Det er nok enkelt å regne ut for de som kan det. Selv har jeg bare gjæringsdunker av plast, det hadde nok vert en fordel med skikkelige koniske eller andre av stål. Jeg vet ikke hvor mye trykk de av plast tåler før lokket spretter av.
Enig, det er en ubestridt sannhet at humledrevne øl bør drikkes ferske og taper seg fort. Jeg har ikke kommet meg på D(IPA) kjøret ennå så derfor har jeg nok ikke sett oksidering sette inn for fullt på det jeg hittil har brygget. APA'ene forsvinner innen en måned.Erfaring tilsier at humlesterke øl og øl som innholder ustabile smakskomponenter gjør seg best på fat. Når man slipper omsikkingen og oksygenet i flasken så er det meget gunstig for den typen øl.
Ja, tror mye av problematikken og løsningene som omtales her har mest for seg for IPA/humledrevne øl.Den artikkelen du refererer til adresserer uansett en annen type modning, altså lagering av lagere. Der har du muligens rett i at de vil lagres bedre ved en sekundær gjæring, men her er mange uenige. Her er også gjæra viktig for smaksutviklingen for et øl etter flasking, i mye høyere grad enn en ale. Uansett så er ikke tradisjonelle tyske lagere spesielt utsatt for forringelse av humleoljer og estere, mtp at de i utgangspunktet inneholder lite av det i sammenligning med feks en IPA. Oskidering gir dermed ikke helt de samme utfordringene i et slikt øl.
Det at oksidering er et problem hos hjemmebryggere er absolutt en sannhet, spesielt for brygg med høy fruktighet.
Hehe ... Si det. For min del handler det like mye om gleden ved mekke på bryggeriet, og gjøre det som er mulig innenfor rimelighetens grenser, for å lage best mulig øl som holder seg lengst mulig (selv om det meste av ølet jeg lagrer forsvinner på få måneder). Er ikke sikkert det er gjør allverdens forskjell, men moro er detMen i hælvete da, fra en hjemmebryggers ståsted, hvor mye oksygen tas egentlig opp i ølet ved bruk av hevert feks? Er det slik at oksygen tas opp umiddelbart i ølet som en tørr svamp i vann uten noen form for plask/sprut? Hadde vært artig å se noen tester/gjort noen tester på dette selv.
Hvis man purger fat med co2, tapper fra gjærkar med hevert, slangen helt til bunn av karet, lufter i etterkant alt uten splash og sprut, hvor mye o2 utsettes ølet for egentlig ?
Hvis man purger fat med co2, tapper fra gjærkar med hevert, slangen helt til bunn av karet, lufter i etterkant alt uten splash og sprut, hvor mye o2 utsettes ølet for egentlig ?
Har gjort dette mange ganger med stort hell dvs uten den våte bikkje smaken.
Men på fat under trykk så kan det vel ikke sive inn oksygen, da fatet står med overtrykk?
Det er nok enkelt å regne ut for de som kan det. Selv har jeg bare gjæringsdunker av plast, det hadde nok vert en fordel med skikkelige koniske eller andre av stål. Jeg vet ikke hvor mye trykk de av plast tåler før lokket spretter av.
Imponerende!Tok en kjapp utregning på dette. Hvis jeg har skjønt det rett, og det er snakk om å løfte ølet i slange fra en tett beholder til en annen, kreves det ca. 0,1bar/m ølet skal løftes i høyde. Merk at dette egentlig er trykket som skal til for å få ølet til å stå i ro i slangen, så i realiteten må man ha mer for å få det til å bevege seg. Blir interresant å høre om teorien stemmer med praksis
For de som er interresert, her er utregningen:
d=diameter på slange [mm]
h=høyde [mm]
Ølets densitet: ca. 1.01kg/L
Tyngdeakselerasjon: 9,81 m/s^2
1MPa = 1N/mm^2 = 10bar
Trykket som trengs blir da:
p = V*1.01*9.81*10/A
Altså:
p = pi*(d/2)^2*h/10^6*1.01*9.81*10/(pi*(d/2)^2)
p = h/10^5*1.01*9.81
p ~= 0.1bar/m
Imponerende!
Ifølge manualen til gjæringstanken min løfter 3 psi (ca. 0,2 bar) ølet 6 fot, så det rimer godt. Når du først er i gang med nerdeutregning: Klarer du å regne ut hvor MYE gass (altså ikke trykk, men hvor mye) det går med for å løfte f.eks. 80 liter en meter? Headspace (egentlig totalt volum på tanken) i tanken vil jo være en faktor, men hvis vi for enkelhetsskyld ser bort fra denne?
Det som er spørsmålet er jo hvor mye co2 en bruker for å utføre denne jobben
for 0,3m: (1 + 0,1 x 0,3) x 80 x 1,83=150,8Imponerende! Jeg ble litt overrasket av at det går med såpass mye gass. Men vi løfter det jo ikke en meter heller, kanskje bare ca. 30 cm ... Er det bare å dele svaret (161 g) på 10 og gange med 3?