Har brygget en IPA, tror jeg har fulgt de fleste av kunstens regler, men noe har gått galt. Kort oppsummert:
- OG:1061 / FG:1017 (synes denne var litt høy - mistenker litt dårlig gjæring)
- Stakk om etter 1 ukes primærgjæring ved 19C (prøver det noen ganger)
- Lot stå en uke med ettergjæring ved 19C
- Satte i kjøleskap 4C i 2 døgn før flasketapping (tenkte at det skulle hjelpe til med å klarne ølet)
- 6 g/l sukker tilsatt før flasking
- 2 uker på flaske ved 19C
- 1 uke ved 10C
I går åpnet jeg en flaske for å teste, og det var såvidt man kunne høre antydning til pssst da korken ble tatt av, og ølet var ganske dødt. Ingen skumming. God smak, men altså dødt. Kan dette ølet reddes?
Jeg mistenker at på et tidspunkt har gjæren sluttet å gjøre jobben sin, eller så har det blitt for lite gjær i flaskene. Jeg har tenkt et par alternativer, og lurer på om noen av dere kan anbefale en av de - eller noe annet:
alt 1) Sette flaskene varmt igjen og håpe at gjæren vekkes til liv?
alt 2) Tilsette ny gjær på flaskene? Tenkte å hydrere litt tørrgjær, eller fersk, lage en tynn vannløsning og tilsette feks 1 ml med sprøyte i hver flaske. Må da åpne de og kapsle på nytt, men det er verdt jobben hvis ølet kan reddes. Evt. bruke litt av gjærkaka fra neste batch som straks er i produksjon.
Innspill?
- OG:1061 / FG:1017 (synes denne var litt høy - mistenker litt dårlig gjæring)
- Stakk om etter 1 ukes primærgjæring ved 19C (prøver det noen ganger)
- Lot stå en uke med ettergjæring ved 19C
- Satte i kjøleskap 4C i 2 døgn før flasketapping (tenkte at det skulle hjelpe til med å klarne ølet)
- 6 g/l sukker tilsatt før flasking
- 2 uker på flaske ved 19C
- 1 uke ved 10C
I går åpnet jeg en flaske for å teste, og det var såvidt man kunne høre antydning til pssst da korken ble tatt av, og ølet var ganske dødt. Ingen skumming. God smak, men altså dødt. Kan dette ølet reddes?
Jeg mistenker at på et tidspunkt har gjæren sluttet å gjøre jobben sin, eller så har det blitt for lite gjær i flaskene. Jeg har tenkt et par alternativer, og lurer på om noen av dere kan anbefale en av de - eller noe annet:
alt 1) Sette flaskene varmt igjen og håpe at gjæren vekkes til liv?
alt 2) Tilsette ny gjær på flaskene? Tenkte å hydrere litt tørrgjær, eller fersk, lage en tynn vannløsning og tilsette feks 1 ml med sprøyte i hver flaske. Må da åpne de og kapsle på nytt, men det er verdt jobben hvis ølet kan reddes. Evt. bruke litt av gjærkaka fra neste batch som straks er i produksjon.
Innspill?