EBC,SRM,Lovibond??

Heisann folkens. Jeg har et spørsmål angående benevnelse når det gjelder fargeverdier på øl, og må si at jeg synes det er litt upraktisk med ulike benevnelser når jeg prøver å regne meg nøyaktig fram til hvilke farge brygget mitt vil få  ::)

Men hittil har jeg forsått det som at Lovibond er nokså likt SRM, så det er vel forfoldet mellom SRM og EBC jeg er ute etter, har lyst til å bruke EBC tror jeg.  Så er det noen som kan hjelpe meg med en omregningsformel eller no lignene, noe info generelt??

Mvh Thomas, Takk:)
 
I medlemsseksjonen her på forumet fant jeg EBC = (SRM - 0.46) / 0.375    

SRM måles i Lovibond ( °L) og er en amerikansk standard for farge og brukes tilnærmet ikke her i Europa.
 
Se der ja, tusen takk Eduard:)
Så forresten det tv- klippet med deg, og skulle ønske jenta mi var like ivrig på øl-fronten. Men jeg får vel heller bruke det imot henne når ho ikke vil smake på brygget mitt engang :(
 
Faktisk så er hun for tiden ivrigere, hun har brygget øl med jentegjengen igjen for 3 uker siden, det er mere nylig enn mitt siste brygg  :biersmile:
 
Eduard skrev:
I medlemsseksjonen her på forumet fant jeg EBC = (SRM - 0.46) / 0.375    

Denne formelen er nok gammel og ikke gyldig. Den formelen som brukes idag er EBC=SRM*1,97, se f.eks. http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_Reference_Method. Så som en tommelfingerregel kan man altså bruke EBC=SRM*2.

Men dette med ølfarge er omtrent umulig å regne nøyaktig ut/på, fordi de forskjellige måleenhetene bruker forskjellige fremgangsmåter/forutsetninger, og ikke minst fordi ølets farge ikke øker lineært med tilsetningen av mer farget malt (paradoksalt nok, øl følger ikke Beers lov! ;).

Se f.eks. denne artikkelen for mer om emnet:
http://www.Beersmith.com/blog/2008/04/29/beer-color-understanding-srm-lovibond-and-EBC/
Ray Daniels har skrevet mye om dette, se bl.a.:
http://www.brewingtechniques.com/brewingtechniques/beerslaw/ (fant ikke den originale artikkelen fra BrewingTechniques på nett, bare oppfølgerdebatten).

Hvis man søker på EBC, SRM etc så finner man mye stoff, kom bl.a. over denne her også:
http://www.beercolor.com/FEQs.htm
 
Det finnes visst en mer nøyaktig regel:

[tt][size=11pt]Srm = -1.32303E-12*EBC[sup]4[/sup] - 0.00000000291515*EBC[sup]3[/sup] + 0.00000818515*EBC[sup]2[/sup] + 0.372038*EBC + 0.596351[/size][/tt]

Men, det begynner vel å bli flisespikkeri da ;). Etter det jeg har lest så er metodene for å måle farge litt annerledes for EBC og SRM, noe med hvor tykt lag av vørter/øl som måles, og hvilken frekvens lyset har som stråler gjennom dette laget. Jeg regner med at det er det som står forklart i linkene dine, Lars.  :skaal2:
 
Har også forstått det slik at Lovibond brukes mest om maltfarge, mens SRM og EBC brukes om fargen på ferdig øl.
 
EBC brukes om både maltfarge og øl. Lovibond brukes mest om maltfarge, mens SRM som regel beskriver fargen på øl.

Så vidt jeg forstår de topererer man med følgende omregninger (til dels avrundet for enkelhets skyld):

Om fargen på ferdig øl:

EBC = SRM x 1,97

Om fargen på malt:

EBC =  °L x 2,65

Eller er jeg helt på jordet?
 
Gahr skrev:
Om fargen på malt:

EBC =  °L x 2,65

Eller er jeg helt på jordet?

Din siste formel er omtrent det samme som

EBC = (SRM - 0.46) / 0.375

Bare at SRM skulle vært merket som °L antakelig.

Lars skrev:
Hm, finnes det en formelsamlig til ølbrygging? :)

Den eneste som ligger her på siden er denne. Men den er nok langt fra komplett...
 
Det enkle er ofte det beste, hvertfall i dette tilfellet hvor ikke nøyaktighet er avgjørende.
Uansett, candisukkeret mitt har kommet og det ser heldigvis mye lysere ut enn 600-700EBC som det skulle være, men bruker jeg candi
i ca samme megde som når man bruker crystal som bitilsetning? Er 200-300g nok i mitt belgiske ale uten å dominere for mye?
Jeg har aldr brukt candisukker før..mvh
 
Tilbake
Topp