Espen Unnvik skrev:
Når det gjelder desinfisering er det mange som tror at da er mediet fritt for bakterier og annet uvesen, dette er ikke tilfelle.
Desinfisering betyr at man har fått antallet bakterier m.m ned på et antatt uproblematisk nivå.
Selv koking ved normalt trykk tar ikke livet av alle livsformer.
Dette er diskutert før.
dessinfisering er ikke det samme som sterilisering.
bortsett fra det, vil dessinfisert si at det er fritt for "infiserende organismer"
steril vil si at alt levende er borte.
for bryggingen vår vil dessinfisert i mange måter være nok. men det hjelper fortsatt ikke å dessinfisere med klor for så å tilsette vann som ikke er dessinfisert i skyllingen.
ved koking (100 grader) over mer en 20 min vil du drepe de fleste levende organismer, så vørteren er tilnærmet steril.
ved avkjølingen er den fortsatt i kontakt med luft, så den er ikke steril, men er luften in rommet forholdsvis ok er den forhåpentligvis fri for skadelige organismer.
det samme gjelder ved rengjøring av fat.
ved bruk av klor må det skylles med ikke dessinisert vann i etterkant, pluss at fatet utsettes for luft i etterkant.
ved bru av starsan slipper du å skylle, pluss at skummet holder luft unna i en brukbar grad.
klor og nrsk vann fungerer nok som sagt,
men det kan ikke samenlignes!