-Tormod-
Norbrygg-medlem
Vil tippe det er rundt 80 mrd celler på 20ml, men jeg ville ikke tenkt så mye på det, det å åpne glasset og lukke det igjen uten at det blir kontaminert er ikke verdt risken for meg, jeg syns også at 20ml gjær til starter gir meg en bedre starter enn f.eks 5ml, i utgangspunktet burde det ikke ha noe å si, men med tanke på at du kanskje skal sette SNS starter ville jeg brukt et helt glass til starterenFikk litt oslo-slurry av @Vladimir for litt siden og satte en starter på det og fordelte på 60ml glass. La oss si det er 20ml gjær på dette glasset. Hvor mange celler pr/ml kan jeg gå ut ifra når jeg skal lage en starter på det?Vis vedlegget 48412
Nå ble jeg litt forvirret av det nye forumet her. Ser du bildet jeg la ved? Det er borte for meg. Og jeg har ikke fått varsel om at du har svart meg.. mulig noe innstillinger jeg må gjøre. Tenkte uansett å slippe de 20ml ned på en kolbe og lage en litt større starter for å sette av litt til en senere runde. Så da kan jeg taste inn 4 mrd pr ml x20ml i brewersfriend kalkulatoren?Vil tippe det er rundt 80 mrd celler på 20ml, men jeg ville ikke tenkt så mye på det, det å åpne glasset og lukke det igjen uten at det blir kontaminert er ikke verdt risken for meg, jeg syns også at 20ml gjær til starter gir meg en bedre starter enn f.eks 5ml, i utgangspunktet burde det ikke ha noe å si, men med tanke på at du kanskje skal sette SNS starter ville jeg brukt et helt glass til starteren
Bildet er synlig. Det har vel vært diskutert her før at det ikke betyr så mye hvor mange gjærceller du starter med så lenge det er "nok", antallet til slutt avhenger vanligvis mest av OG og mengde startervørter.Nå ble jeg litt forvirret av det nye forumet her. Ser du bildet jeg la ved? Det er borte for meg. Og jeg har ikke fått varsel om at du har svart meg.. mulig noe innstillinger jeg må gjøre. Tenkte uansett å slippe de 20ml ned på en kolbe og lage en litt større starter for å sette av litt til en senere runde. Så da kan jeg taste inn 4 mrd pr ml x20ml i brewersfriend kalkulatoren?
Edit; jeg mener å snurre en starter med gjærnæring.
Ja jeg ser bildet, og du kan anta ca 4mrd celler pr ml, siden det er gjær fra en starter og egentlig ikke slurry. Så 80mrd på 20ml komprimert gjær.Nå ble jeg litt forvirret av det nye forumet her. Ser du bildet jeg la ved? Det er borte for meg. Og jeg har ikke fått varsel om at du har svart meg.. mulig noe innstillinger jeg må gjøre. Tenkte uansett å slippe de 20ml ned på en kolbe og lage en litt større starter for å sette av litt til en senere runde. Så da kan jeg taste inn 4 mrd pr ml x20ml i brewersfriend kalkulatoren?
Edit; jeg mener å snurre en starter med gjærnæring.
Har handlet tre kveiker fra de, men bare rukket å teste en av de, Skare. Den var litt treig men kom så som et skudd og gjorde jobben på tre dager. 1.053 til 1.012. Kjørte på 26 grader.Noen som har erfaringer med kvaliteten på kveikgjær fra Kveikshop.no?
Takk for infoHar handlet tre kveiker fra de, men bare rukket å teste en av de, Skare. Den var litt treig men kom så som et skudd og gjorde jobben på tre dager. 1.053 til 1.012. Kjørte på 26 grader.
Jeg ville jo sagt du er litt seint ute med tørrhumling, jeg liker å tro at det er greit med litt gjæring etter eksponering til O2, men ja du kan bare tørrhumle, og har du mulighet til å skru ned temperaturen uten O2 tilbakesug, så kan du lett gå ned en 12-15 grader.Brygget min første kveikøl på lørdag, en sabro ipa med oslo-kveik og satte den til gjæring på 32°c. Nå etter 48t sier hydrometerprøven 1.011 etter tempkorrigering, og er egentlig der den bør være. Er det noe poeng i å vente med tørrhumla og slenger jeg i den på 32°c, eller bør jeg senke temperaturen?
Ja, at den alt skulle være ferdig etter så kort tid var en ny erfaring. Vet jo at kveiken er kjapp men kom allikevel på hæla her.Jeg ville jo sagt du er litt seint ute med tørrhumling, jeg liker å tro at det er greit med litt gjæring etter eksponering til O2, men ja du kan bare tørrhumle, og har du mulighet til å skru ned temperaturen uten O2 tilbakesug, så kan du lett gå ned en 12-15 grader.
Jeg tester en rå red ale med norsk malt og kveik #20. Måtte til å tørrhumle etter 18 timer, da var den bare fem poeng fra beregnet FG.. Fra 1060 til 1023. Får se hvordan den gjærer ut til slutt da, men følger samme meskeskjema som han med opphavet til kveiken (to timer ved 70C), og den utgjæringsprosenten han oppgav.Fraløpt av gjæren altså! Ikke første og sikkert ikke siste som har opplevd det med spesielt kveik...
Slurper ikke gjæringsbøtten i seg all væske fra blow-off-tube beholderen? Eller har du litt trykk?senker det så 3 grader i døgnet ned til 20 grader for å få aktivisert alle gjærtypene og få bedre utgjæring
Nå skal jeg ikke svare for andre, men man trenger ikke blow off dersom man har nok headroom.Slurper ikke gjæringsbøtten i seg all væske fra blow-off-tube beholderen? Eller har du litt trykk?
Men da har man trolig en gjærlås? Den blir vel også tømt, pluss at man drar inn luft...Nå skal jeg ikke svare for andre, men man trenger ikke blow off dersom man har nok headroom.