n5k
Norbrygg-medlem
Jeg har satt tre forskjellige batcher med eplecider det siste halve året. De to første funka veldig bra, og fikk bra med kullsyre.
Den siste jeg satte kjørte jeg coldcrash på, stakk om, og tilsatte 500g. laktose (på 25 liter) etter to uker, og lot den stå en uke til. Dette burde jeg ikke har gjort. Coldcrashen har nok tatt ut det aller meste som var av gjær i suspensjon, så jeg burde hoppet over hele omstikkingen, tror jeg.
Uansett - etter en uke stakk jeg om igjen, med 6g. sukker pr. liter, og flasket som normalt. Nå har den stått 3 uker på 20-22 grader, og er rimelig død. Får en liten fizz når jeg tar korken, og ørlite prikking på tunga, men null skum og null bobler.
Så - hva gjør jeg nå?
Jeg har vært litt slakk i noteringa underveis, da dette var tredje gang, og de to første gikk fint. Jeg vet jeg noterte FG en gang og to, og mener å huske 1.012 som et tall, men jeg finner ikke det notatet i boka jeg bruker til brewnotes. Og jeg husker heller ikke om dette tallet er fra før jeg tilsatte laktosen eller etterpå, men jeg tror kanskje det kan ha vært målt før tilsetting.
Uansett så leser jeg nå 1.016 på hydrometeret - noe som, i mitt hode, virker litt som om sukkeret jeg tilsatte ved flasking ikke er spist i noe særlig grad. Tenker jeg riktig her nå? Hvis jeg tar utgangspunkt i at FG var 1.012, og at jeg tilsatte 6g/l. så skal FG stige med ca. 0.003 - right?
Så - det jeg tenker er at jeg vil poppe alle korkene, og tilsette litt gjær i hver flaske. Vil helst ikke tømme ut alt og blande inn og flaske på ny - føler dette øker sjansene for infeksjon betraktelig.
Jeg har en pakke med Safbrew F-2 som jeg tenkte å bruke på dette, og tenker å kjøpe en dråpeteller (heter det det?) på apoteket. Så er planen å rehydrere gjæren, og bruke dråpetelleren til å dosere.
Og spørsmålet blir da - hvor mange dråper i hver flaske? (0,5 l. flasker)
Alle tanker, tips og triks mottas med stor takk! hehe
Den siste jeg satte kjørte jeg coldcrash på, stakk om, og tilsatte 500g. laktose (på 25 liter) etter to uker, og lot den stå en uke til. Dette burde jeg ikke har gjort. Coldcrashen har nok tatt ut det aller meste som var av gjær i suspensjon, så jeg burde hoppet over hele omstikkingen, tror jeg.
Uansett - etter en uke stakk jeg om igjen, med 6g. sukker pr. liter, og flasket som normalt. Nå har den stått 3 uker på 20-22 grader, og er rimelig død. Får en liten fizz når jeg tar korken, og ørlite prikking på tunga, men null skum og null bobler.
Så - hva gjør jeg nå?
Jeg har vært litt slakk i noteringa underveis, da dette var tredje gang, og de to første gikk fint. Jeg vet jeg noterte FG en gang og to, og mener å huske 1.012 som et tall, men jeg finner ikke det notatet i boka jeg bruker til brewnotes. Og jeg husker heller ikke om dette tallet er fra før jeg tilsatte laktosen eller etterpå, men jeg tror kanskje det kan ha vært målt før tilsetting.
Uansett så leser jeg nå 1.016 på hydrometeret - noe som, i mitt hode, virker litt som om sukkeret jeg tilsatte ved flasking ikke er spist i noe særlig grad. Tenker jeg riktig her nå? Hvis jeg tar utgangspunkt i at FG var 1.012, og at jeg tilsatte 6g/l. så skal FG stige med ca. 0.003 - right?
Så - det jeg tenker er at jeg vil poppe alle korkene, og tilsette litt gjær i hver flaske. Vil helst ikke tømme ut alt og blande inn og flaske på ny - føler dette øker sjansene for infeksjon betraktelig.
Jeg har en pakke med Safbrew F-2 som jeg tenkte å bruke på dette, og tenker å kjøpe en dråpeteller (heter det det?) på apoteket. Så er planen å rehydrere gjæren, og bruke dråpetelleren til å dosere.
Og spørsmålet blir da - hvor mange dråper i hver flaske? (0,5 l. flasker)
Alle tanker, tips og triks mottas med stor takk! hehe