Dumpet all "vørteren" fra gjærstarter i brygget - drikkbart?

Noen andre som har gjort dette? Jeg laget gjærstarter for førstegang å glemte å lese meg opp. Gjode det nå og fikk en overaskelse.
Det er så forbaska mye som kan gjøres feil med denne bryggingen.
 
Kommer hovedsaklig an på hva du brygget. I en lys lager vil dette kunne skinne gjennom på det ferdige resultatet, men jo mer smak/fylde/tyngde/humle i ølet jo mindre merkbart blir det. RDWHAHB :)
 
Har gjort det selv. Kommer litt an på størrelsen av batchen og størrelsen av starteren. Kan fort gå fint. Ikke optimalt, men fint.
 
Det er vel vanlig om man bare lar den gå/stå et døgn
Pleier å gjøre det selv da jeg ikke har magnetrører og bare pitcher hele greia når den er mest aktiv,
er ikke det da å anbefale?
 
Kommer an på hvor stor andel av det totale volumet starteren utgjør.
 
Ølet i starteren er jo ikke optimalt (gjerne oksidert blant annet) og bør dekanteres. Pitchet hele selv på siste batch fordi wlp300 flokkulerer særs dårlig.

[edit] synd ikke tapatalk viser når det kommer innlegg mens man forfatter, anyways - svaret mitt var @loebrygg selvfølgelig.
 
Da bør det gå greit, men i lette øl ville jeg dekantert hvis starteren utgjorde mer enn 5 %.
 
Når jeg brygger bruker jeg vanligvis US-05 eller 007 hvis det er NØ clone og enkelte ganger 300/400 til weiz/wit
Så da bør det vel gå greit ;)
 
Gjærtypen spiller liten rolle, men hvis startervolumet blir for stort vil det være med på å tynne ut ølet.
 
Jeg gjør dette ofte uten at jeg opplever noen usmaker av det. Men når jeg brygger Pils/lager dekanterer jeg. Prøver å gjøre det på Kølsch også.
 
Hmm ok jeg. Jeg laget i allefall 1.5 liter starter til ca 25 liter øl.
Er det ikke bare å helle av så mye som mulig av vørteren etter at gjæren har sunket? Eller må jeg egentlig gjøre noe mer med den?
Dvs. Hva betyr dekanere
 
Hmm ok jeg. Jeg laget i allefall 1.5 liter starter til ca 25 liter øl.
Er det ikke bare å helle av så mye som mulig av vørteren etter at gjæren har sunket? Eller må jeg egentlig gjøre noe mer med den?
Dvs. Hva betyr dekanere

Det stemmer. 1,5 liter til 25 liter går sikkert finfint. Som Odland skriver; ikke optimalt, men fint.

Dekantering:
http://snl.no/dekantere/vin
http://www.vinmonopolet.no/artikkel/mat-og-drikke/praktisk-om-vin/åpning-og-dekantering
 
Er det ikke også litt forskjell om man har laget starteren med gjærlås (hvor oksygenet blir brukt opp) og om man bruker vattdott eller lignende + f.eks magnetrører hvor gjæret får tilgang på oksygen under hele groinga?
 
Er det ikke også litt forskjell om man har laget starteren med gjærlås (hvor oksygenet blir brukt opp) og om man bruker vattdott eller lignende + f.eks magnetrører hvor gjæret får tilgang på oksygen under hele groinga?

Gjær reproduserer saktere hvis det ikke har tilgang på oksygen, så å bruke gjærlås høres litt dumt ut i en starter. Bare sleng over en bit aluminiumsfolie, funker knall
 
Å dekantere betyr å sette gjærstarteren i ro, gjerne i kjøleskap. Etter noen timer vil gjæren synke til bunns og vørteren ligge på toppen. Da er det bare å helle ut så mye av vørteren du greier uten at gjæren følger med. Sett så gjæren i romtemperatur før den ristes opp og helles i vørteren.
 
Gjær reproduserer saktere hvis det ikke har tilgang på oksygen, så å bruke gjærlås høres litt dumt ut i en starter. Bare sleng over en bit aluminiumsfolie, funker knall
Klar over det, men i sommer opplevde jeg at det krøyp noen fluer på under alufolien. Dette var heldigvis på en flaske med villgjær jeg hadde høstet selv som et "forskningsprosjekt",ikke en starter jeg hadde planer om å brygge med. Så når det krøp larver omkring på innsiden av flaska etter en helg på hytta avbrøt jeg forsøket... Sterile skumgummipropper skal hvist være mulig å få tak i for engangsbruk.
 
Tilbake
Topp