Jeg trodde at jeg hadde fått kontroll på oksygen på kald side, inkl. mottrykksfylling.
Brygget en NEIPA-aktig IPA (men med bitterhumle..) i desember. Veldig lys og veldig mye humle.
Gjæret på trykktank, naturlig karbonert med spunding og overført med CO2 til fat purget ved å dytte ut vann med CO2.
Ølen var veldig bra rett før under og etter jul. Ingen tegn til oksydering tidlig i januar.
Da bestemte jeg meg for å flaske det som var igjen av denne fordi jeg trengte fatet.
Flasket med mottrykksfyller tidlig i januar.
Rigget mottrykksfylleren med en vacuumpumpe som suger ned til nesten minus 0.9 bar.
Prosedyren var som følger:
-Vacuum
-gasse med CO2 til 2 bar (ølet holdt i underkant av 1 bar)
-Vacuum igjen
-Gasse med 2 bar
-fylle
-Forsøke å korke på skum. Det gikk ikke på alle flaskene. De ville ikke skumme så bra. Ølet var nesten nede på ca 1 grad. Korket med oksygenabsorberende korker fra Humlegården.
Drakk av disse utover i januar og tidlig februar og var superfornøyd med hvor bra det var.
Så ble det stående tre flasker. Åpnet en på fredag og den var helt for jævlig i forhold til hvordan den var... Skikkelig oksydert smak og veldig tydelig mørkere på farge.
Så jeg vet ikke hvor skaden har skjedd. Var det at jeg ikke fikk provosert frem nok skum å korke på? Er det korkene som lekker? Eller er det CO2en fra brannsjappa som er forurenset med for mye oksygen? Kan jo være en kombinasjon av alle disse. Uansett så rykker jeg tilbake til start hva gjelder "kontroll" på kald side
Brygget en NEIPA-aktig IPA (men med bitterhumle..) i desember. Veldig lys og veldig mye humle.
Gjæret på trykktank, naturlig karbonert med spunding og overført med CO2 til fat purget ved å dytte ut vann med CO2.
Ølen var veldig bra rett før under og etter jul. Ingen tegn til oksydering tidlig i januar.
Da bestemte jeg meg for å flaske det som var igjen av denne fordi jeg trengte fatet.
Flasket med mottrykksfyller tidlig i januar.
Rigget mottrykksfylleren med en vacuumpumpe som suger ned til nesten minus 0.9 bar.
Prosedyren var som følger:
-Vacuum
-gasse med CO2 til 2 bar (ølet holdt i underkant av 1 bar)
-Vacuum igjen
-Gasse med 2 bar
-fylle
-Forsøke å korke på skum. Det gikk ikke på alle flaskene. De ville ikke skumme så bra. Ølet var nesten nede på ca 1 grad. Korket med oksygenabsorberende korker fra Humlegården.
Drakk av disse utover i januar og tidlig februar og var superfornøyd med hvor bra det var.
Så ble det stående tre flasker. Åpnet en på fredag og den var helt for jævlig i forhold til hvordan den var... Skikkelig oksydert smak og veldig tydelig mørkere på farge.
Så jeg vet ikke hvor skaden har skjedd. Var det at jeg ikke fikk provosert frem nok skum å korke på? Er det korkene som lekker? Eller er det CO2en fra brannsjappa som er forurenset med for mye oksygen? Kan jo være en kombinasjon av alle disse. Uansett så rykker jeg tilbake til start hva gjelder "kontroll" på kald side