Som de fleste vet er oksygen ølets svar på kreft, sammen med lys. Oksygen er ikke noe vi vil ha i ølet, så hvordan kan man begrense det?
Siden det ikke finnes en dedikert tråd om dette tenkte jeg at alle puslebiter kan havne her.
Moi: Tapper kun på fat, det som flaskes flaskes med mottrykksfyller fra et dedikert minifat.
Når jeg skal fate så purger jeg fatet via øl-inn (i bunn) lar det stå litt trykk på det og kobler til en slange mellom gasskoblingen og hullet på karet der gjærlåsen stod, ventilerer fatet nok til at det står litt trykk i det som nå er et mer eller mindre lukket system, uten at lokket på karet spretter av. '
Kobler slange mellom krana på gjæringskaret og øl-inn på fatet, og tapper.
I mitt hode så vil det ikke introduseres mer oksygen enn det som allerede er i systemet. Headspace i karet (mindre viktig ifht der ølen ender opp, men dog, mange bekker små..) blir fylt opp med blanding av luft og co2 vs luft som vanlig.
Fatet er jo nå isolert så man slipper ikke inn luft via overtrykksventilen som ellers ville stått åpen for å fylle fatet, selv om økende mengde øl vil drive luft/gass ut av fatet idet man tapper.
Nysjgerrig på å høre om andre har gjort seg noen bevisste tanker rundt oksygenopptak, og bruker spesielle teknikker under flasking.
Siden det ikke finnes en dedikert tråd om dette tenkte jeg at alle puslebiter kan havne her.
Moi: Tapper kun på fat, det som flaskes flaskes med mottrykksfyller fra et dedikert minifat.
Når jeg skal fate så purger jeg fatet via øl-inn (i bunn) lar det stå litt trykk på det og kobler til en slange mellom gasskoblingen og hullet på karet der gjærlåsen stod, ventilerer fatet nok til at det står litt trykk i det som nå er et mer eller mindre lukket system, uten at lokket på karet spretter av. '
Kobler slange mellom krana på gjæringskaret og øl-inn på fatet, og tapper.
I mitt hode så vil det ikke introduseres mer oksygen enn det som allerede er i systemet. Headspace i karet (mindre viktig ifht der ølen ender opp, men dog, mange bekker små..) blir fylt opp med blanding av luft og co2 vs luft som vanlig.
Fatet er jo nå isolert så man slipper ikke inn luft via overtrykksventilen som ellers ville stått åpen for å fylle fatet, selv om økende mengde øl vil drive luft/gass ut av fatet idet man tapper.
Nysjgerrig på å høre om andre har gjort seg noen bevisste tanker rundt oksygenopptak, og bruker spesielle teknikker under flasking.