Holmentoppen
Norbrygg-medlem
Hvor stor forskjell blir det på lys lager som gjæres på 20 grader i forhold til 10 grader?
Brülosophy har gjort en lignenede test – og deres konklusjon var at det knapt var forskjell på smaken. Kan det virkelig stemme? Fermentation Temperature: WLP800 Pilsner Lager Yeast | exBEERiment Results!
Utgangspunktet er en enkel lager maltbase: 5000 g pilsnermalt, 240 g flaket havre (Bjørns lettkokte), 200 g aciduated malt og 100 g melanoidin malt. Humle 20 g Magnum @ 60 min og 20 g Tettnanger @ 15 min. IBU: 27. Gjær er WLP830 Weihenstephaner (samme som Saflager W34/70). Denne bør falle innunder kategorien 1B: Internasjonal lager.
Vørteren er fordelt på to like gjæringskar med 10 liter i hvert. OG kom inn litt høyt med 1.054, men det har ingen betydning. Gjæren er fra en to liters starter delt 50/50.
OPPDATERING 24.08.: SG er nå stabil på 1.010 (20 C) og 1.011 (10 C). Tappet til fat 25.08. Karboneres i begynnelsen av september og kaldlagres. Første smakstest rett etter karbonering.
OPPDATERING 07.09.: Ølet er på flaske.
OPPDATERING 11.09.: Da er resultatet klart.
Ølene ble blindtestet på 8 personer. Hver fikk to glass; A og B – og spørsmål om man kjente forskjell i smaken, og hvilket innhold man likte best dersom det var en forskjell. 6 av 8 mente det var en forskjell. 4 av disse mente glass A (10 C) smakte best. 2 foretrakk glass B (20C) og 2 mente altså at smaken var den samme.
De som kjente forskjell mente glass B først og fremst hadde en annen, ”rundere” ettersmak, og at glass A smakte ”renere”.
KOMMENTAR: Dette var en høyst uformell test. Selv kan jeg bemerke at forskjellene i smak er overraskende liten. Som én sa: ”Hadde jeg fått dette ølet servert i to glass etter hverandre, hadde ikke kjent noen forskjell”. Jeg ser ikke bort fra at nyansen vil forsvinne helt ved lagring. Jeg vil teste på nytt om noen måneder.
Konklusjonen er at det er en forskjell, men den er svært liten for WLP830. Andre lagergjær vil kunne oppføre seg annerledes.
OPPDATERING ETTER LAGERING:
Endelig konklusjon: Jeg sammenlignet på nytt 5 måneder etter bryggedagen. Hypotesen var at lagringen kanskje ville jevne ut forskjellene på de to delene av batchen.
Men tvert i mot, den værmgjærede har tålt lagringen svært dårlig. Kaldgjæringsversjonen har fulgt ett normalt forløp og er nå på sitt beste.
Forskjellen var liten til å begynne med – nå er den svært tydelig. Skal du brygge god pils, gjør det skikkelig. Glem snarveier.
__________________
Opprinnelig publisert på Facebook-gruppen ”For oss som brygger selv”.
Brülosophy har gjort en lignenede test – og deres konklusjon var at det knapt var forskjell på smaken. Kan det virkelig stemme? Fermentation Temperature: WLP800 Pilsner Lager Yeast | exBEERiment Results!
Utgangspunktet er en enkel lager maltbase: 5000 g pilsnermalt, 240 g flaket havre (Bjørns lettkokte), 200 g aciduated malt og 100 g melanoidin malt. Humle 20 g Magnum @ 60 min og 20 g Tettnanger @ 15 min. IBU: 27. Gjær er WLP830 Weihenstephaner (samme som Saflager W34/70). Denne bør falle innunder kategorien 1B: Internasjonal lager.
Vørteren er fordelt på to like gjæringskar med 10 liter i hvert. OG kom inn litt høyt med 1.054, men det har ingen betydning. Gjæren er fra en to liters starter delt 50/50.
OPPDATERING 24.08.: SG er nå stabil på 1.010 (20 C) og 1.011 (10 C). Tappet til fat 25.08. Karboneres i begynnelsen av september og kaldlagres. Første smakstest rett etter karbonering.
OPPDATERING 07.09.: Ølet er på flaske.
OPPDATERING 11.09.: Da er resultatet klart.
Ølene ble blindtestet på 8 personer. Hver fikk to glass; A og B – og spørsmål om man kjente forskjell i smaken, og hvilket innhold man likte best dersom det var en forskjell. 6 av 8 mente det var en forskjell. 4 av disse mente glass A (10 C) smakte best. 2 foretrakk glass B (20C) og 2 mente altså at smaken var den samme.
De som kjente forskjell mente glass B først og fremst hadde en annen, ”rundere” ettersmak, og at glass A smakte ”renere”.
KOMMENTAR: Dette var en høyst uformell test. Selv kan jeg bemerke at forskjellene i smak er overraskende liten. Som én sa: ”Hadde jeg fått dette ølet servert i to glass etter hverandre, hadde ikke kjent noen forskjell”. Jeg ser ikke bort fra at nyansen vil forsvinne helt ved lagring. Jeg vil teste på nytt om noen måneder.
Konklusjonen er at det er en forskjell, men den er svært liten for WLP830. Andre lagergjær vil kunne oppføre seg annerledes.
OPPDATERING ETTER LAGERING:
Endelig konklusjon: Jeg sammenlignet på nytt 5 måneder etter bryggedagen. Hypotesen var at lagringen kanskje ville jevne ut forskjellene på de to delene av batchen.
Men tvert i mot, den værmgjærede har tålt lagringen svært dårlig. Kaldgjæringsversjonen har fulgt ett normalt forløp og er nå på sitt beste.
Forskjellen var liten til å begynne med – nå er den svært tydelig. Skal du brygge god pils, gjør det skikkelig. Glem snarveier.
__________________
Opprinnelig publisert på Facebook-gruppen ”For oss som brygger selv”.
Sist redigert: