uggabugga
Norbrygg-medlem
Har gått til anskaffelse av CO2 utstyr og skal tappe og karbonere for første gang. For å ikke føkke opp fullstendig ber jeg om en liten kvalitetskontroll her.
Jeg har 3 19l Corneliusfat. Det ene er nytt, de to andre er kjøpt brukt og inneholdt ølrester. Det ene bruktfatet luktet bare øl, det andre hadde en litt "sur" odør. Har vasket disse med Stoutrens og ca 75 graders vann. Skrubbet rundt og skylt i flere omganger. Satte også på trykk og fikk spylt Stoutrens gjennom stigrør og ventil. Lukter ingenting nå.
Fyllte deretter fatene med varmt vann og ca 20 ml fosforsyre 75% pr fat (fosforsyre er den desinfiserende ingrediensen i både Sterkrens og StarSan afaik). Har satt litt trykk på fatene for å tette lokk og for å skylle gjennom desinfisere stigrør og kobling. Slik står de nå.
OK så langt?
Pale alen som skal tappes er på tur ned i temperatur nå og jeg regner med at den lander på rundt 2 grader i morgen kveld. Har senket temperaturen med ca 5 grader pr døgn. Bør den stå lengre på coldcrash? Enda lavere temperatur?
Når jeg skal tappe tømmer jeg fatene for desinfisering. Bør jeg fylle på med litt CO2 i fatene (CO2 er tyngre enn luft?) som ligger som et "lokk" over ølen når jeg tapper med hevert over i fatene?
Regner med at 50 liter på gjæringskar blir mer enn 2 x 19 liter på fat, bør jeg da fylle fatene forholdsvis likt eller i 2 fulle fat og "slumpen" på det siste?
Bobler i brusen? For å få futt på sakene må jeg nå sette lokk og trykk på fatene. Sjekket kalkulatoren til @glenrlie og fant ut at riktig trykk er 0,9 bar. Jeg har bare en kobling fra CO2 tank/regulator til Corneliusfat. Hva er den beste måten å gjøre det på da? Har sett litt på Youtube men er ikke helt trygg. Kan jeg kjøre på høyere trykk mens jeg rugger på fatet (feks 2 bar/2 minutter) og gjenta med de andre fatene? Deretter la et av fatene stå med 0,9 bar et døgn, switche til neste fat, repeat osv? Eller må jeg kjøpe en fordeler og koblinger til alle fatene? Har egentlig brukt nok penger for en stund så hadde vært greit å slippe På sikt kommer jeg til å skaffe dette og kanskje ogsa en flerdelt regulator i forbindelse med bygging av kegerator med tapp. En annen (nød)løsning er å tilsette sukkerlake, temperere og la naturen gå sin gang. Naturlig karbonering vil vel medføre mer bunnfall? Vil det gi mer uklart øl?
Ølet skal fortæres i et festlig lag om ca 14 dager, rekker jeg å få det karbonert til da?
Mange spørsmål fra en forrvirret nybegynner. Håper noen har tid til å forbarme seg litt over meg.
Jeg har 3 19l Corneliusfat. Det ene er nytt, de to andre er kjøpt brukt og inneholdt ølrester. Det ene bruktfatet luktet bare øl, det andre hadde en litt "sur" odør. Har vasket disse med Stoutrens og ca 75 graders vann. Skrubbet rundt og skylt i flere omganger. Satte også på trykk og fikk spylt Stoutrens gjennom stigrør og ventil. Lukter ingenting nå.
Fyllte deretter fatene med varmt vann og ca 20 ml fosforsyre 75% pr fat (fosforsyre er den desinfiserende ingrediensen i både Sterkrens og StarSan afaik). Har satt litt trykk på fatene for å tette lokk og for å skylle gjennom desinfisere stigrør og kobling. Slik står de nå.
OK så langt?
Pale alen som skal tappes er på tur ned i temperatur nå og jeg regner med at den lander på rundt 2 grader i morgen kveld. Har senket temperaturen med ca 5 grader pr døgn. Bør den stå lengre på coldcrash? Enda lavere temperatur?
Når jeg skal tappe tømmer jeg fatene for desinfisering. Bør jeg fylle på med litt CO2 i fatene (CO2 er tyngre enn luft?) som ligger som et "lokk" over ølen når jeg tapper med hevert over i fatene?
Regner med at 50 liter på gjæringskar blir mer enn 2 x 19 liter på fat, bør jeg da fylle fatene forholdsvis likt eller i 2 fulle fat og "slumpen" på det siste?
Bobler i brusen? For å få futt på sakene må jeg nå sette lokk og trykk på fatene. Sjekket kalkulatoren til @glenrlie og fant ut at riktig trykk er 0,9 bar. Jeg har bare en kobling fra CO2 tank/regulator til Corneliusfat. Hva er den beste måten å gjøre det på da? Har sett litt på Youtube men er ikke helt trygg. Kan jeg kjøre på høyere trykk mens jeg rugger på fatet (feks 2 bar/2 minutter) og gjenta med de andre fatene? Deretter la et av fatene stå med 0,9 bar et døgn, switche til neste fat, repeat osv? Eller må jeg kjøpe en fordeler og koblinger til alle fatene? Har egentlig brukt nok penger for en stund så hadde vært greit å slippe På sikt kommer jeg til å skaffe dette og kanskje ogsa en flerdelt regulator i forbindelse med bygging av kegerator med tapp. En annen (nød)løsning er å tilsette sukkerlake, temperere og la naturen gå sin gang. Naturlig karbonering vil vel medføre mer bunnfall? Vil det gi mer uklart øl?
Ølet skal fortæres i et festlig lag om ca 14 dager, rekker jeg å få det karbonert til da?
Mange spørsmål fra en forrvirret nybegynner. Håper noen har tid til å forbarme seg litt over meg.