Jeg synes det virker ganske rart. Jeg tror at hvis du virkelig skal få en merkbar effekt av det som Lars snakker om, skal du koke temmelig mye lenger - og for å få karamellisering skal du helst koke noe som er mer konsentrert, jfr. koking av skotsk ale.
Vi koker jo pils i 90 minutter for å kvitte oss med DMS, og det gir så å si ingen effekt på fargen, utover det som skyldes at vørteren blir mer konsentrert, og følgelig mørkere av den grunn - i følge en undersøkelse jeg leste om, men som jeg selvfølgelig ikke husker referansen til
. Så om en legger til en halvtime til, kan det ikke spille noen særlig rolle.
Oppskriften opererer med humletilsetning på 90 minutter, uten at jeg helt ser poenget med det, heller. Men det er kanskje det som forklarer den lange koketida. Du vil jo gjerne ha unnagjort hotbreak før du slenger humle oppi, og så blir to timer et greit, rundt tall?
Jeg hadde droppa det der. Det er på toppen av det hele et ekstraktbrygg, men det er bare den lyse tørrmalten som skal koke lenge - sammen med "teen" av spesialmalten. Jeg ser ikke poenget.
Men det kan jo være noe jeg ikke ser/vet
.