20210305_073152.jpg
 

Sarge

Norbrygg-medlem
Du får høste og tørke, så sende meg noen gram. Betaler selvsagt for det. :)
Du kan kjøpe fra kilden, du også. Er fortsatt noen uker til jeg kommer til å sette denne i produksjon, og da på øl med ganske høyt alkoholinnhold, så det er ikke sikkert jeg høster fra den.
 

YngveKL

Norbrygg-medlem
Du kan kjøpe fra kilden, du også. Er fortsatt noen uker til jeg kommer til å sette denne i produksjon, og da på øl med ganske høyt alkoholinnhold, så det er ikke sikkert jeg høster fra den.
Ahh, ok. Jeg har ingen hast, men kan du pm meg hvor du skaffet den (eller legge det ut her) så er det toppers :)
 

Sarge

Norbrygg-medlem
Jeg satt en liten starter på litt Tormodgarden i går. Det har gått ca 16 timer på 30 grader, og det ser ikke ut til å ha skjedd mye. Hva er normal lagtime?
 

Eramik

Norbrygg-medlem
Er der noen som har brukt #014 Eitrheim kveiken?

Denne har jo vært i sirkulasjon en stund, men jeg har ikke klart å finne informasjon om hvilken smaksprofil den gir.
 

Sarge

Norbrygg-medlem
Jeg satt en liten starter på litt Tormodgarden i går. Det har gått ca 16 timer på 30 grader, og det ser ikke ut til å ha skjedd mye. Hva er normal lagtime?
Svarer meg selv: Etter ca 24 timer har det begymt å skje ting.
 
Første brygg med kveik, Lallemand Voss. OG brygg 1.048, 21 liter, pitch på 30 grader ikke rehydrert kl.14.00. Aktivitet etter 2t, bånn gass i norgesglass med slange i går kveld. Temperaturstigning til 38 grader. I dag tidlig så er det bare et blupp av og til. Er det mulig at den har spist seg gjennom mesteparten på 20 timer?
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Første brygg med kveik, Lallemand Voss. OG brygg 1.048, 21 liter, pitch på 30 grader ikke rehydrert kl.14.00. Aktivitet etter 2t, bånn gass i norgesglass med slange i går kveld. Temperaturstigning til 38 grader. I dag tidlig så er det bare et blupp av og til. Er det mulig at den har spist seg gjennom mesteparten på 20 timer?
Ja, det er godt mulig. En SG prøve vil jo avsløre det bedre enn forumet klarer. :)
 
Topp