Einar Michelsen
Norbrygg-medlem
Er nå i gang med en starter til en Dobbeltbock, som jeg tenker å fryse deler av til en Eisbock. Håper noen kan ta en kikk på planen, og skrike ut hvis jeg er på villspor. Det er et mål at begge ølene skal blir typeriktige. Ølet blir litt mørkere enn BeerCalc angir pga. dekoksjonen.
50 liter med OG: 1080. Target FG: 1021. (7.7 % by vol.)
Colour: 33 EBC. 24 IBU. BU/GU: 0.3
Pilsner Malt 3 EBC 3 EBC 3500 gr.
Munich Malt 20 EBC 20 EBC 12000 gr.
Cara Munich 100 EBC 100 EBC 1500 gr.
Mash schedule: Trippel dekoksjon. Kok min. 90-120 min.
Hops
Perle 6.4% alpha 75 g - 60 min.
Saaz 2.8% alpha 50 g - 30 min.
Hallertauer Mittelfruh 5% alpha 50 g -10 min.
Fermentation
Yeast: WLP833 German Bock Lager Yeast
Fermented at 9 degrees C for 21 days.
Lagered at 0-1 degrees C for 30 days.
Eisbock og Dobbeltbock.
Trippel dekoksjon, temp i hovedmeskekaret ca. 40 - 50 - 67. Mashout/skyllevann 78 grader.
Lages i en 100 liters kjele, med en stor BIAB meskepose. 36 liteskjelen brukes til dekoksjonene. Har også tilgang på en Speidel 50, men det er vel litt plundrete mht. dekoksjon? I tillegg må jeg vel da meske 5 kg. ved siden av pga. speidelens maltkapasitet? Spraymalt benyttes hvis jeg fucker det opp mht. effektivitet.
Dekosksjon: Tar ut ca 1/3 av mesken som varmes opp og meskes separat på 65 grader i 15-30 min., og deretter kokes i 5-10 min. før det blandes tilbake i hovedmeskekaret for å heve temp til neste steg. Etter ca. 30 min. gjentas prosessen. Tykk dekoksjonsmesk de to første gangene, mens den siste dekoksjonen gjøres nesten uten malt. Den siste kokes dessuten lenger, 30 min.
Target Pitch Rate Cells: 1933 billion cells. Mulig jeg kjøper O2 utstyr Ila uken, hvis ikke blir det drill og malingsblander. To rør. 5 l. starter, som steppes opp til 8-10 l.
Lagering og frysing: Halvparten, eller evt. to fat, fryses ned til ca 90 % av opprinnelig volum. Tappes på fat, som først flushes med CO2, for å fjerne all oksygen. Karboneres ikke på dette stadiet, men lageres på ca. 0-1 grader i fire uker eller så. Fryser så ølet sakte i fatene. Kjøleskapet på feks. minus 2? Alternativ stikker jeg ølet om til nytt gjæringskar og fryser ølet i dette.
Når isen er dannet trykkes ølet over på et nytt fat, med CO2. Isen/ølet som blir igjen måles opp for å kalkulerer ABV og IBU i det ferdige ølet. Karboneres og taes over på flasker med Beergun.
Target ABV er opp mot 9-10 på Eisbocken. Skal prøve å supplere med bilder underveis.
50 liter med OG: 1080. Target FG: 1021. (7.7 % by vol.)
Colour: 33 EBC. 24 IBU. BU/GU: 0.3
Pilsner Malt 3 EBC 3 EBC 3500 gr.
Munich Malt 20 EBC 20 EBC 12000 gr.
Cara Munich 100 EBC 100 EBC 1500 gr.
Mash schedule: Trippel dekoksjon. Kok min. 90-120 min.
Hops
Perle 6.4% alpha 75 g - 60 min.
Saaz 2.8% alpha 50 g - 30 min.
Hallertauer Mittelfruh 5% alpha 50 g -10 min.
Fermentation
Yeast: WLP833 German Bock Lager Yeast
Fermented at 9 degrees C for 21 days.
Lagered at 0-1 degrees C for 30 days.
Eisbock og Dobbeltbock.
Trippel dekoksjon, temp i hovedmeskekaret ca. 40 - 50 - 67. Mashout/skyllevann 78 grader.
Lages i en 100 liters kjele, med en stor BIAB meskepose. 36 liteskjelen brukes til dekoksjonene. Har også tilgang på en Speidel 50, men det er vel litt plundrete mht. dekoksjon? I tillegg må jeg vel da meske 5 kg. ved siden av pga. speidelens maltkapasitet? Spraymalt benyttes hvis jeg fucker det opp mht. effektivitet.
Dekosksjon: Tar ut ca 1/3 av mesken som varmes opp og meskes separat på 65 grader i 15-30 min., og deretter kokes i 5-10 min. før det blandes tilbake i hovedmeskekaret for å heve temp til neste steg. Etter ca. 30 min. gjentas prosessen. Tykk dekoksjonsmesk de to første gangene, mens den siste dekoksjonen gjøres nesten uten malt. Den siste kokes dessuten lenger, 30 min.
Target Pitch Rate Cells: 1933 billion cells. Mulig jeg kjøper O2 utstyr Ila uken, hvis ikke blir det drill og malingsblander. To rør. 5 l. starter, som steppes opp til 8-10 l.
Lagering og frysing: Halvparten, eller evt. to fat, fryses ned til ca 90 % av opprinnelig volum. Tappes på fat, som først flushes med CO2, for å fjerne all oksygen. Karboneres ikke på dette stadiet, men lageres på ca. 0-1 grader i fire uker eller så. Fryser så ølet sakte i fatene. Kjøleskapet på feks. minus 2? Alternativ stikker jeg ølet om til nytt gjæringskar og fryser ølet i dette.
Når isen er dannet trykkes ølet over på et nytt fat, med CO2. Isen/ølet som blir igjen måles opp for å kalkulerer ABV og IBU i det ferdige ølet. Karboneres og taes over på flasker med Beergun.
Target ABV er opp mot 9-10 på Eisbocken. Skal prøve å supplere med bilder underveis.
Sist redigert: