Elektrifisering av koke kjele

Johan Bjarøy

Norbrygg-medlem
Jeg har en blichmann 20 gallon som jeg til nå har kjørt på gass. Det fungerer bra, men å stå ute eller i garasjen frister lite når vinteren setter inn.

Som elektriker er det mye jeg har mulighet til å gjøre selv, men lurer veldig på om noen av dere har erfaring med trefase varmeelenenter.
I utgangspunktet så vil jeg ha noe som har i rustfritt stål i basen, så jeg slipper a dekke med silikon og lignende for å ungå rust.

har sett på http://www.reservedel.no/elektro/va...s-230-volt-50-60hz-4500-watt-for-boiler-225mm

Er det noen andre som har gjordt noe lignende med 3-fas evt 2 fas og har erfaringer som dere vil dele?
 
Kjøp et element der du får med pakning og med feste som holder i mot både utvendig og innvendig. Har brukt disse selv: http://m.ebay.com/itm/220379082989?nav=SEARCH
De er for montering i bunn ikke siden, sidemontering kan av og til være problematisk å få tett på grunn av krumming på kjelen. Du er avhengig av å få klemt kjelen flat, så litt avstand til bunnen er da en fordel. Montering i bunn gjør at jeg må sette bein på kjelen, og at den ikke kan brukes på kokeplate senere.

Mine element er forkrommet, ikke rustfrie, men rust er vanligvis ikke noe problem. De har også en varmesikring som må klippes bort ellers tar det evigheter å få kok.
 
3 elementer av hva som helst, camco fra ebay fx. 3 SSR , eller hovedbryter fra CO eller Biltema. til styring og 3 fase forsyning. thats it.
 
Kan anbefale lavdensitets elementer, har montert et 4500W i et 50 L ølfat, og det fungerer konge. Brukte grovt sett denne oppskriften: http://www.theelectricbrewery.com/heating-elements

Jeg er dårlig utstyrt med kurser i byleiligheten min, og kjører kokekjelen på komfyr-stikken, eneste kurs med 20A, og det holder. Men i den sammenhengen dukket det opp en ny utfordring: det fosskoker konstant. Trenger altså effektregulering. Jeg har lite inspirasjon til å lese meg opp på koplingsskjema og PID-løsninger, så da jeg fant linken til reservedel.no, slo tanken meg: hva med å montere inn en ferdig bryter som denne:

http://www.reservedel.no/bryter-7-trinns-0-til-6

Såvidt jeg forstår er dette en 6-trinns komfyrbryter som gir meg en quick and dirty (dog litt dyr) løsning for å kontrollere effekten.
Men dette haster... Noen som ser noen åpenbare problemer med denne fremgangsmåten?
 
Det går ikke. Skal du regulere varmeelementer med en bryter, må du ha flere elementer. Gjerne i forskjellige effekter. Har du ett element er mulighetene av/på eller regulering via "dimmer". PID er nok det billigste og beste.
 
Bruk denne: http://m.ebay.com/itm/140553985193

Veldig enkel å koble opp. Potmeteret kobles mellom de to små kontroll terminalene og den ene fasen via de to større output terminalene.

(Se koblingsskjema i bilde nr 8 på ebay linken.)
 
Sist redigert:
Mange større elementer er satt sammen av flere enkeltelementer, og kan da reguleres med bryter, men elementet på linken din er et enkeltelement. Blir vanskelig å finne bedre løsning enn den SindreW linker til, og det er billig!
 
Planlegger å montere varmeelementer i veggen på en stålkjele. De elektriske koblingene på varmeelementene ser greie ut. Men hvordan er det best å fikse isolering av koblingene? Bør vel helst ha noe nogen lunde vanntett i tilfelle overkoking.
 
Bryk krympestrømpe av rett str. Når vi skjøter kabler i bakken ute brukes bare skjøtehylser med krympestrømpe trukket over hver leder etterfulgt av en krymp som går over alle. Bør holde hvis du gjør det rett. Hvis du bryker krymp så pass på at limet tyter ut litt i hver ende. Varm fra en side og gradvis mot den andre så det ikke blir luftboble i midten
 
Inn mot varmeelementet? Blir ikke det alt for varmt for krympestrømpe?

Bedre å la de være uislolerte og heller bokse inn hele terminalen. Tilpasse en plastboks inn mot kjelen med silikonpakning mellom.
 
Har du en link? Finner strømpe som tåler 230 grader. Usikker på om det er nok.

I de kommersielle produktene jeg har sett er det benyttet glassfiberisolerte kabler (tåler minst 500 grader) og ingen isolering på flatstiften eller loddingen inn mot varmeelementet.

Så det er i alle fall ikke noe must å isolere disse. Så lenge det ikke kan bevege seg og lage kortslutning, samtidig som det er beskyttet mot berøring og fuktighet, er du på nivå med ting som selges i butikken.
 
Sist redigert:
Finnes krympestrømpe i silikon; men eg har valgt ikkje-krympe-strømpe av glassfiberarmert silikon. Valgte bort krympestrømpe pga den krympa først ved 100 grader, og litt varierande/manglande informasjon om ka den tålte av temperatur, og med glassfiberarmering vil den tåle mekanisk slitasje bedre.

Ebay er vår venn som vanlig:
glassfiberarmert strømpe
silikon-krympestrømpe
 
Tilbake
Topp