1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Diskusjon om tapping med minimalt oksygenopptak

En tråd i 'Brygging' startet av Miguel, 18 Apr 2015.

 1. beefeater

  beefeater
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Jeg trodde at jeg hadde fått kontroll på oksygen på kald side, inkl. mottrykksfylling.

  Brygget en NEIPA-aktig IPA (men med bitterhumle..) i desember. Veldig lys og veldig mye humle.
  Gjæret på trykktank, naturlig karbonert med spunding og overført med CO2 til fat purget ved å dytte ut vann med CO2.
  Ølen var veldig bra rett før under og etter jul. Ingen tegn til oksydering tidlig i januar.
  Da bestemte jeg meg for å flaske det som var igjen av denne fordi jeg trengte fatet.
  Flasket med mottrykksfyller tidlig i januar.
  Rigget mottrykksfylleren med en vacuumpumpe som suger ned til nesten minus 0.9 bar.
  Prosedyren var som følger:
  -Vacuum
  -gasse med CO2 til 2 bar (ølet holdt i underkant av 1 bar)
  -Vacuum igjen
  -Gasse med 2 bar
  -fylle
  -Forsøke å korke på skum. Det gikk ikke på alle flaskene. De ville ikke skumme så bra. Ølet var nesten nede på ca 1 grad. Korket med oksygenabsorberende korker fra Humlegården.

  Drakk av disse utover i januar og tidlig februar og var superfornøyd med hvor bra det var.
  Så ble det stående tre flasker. Åpnet en på fredag og den var helt for jævlig i forhold til hvordan den var... Skikkelig oksydert smak og veldig tydelig mørkere på farge.
  Så jeg vet ikke hvor skaden har skjedd. Var det at jeg ikke fikk provosert frem nok skum å korke på? Er det korkene som lekker? Eller er det CO2en fra brannsjappa som er forurenset med for mye oksygen? Kan jo være en kombinasjon av alle disse. Uansett så rykker jeg tilbake til start hva gjelder "kontroll" på kald side:mad:
   
  bjartenataas liker dette.
 2. bjartenataas

  bjartenataas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Deprimerende, ser ut som du gjorde alt rett. Men kanskje CO2en ikke er ren nok. Mer om det her http://www.lowoxygenbrewing.com/brewing-methods/carbon-dioxide-purity/

  Brukte du forresten havre? Ser ut som det er noe med det som reagerer ekstra kraftig.
   
 3. beefeater

  beefeater
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Havre? Ja, havregryn. Hvis havre kan være en del av problemet kutter jeg den ut!
  Det var interessant, hvor kan jeg lese mer?

  Ellers så er det smått tragisk at ingen, snart 50 år etter at folk reiste til månen, har klart å lage en ølkork som er tett.. Hva består egentlig pakningen i korken av?

  Jeg må prøve å tappe mer øl snart for å teste ut hvordan jeg skal få konsistent skum i flaskene for å koke på. Tror det må ha en del å si da det etterstrebes i industrien.
   
 4. bjartenataas

  bjartenataas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Har ikke kilder på problemene med havre, kun egne erfaringer. Har laget greie IPA på flaske før, som kanskje har lidt av oksydering på første stadiet, altså tap av aroma. Men så laget jeg to NEIPA på rad, som ble brune på en uke, så det er noe som skjer.
   
 5. gle1

  gle1
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Jæren
 6. Bohemian

  Bohemian
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Jeg gjør det enkelt.. når gjæren har ploppa ut lufta trer jeg en kondom på gjærlåsen og fester med strikk. den sørger for retur av CO2 helt tilbake til omstikkingskaret med sukkerlake. Og ølet har fått navnet Nøkken... :)
   
  perolavsen liker dette.
 7. magne1972

  magne1972
  Expand Collapse
  Moderator

  oksygenering i den grad du overhode har gjort her er ikke årsaken over det tidsperspektivet. enkelt og greit.
   
 8. magne1972

  magne1972
  Expand Collapse
  Moderator

  :) ler her :) tåler virkelig et kondom så mye co2? men uansett, omstikkingskar? hvorfor? der oksyderer du jo muligens mer, ved fating tilsett sukkerlake direkte i fat, ved flasking, gjør det samme, men bruk fatet som omstikkingskar, lukket og tett....
   
  Einar Michelsen liker dette.
 9. beefeater

  beefeater
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Hvis det ikke er oksidasjon, hva er det da?
  At humlearoma blir blassere over tid er en ting, jeg forventer at det skal smake mindre men det skal ikke smake dårlig! Og den har gått fra lys til mørk i fargen.
  Tror jammen jeg skal knekke den siste flaska i kveld for å sjekke en gang til!
   
 10. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hamar
  Oksygenabroberende korker stripper flaska for mer enn oksygen, mer aroma enn vanlige korker går tapt.

  Men det er ikke grunnen til at du har fått oksidert øl. Det var noen her på forumet som tappet innpå at kanskje havregryn var en årsak.

  Jeg har erfart at å korke på skum er skitviktig. Jeg har inntrykk av at de flaskene som ikke ble korket på skum fordi jeg har bommet litt mangler lit. (har merket noen av de).

  Hva slags mottrykksfyller bryker du?
   
 11. beefeater

  beefeater
  Expand Collapse
  Registrert bruker


  Her er jeg halvvegs i siste flaska. Dette var en svært lys øl da den var fersk. 4.5% Carahell var det mørkeste maltet i denne, ellers bare pils, havregryn og litt farin. Nå er den nærmest brun.
  Og den har en usmak over seg som jeg mener er oksidert.
  Det er ikke mangel på aroma som er problemet men rett og slett en usmak.

  Fylleren er en modifisert kinafyller.
  Den har fått et stativ slik at den blir lett å bruke og så har jeg endret litt på kranene.
  Fjernet treveisventilen på toppen og erstattet den med en vanlig rustfri 1/4" kran. Kun øl går gjennom røret til bunn av flaska.
  Skrudde av nåleventilen som blør trykk og satte på to T-stykker etter hverandre og til slutt satte jeg nåleventilen på plass ytterst. På hver av Tene står en trykknappventil av den typen som står på Blichmann beer gun (den ene er fra en beergun, den andre fra ebay).
  Den ene trykknappen er CO2 inn. Den andre var først for å dumpe trykk for å tømme/purge men nå har jeg koblet til vacuumpumpa her.

  Så gassen kommer ikke til bunn av flaska nei. Men at det skal ha noe å si i en mottrykksfyller tror jeg er hearsay i mangel på nynorsk ord. Uansett om gassen slippes inn fra topp eller bunn kommer den i en voldsom fart og blander seg effektivt med det oksygenet som måtte være til stede i flaska. Det går under ett sekund å fylle fra -0.9 til 1.5 til 2 bar; har vanskelig for å tro at den CO2en hadde lagt seg pent som et teppe i bunn av flaska om den kom inn den veien.
  Ved fylling med beer gun der flaska er åpen kan det nok ha noe for seg å fylle gassen forsiktig mot bunnen men ikke i en mottrykksfyller.

  Så neste gang jeg bruker denne skal jeg prøve å provosere frem skum å korke på. Har et håp om at det var der jeg syndet mest sist.
   

  Vedlagte filer:

  Furu liker dette.
 12. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hamar
  Det eneste jeg vil nevne er at etter at jeg fikk mottrykksfyller som ikke ha utløp i bunn av flaska, så har de mottrykksfylte ølene mine blitt dårligere. Jeg skrev i en post tidligere at jeg ikke merket stor forskjell mellom en som har innløp ved flasketut, og en som har innløp i bunn, det trekker jeg tilbake. Det kan være at jeg har vært uheldig her og der, har fylt øl med dårlig resultat med fylleren som har utløp i bunn av flaska og, men da har det vært mindre kontrollert fylling føler jeg. Sier ikke at dette er grunnen, særlig siden du bruker vakum i tillegg, men for min egen del og videre research så er det iallefall her jeg starter å forske. Jeg har begge typer, har bare brukt den som fyller gass fra toppen i det siste.Til NM så ble det et makabert dårlig resultat, og ellers så føler jeg det har vært jevnt over litt dårligere resultat enn med en fyller som går i bunn. Men som sagt, det kan være min teknikk. Men selv med cap on foam så vil jeg akkurat nå si at den som fyller co2 fra bunn har levert bedre resultat.

  Men, ølet mitt går også fra toppen. Det er jo ganske stort poeng. Er en del forskjellige variabler mellom ditt og mitt oppsett.
   
  #152 Miguel, 16 Mar 2018
  Sist redigert: 16 Mar 2018

Del denne siden