Hei folkens
Jeg har nå brygget flere øl med hjemme maltet rug og alle har de blitt gode. nå har jeg ikke smakt det siste ennå siden det såvidt har gjæret ferdig, men det blir sikkert godt det også. Jeg tengte jeg kunne dele noen erfaringer og stille noen spørsmål.
Alle har hørt at det ikke er lurt med for mye rug i mesken, og nå har jeg også erfart det. I det siste ølet brukte jeg ca 45 % maltet rug og da ble det bare å smøre seg med tålmodighet. Jeg brygget med BIAB metoden siden jeg hadde en anelse om at dette kunne hende og er glad for at jeg tok det valget. Det tok litt tid å få rent av mesken men problemene startet ikke før jeg skulle ha den avkjølte vørteren over i gjærings karet. Vørteren var nemlig så tykk at "trub'en" ikke sank til bunds. jeg måtte derfor sile hele vørteren og rense sila mange ganger siden den tettet seg hele tiden. Det tok meg omtrent like lang tid å tappe over vørteren som jeg brukte på å koke den.
Men når det er sagt så fikk jeg et bedre utbytte en forventet, jeg forventet ca 22 liter med en OG på ca 1059 , jeg endte opp med ca 22 liter med OG 1070.
Men jeg må stille spørsmålet om viskositeten på vørteren gir en høyere økselvekt?
Gjæringa gikk heller ikke helt etter min plan, jeg brukte dusseldorf alt gjær som jeg laget en liters starter med dagen i forvegen. da den ble satt til gjæring hadde vørteren en temperatur på 18 grader og ble satt i et romm med 15 grader vor den sank til 17*c. etter ca 36 timer var stormgjæringen i gang og da steg temperaturen raskt og selv om jeg satte glassbalongen i et kaldere romm (13*C) fortsatte temperaturen å stige og nådde sit høyde pungt ved 20.2 grader ca 12 timer senere. Da var jeg igang med kjøle ellementer for å hindre at temperaturen steg ytligre. ølet gjærte vel i ca 20 timer melom 19 og 20 grader, min plan var max 18*C. håper dette ikke førte til altformye fusel og fruktige estere.
Det lukter forøvrig helt nydelig av gjærlåsen, så jeg tror at dette blir godt. men nestegang må jeg forandre oppskriften.
Jeg har nå brygget flere øl med hjemme maltet rug og alle har de blitt gode. nå har jeg ikke smakt det siste ennå siden det såvidt har gjæret ferdig, men det blir sikkert godt det også. Jeg tengte jeg kunne dele noen erfaringer og stille noen spørsmål.
Alle har hørt at det ikke er lurt med for mye rug i mesken, og nå har jeg også erfart det. I det siste ølet brukte jeg ca 45 % maltet rug og da ble det bare å smøre seg med tålmodighet. Jeg brygget med BIAB metoden siden jeg hadde en anelse om at dette kunne hende og er glad for at jeg tok det valget. Det tok litt tid å få rent av mesken men problemene startet ikke før jeg skulle ha den avkjølte vørteren over i gjærings karet. Vørteren var nemlig så tykk at "trub'en" ikke sank til bunds. jeg måtte derfor sile hele vørteren og rense sila mange ganger siden den tettet seg hele tiden. Det tok meg omtrent like lang tid å tappe over vørteren som jeg brukte på å koke den.
Men når det er sagt så fikk jeg et bedre utbytte en forventet, jeg forventet ca 22 liter med en OG på ca 1059 , jeg endte opp med ca 22 liter med OG 1070.
Men jeg må stille spørsmålet om viskositeten på vørteren gir en høyere økselvekt?
Gjæringa gikk heller ikke helt etter min plan, jeg brukte dusseldorf alt gjær som jeg laget en liters starter med dagen i forvegen. da den ble satt til gjæring hadde vørteren en temperatur på 18 grader og ble satt i et romm med 15 grader vor den sank til 17*c. etter ca 36 timer var stormgjæringen i gang og da steg temperaturen raskt og selv om jeg satte glassbalongen i et kaldere romm (13*C) fortsatte temperaturen å stige og nådde sit høyde pungt ved 20.2 grader ca 12 timer senere. Da var jeg igang med kjøle ellementer for å hindre at temperaturen steg ytligre. ølet gjærte vel i ca 20 timer melom 19 og 20 grader, min plan var max 18*C. håper dette ikke førte til altformye fusel og fruktige estere.
Det lukter forøvrig helt nydelig av gjærlåsen, så jeg tror at dette blir godt. men nestegang må jeg forandre oppskriften.