Vi brygger i terrassebryggeriet til olbrygging.no, en stor kjele med en litt mindre stor silkorg oppi, og gassbrenner i bunn. Det funker fint det, ølet blir bedre og bedre etter hvert som vi blir flinkere og mer nøye, men vi har dårlig utbytte, ofte godt under 70 % (med utbytte mener jeg brew house Eff / into fermentor eff).
Én årsak er trub vi har aldri tid til å la vørteren stå særlig lenge etter nedkjøling (klokken og livet kommer i veien), og vi ender oftest med å mate de siste 5-6 literne i kokekaret til brunsneglene. Omtrent alle oppskrifter ser ut til å mene at det blir maks et par liter svinn fra «vørtermengde til sluttvolum». Her har vi mye å gå på, og forslag mottas med takk. Whirlpooling hører vi jo om. Hva er det i grunn (bortsett fra middelmådige hvitevarer)?
Videre er det temperaturkontroll under mesking. Her tror jeg vi har ganske god kontroll, med isopor under, et liggeunderlag rundt kjelen og et ullteppet over lokket har vi ikke hatt nevneverdig temperaturfall når mesken står rolig. Når vi etter ca 60 min går over til stadig overhelling / resirkulering i nye 60 min, sier det seg selv at vi taper grader. Hva kan dette ha å si for utbyttet? Vi kjører også et utmesk steg før skylling. Noen erfaringer?
Et helt generelt spørsmål som jeg ikke blir klok på: Bør vi røre ved mesking!? Jeg har jo lest amerikanske skriblerier hvor det virker å være et mantra at man ikke skal «disturb the grain bed», og at røring er siste utvei ved f.eks. «stuck mash». Er røring bra eller dårlig for utbytte?
Til slutt, har det betydning for sukkerpotensialet i malten om den nylig er kvernet, eller kvernet for 1-2 mnd siden? Vi kommer til å kjøpe maltmølle ganske så snart, men til nå har vi kjøpt ferdig kvernet malt fra bryggselv.
Kan det være andre grunner til lavt utbytte?
Én årsak er trub vi har aldri tid til å la vørteren stå særlig lenge etter nedkjøling (klokken og livet kommer i veien), og vi ender oftest med å mate de siste 5-6 literne i kokekaret til brunsneglene. Omtrent alle oppskrifter ser ut til å mene at det blir maks et par liter svinn fra «vørtermengde til sluttvolum». Her har vi mye å gå på, og forslag mottas med takk. Whirlpooling hører vi jo om. Hva er det i grunn (bortsett fra middelmådige hvitevarer)?
Videre er det temperaturkontroll under mesking. Her tror jeg vi har ganske god kontroll, med isopor under, et liggeunderlag rundt kjelen og et ullteppet over lokket har vi ikke hatt nevneverdig temperaturfall når mesken står rolig. Når vi etter ca 60 min går over til stadig overhelling / resirkulering i nye 60 min, sier det seg selv at vi taper grader. Hva kan dette ha å si for utbyttet? Vi kjører også et utmesk steg før skylling. Noen erfaringer?
Et helt generelt spørsmål som jeg ikke blir klok på: Bør vi røre ved mesking!? Jeg har jo lest amerikanske skriblerier hvor det virker å være et mantra at man ikke skal «disturb the grain bed», og at røring er siste utvei ved f.eks. «stuck mash». Er røring bra eller dårlig for utbytte?
Til slutt, har det betydning for sukkerpotensialet i malten om den nylig er kvernet, eller kvernet for 1-2 mnd siden? Vi kommer til å kjøpe maltmølle ganske så snart, men til nå har vi kjøpt ferdig kvernet malt fra bryggselv.
Kan det være andre grunner til lavt utbytte?