Jeg mottok boken "Moderne Hjemmebrygging" i går kveld, og før jeg slukket lyse for kvelden var jeg kommet til Appendix. Utrolig bra bok, og langt mer lettfattelig en Porter's "How to Brew". Men jo mer jeg leser, jo flere spørsmål avdekkes.
Det ene er i forhold til fat og tappekran: Bjørnestad og Haavardsholm skriver i "Moderne Hjemmebrygging": Når du er ferdig for dagen, sett på litt trykk igjen og koble fra gasslangen før du skrur av regulatoren. Vask ølslangen slik at den er klar til neste gangs bruk..
Og nettop her brister kanskje en drøm - jeg hadde en illusjon om en noe mer permanent løsning, med en glinsende tappekran fastmontert på kjøkkenbenken som jeg bare kunne tappe av et glass når det måtte passe meg - uten videre forbereding eller etterarbeid enn å kanskje måtte helle et tamt glass i vasken før jeg kan tappe et drikkbart et, og så sette glasset i oppvaskmaskinen når jeg har drukket opp. Jeg så for meg en løsning hvor jeg kunne oppbevare fatet i et kjøleskap i kjelleren, med slanger gjennom kjøleskapsveggen og opp gjennom kjellertaket/kjøkkengulvet, gjennom kjøkkenskapet og rett inn i tappekrana på benken. Og, om nødvendig, en ekstra regulator under kjøkkenbenken. Men må jeg løpe ned i kjelleren, skru litt her og rengjøre litt der, løpe opp til kjøkkenet igjen for å tappe et glass øl, og så måtte ned i kjelleren igjen for å skru litt til... ja da ødelegger dette litt av poenget.
Vil det ikke være slik at ølet, så lenge det står under trykk, så vil ikke ølet forringes i nevneverdig grad? Er det virkelig nødvendig med alle de prosedyrene som B&H nevner? I så fall hvorfor?
Det ene er i forhold til fat og tappekran: Bjørnestad og Haavardsholm skriver i "Moderne Hjemmebrygging": Når du er ferdig for dagen, sett på litt trykk igjen og koble fra gasslangen før du skrur av regulatoren. Vask ølslangen slik at den er klar til neste gangs bruk..
Og nettop her brister kanskje en drøm - jeg hadde en illusjon om en noe mer permanent løsning, med en glinsende tappekran fastmontert på kjøkkenbenken som jeg bare kunne tappe av et glass når det måtte passe meg - uten videre forbereding eller etterarbeid enn å kanskje måtte helle et tamt glass i vasken før jeg kan tappe et drikkbart et, og så sette glasset i oppvaskmaskinen når jeg har drukket opp. Jeg så for meg en løsning hvor jeg kunne oppbevare fatet i et kjøleskap i kjelleren, med slanger gjennom kjøleskapsveggen og opp gjennom kjellertaket/kjøkkengulvet, gjennom kjøkkenskapet og rett inn i tappekrana på benken. Og, om nødvendig, en ekstra regulator under kjøkkenbenken. Men må jeg løpe ned i kjelleren, skru litt her og rengjøre litt der, løpe opp til kjøkkenet igjen for å tappe et glass øl, og så måtte ned i kjelleren igjen for å skru litt til... ja da ødelegger dette litt av poenget.
Vil det ikke være slik at ølet, så lenge det står under trykk, så vil ikke ølet forringes i nevneverdig grad? Er det virkelig nødvendig med alle de prosedyrene som B&H nevner? I så fall hvorfor?