Brygging med kveik - erfaringer?

Nordlands

Norbrygg-medlem
Nå ble jeg litt forvirret av det nye forumet her. Ser du bildet jeg la ved? Det er borte for meg. Og jeg har ikke fått varsel om at du har svart meg.. mulig noe innstillinger jeg må gjøre. Tenkte uansett å slippe de 20ml ned på en kolbe og lage en litt større starter for å sette av litt til en senere runde. Så da kan jeg taste inn 4 mrd pr ml x20ml i brewersfriend kalkulatoren?
Edit; jeg mener å snurre en starter med gjærnæring.
Bildet er synlig. Det har vel vært diskutert her før at det ikke betyr så mye hvor mange gjærceller du starter med så lenge det er "nok", antallet til slutt avhenger vanligvis mest av OG og mengde startervørter.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Nå ble jeg litt forvirret av det nye forumet her. Ser du bildet jeg la ved? Det er borte for meg. Og jeg har ikke fått varsel om at du har svart meg.. mulig noe innstillinger jeg må gjøre. Tenkte uansett å slippe de 20ml ned på en kolbe og lage en litt større starter for å sette av litt til en senere runde. Så da kan jeg taste inn 4 mrd pr ml x20ml i brewersfriend kalkulatoren?
Edit; jeg mener å snurre en starter med gjærnæring.
Ja jeg ser bildet, og du kan anta ca 4mrd celler pr ml, siden det er gjær fra en starter og egentlig ikke slurry. Så 80mrd på 20ml komprimert gjær.

Og uansett om du skal snurre eller ei så ville jeg brukt hele glasset ja.
 

urkis

Norbrygg-medlem
Noen som har erfaringer med kvaliteten på kveikgjær fra Kveikshop.no?
Har handlet tre kveiker fra de, men bare rukket å teste en av de, Skare. Den var litt treig men kom så som et skudd og gjorde jobben på tre dager. 1.053 til 1.012. Kjørte på 26 grader.
 

-Tormod-

Norbrygg-medlem
Brygget min første kveikøl på lørdag, en sabro ipa med oslo-kveik og satte den til gjæring på 32°c. Nå etter 48t sier hydrometerprøven 1.011 etter tempkorrigering, og er egentlig der den bør være. Er det noe poeng i å vente med tørrhumla og slenger jeg i den på 32°c, eller bør jeg senke temperaturen?
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Brygget min første kveikøl på lørdag, en sabro ipa med oslo-kveik og satte den til gjæring på 32°c. Nå etter 48t sier hydrometerprøven 1.011 etter tempkorrigering, og er egentlig der den bør være. Er det noe poeng i å vente med tørrhumla og slenger jeg i den på 32°c, eller bør jeg senke temperaturen?
Jeg ville jo sagt du er litt seint ute med tørrhumling, jeg liker å tro at det er greit med litt gjæring etter eksponering til O2, men ja du kan bare tørrhumle, og har du mulighet til å skru ned temperaturen uten O2 tilbakesug, så kan du lett gå ned en 12-15 grader.
 

-Tormod-

Norbrygg-medlem
Jeg ville jo sagt du er litt seint ute med tørrhumling, jeg liker å tro at det er greit med litt gjæring etter eksponering til O2, men ja du kan bare tørrhumle, og har du mulighet til å skru ned temperaturen uten O2 tilbakesug, så kan du lett gå ned en 12-15 grader.
Ja, at den alt skulle være ferdig etter så kort tid var en ny erfaring. Vet jo at kveiken er kjapp men kom allikevel på hæla her.
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Fraløpt av gjæren altså! Ikke første og sikkert ikke siste som har opplevd det med spesielt kveik...
Jeg tester en rå red ale med norsk malt og kveik #20. Måtte til å tørrhumle etter 18 timer, da var den bare fem poeng fra beregnet FG.. Fra 1060 til 1023. Får se hvordan den gjærer ut til slutt da, men følger samme meskeskjema som han med opphavet til kveiken (to timer ved 70C), og den utgjæringsprosenten han oppgav.
 

Monsterkokk

Norbrygg-medlem
Hei! Har gått til anskaffelse av en Fermzilla 60L all rounder med trykksett. På grunn av de oksygenfrie overføringsmulighetene denne byr på har jeg bestemt meg for og brygge en "Fuck Yeah IPA" da jeg har slitt med noe oksidasjon på dette ølet før. Lurer i den forbindelse på om det er muligheter for og erstatte gjæren med en eller annen type kveik. Hvilken kveik vil i såfall komplimentere smaksprofilen best og hvordan skal man gjære og ikke minst tørrhumle ølet da gjæringen gjerne er over på få dager? Hvordan reagerer kveik på trykk, eller er dette lite hensiktsmessig da dette hemmer esterproduksjonen? Helt ukjent farvann for meg dette med kveik og trykk

Edit: Har forresten temperaturkontroll hvis det skulle være relevant info.
 

Sarge

Norbrygg-medlem
Tørrhumling og kveik er vanskelig. Tror mange pitcher humle og gjær samtidig. Det man ønsker å unngå er å starte tørrhumling etter at gjæringen er over, siden det gjerne gir fare for oksydert øl. En fiffig metode jeg har sett er at man fester en humlepose med magnet oppunder lokket, og når man ønsker å starte tørrhumlingen, så fjerner man den ytre magneten og humla faller ned i ølet uten at man trenger å lette på lokket.

For tørrhumling snakker man vel om at omtrent 5 dager er bra for vanlig ale, men siden det ofte er vanlig at prosesser går raskere når det er varmt, så ser jeg ikke bort fra at man kan klare seg med kortere tid.
 

Per Øyvind Arnesen

Norbrygg-medlem
Jeg har brygget mye neipa med Tormodgarden. Bruker magnettrikset og slipper nedi humleposten etter at gjæren har kommet skikkelig i gang, typisk dag 2. Har hatt stort hell med ulike cryohumler. Gjærer ikke under trykk da det vil fjerne esterne, men starter med 2 dager på 33 grader, senker det så 3 grader i døgnet ned til 20 grader for å få aktivisert alle gjærtypene og få bedre utgjæring. Tapping gjøres med co2-trykkoverføring i slange til fat med co2 i bunnen.
 

Monsterkokk

Norbrygg-medlem
Jeg har brygget mye neipa med Tormodgarden. Bruker magnettrikset og slipper nedi humleposten etter at gjæren har kommet skikkelig i gang, typisk dag 2. Har hatt stort hell med ulike cryohumler. Gjærer ikke under trykk da det vil fjerne esterne, men starter med 2 dager på 33 grader, senker det så 3 grader i døgnet ned til 20 grader for å få aktivisert alle gjærtypene og få bedre utgjæring. Tapping gjøres med co2-trykkoverføring i slange til fat med co2 i bunnen.
Har vurdert følgende løsning etter innspill.
1. Starte gjæringen ved 33 grader med magnet og humle i "taket" på fermzillaen.
2. Etter et par dager da stormgjæringen er ferdig setter jeg på trykk 12PSI for og forhindre att oksygen dras inn samt holde bedre på aroma og senke temperaturen til 25 grader da jeg har hørt at man ikke skal tørrhumle i for høy temperatur.
3. Coldcrashe ved dag 5-6 og ha på fat dag 7.

Innspill på dette?
 
Sist redigert:
Topp