Dadler i julølet?

Hei

Sitter og planlägger årets juløl og vilka krydder vi skall bruke. Vi är sugna på att prova med lite dadler de sista minuterna på koket, är det någon som har erfarenhet av dadler i øl? I så fall, vad är en lagom mängd dadler för att en passe underton av dadler i ellers klassisk julöl?
 
Jeg har ikke brukt dadler i øl før, men min erfaring er at man som regel må bruke en del mer frukt i øl enn det man -tror- man trenger. På den andre siden er jo dadler tørkede, så forestill deg dem i utørket form for å få en anelse av 'fruktmengde'. Jeg hadde nok brukt to håndfull i et standard 20-25 liters brygg.
 
Dadler smaker ikke så mye annet enn glucose? Vil kanskje ikke ha annen effekt enn ren glucose?

En tyrksik restaurant jeg pleide å besøke som student hadde en deilig dessert av vaniljeis med en saus av fiken, rosiner og cognac "brent" på pannen. DET var godt! (navnet var visst Tyrkisk Viagra)

Tenkte kanske fiken smaker mer? De finnes også friske, men aner ikke hva de smaker.

Ellers tror jeg en liten mengde av cognac/fiken-sausen hadde gjort susen i et smakfullt juleøl!
 
Dadler var en vanlig tilsetning i øl i det gamle Sumer... Tipper det ikke tilfører nevneverdig smak, men det kan nok bidra med litt sukker. Om du tilsetter en håndfull i kokekaret, vil mye av aromaen koke bort, og jeg tror du vil få lite utbytte av små mengder. Kanskje karamellisering i en panne vil gi mer smak (karamellisert sukker har mindre utgjæringsgrad enn vanlig sukker. For god fruktkarakter i øl vil jeg anbefale ganske store mengder, og å tilsette det i et sekundærgjæringskar. Infeksjonsfaren er ofte mindre enn man tror, siden gjæraktiviteten som oppstår til dels utkonkurrerer bakterier. Med dadler ville jeg kanskje brukt 2-4 kg til 20-25 liter øl. Men da sitter man vel i grunnen igjen med et ganske annet øl enn det som vel var tanken...
 
Här kom det fort flera goda innspill, tack för det!

Ja det var för Infeksjonsfaren som vi främst tänkt att tillsätta i slutet på kokningen, ikke främst sockret vi är ute efter men hade en ide att det kunde ge ett litet bidrag till smaken även om de ikke smakar så mye.
Men det kanske landar på en cognac/fiken-saus i sekundären. Det var ingen dum ide!
 
Gahr nevner virkelig store mengder. Når man bruker frukt i øl så må man nok være obs på at ølet kan bli uklart pga pektiner. Det finnes enzymer som bryter ned pektin (pektinase) som brukes av vinleggere. Nedbrytning av pektiner sørger også for en mindre andel av fuselalkoholer under gjæringen, og er altså med på å minske faren på skallebank.  :heygrr:
 
Belgiske mørke "klosterøl" har ofte en "undertone av tørkede fiken og dadler" i aroma og smak, uten at de er tilsatt disse fruktene. Det er tilsettingen av mørkt kandisukker og den spesielle gjærtypen, i kombinasjon med rikelige maltmengder, som gir denne effekten. Et innslag som jeg alltid er begeistret for.
:skitbra:
 
Bumper denne. Hvordan ville det funke å ta 1-2 kg dadler i blender og lage en slags sirup av dette sammen med foreksempel litt honning både for smak og jazze opp styrken litt på et ekstrakt kit?
 
Ettersom overflata aukar vil det gje noko meir smak enn å dumpe tilsvarande mengde rett i karet. Ville likevel ha køyrd minst 3 kg i karet dersom gimmiken skal vera daddeløl.
 
Gjeld ikkje dadlar, men rosiner. Brukte ca 250 gram (kvar rosin skore i par-tre delar) i ein 21-liters batch med Dubbel, første halvpart tilsett ved flame-out og siste under sekundærgjæring. Ein kan nok kjenne rosinsmaken om ein legg godvilja til, men den hadde garantert fint tolt den doble mengda.
Meld gjerne tilbake kva kit du brukte, mengde dadlar, resultat og elles anna interessant.
 
Tilbake
Topp