Vi er en gjeng som har en del brygg bak oss etterhvert. Vi er vel på brygg #18 nå. Utbytte har generelt variert en del uten at vi har funnet helt nøkkelen på hvorfor. Vi har stort sett ligget på 60-80%, men nå ved de to siste bryggene er vi helt nede i 30-40% utbytte. Vi forstår ikke hvordan dette kan skje.
Utstyr: Beer Brew 60 og Monster mill 2.0
Brygg: Saison fra Nøgne Ø (oppskrift fra boka "Ølbrygging fra hånd til munn"). Vi har doblet denne oppskriften slik at vi har brukt 10 kg Heidelberg Pilsnermalt og 2,4 kg hvetemalt (kjøpt hos bryggselv.no). Mesker i 90 min på 63 grader, og har prøvd både røring og manuell sirkulering av mesken, samt å bare la den ligge stort sett urørt ved de to siste bryggene. Noen formening om det har noe effekt på utbytte om man rører i mesken eller ikke? Vi har forøvrig en hjemmesnekret "sil" vi bruker når vi skyller slik at vi ikke skal få noen kanaler som skyllevannet renner gjennom.
Kverning: Kvernet på 1,85 mm avstand mellom valsene. Har lest på forumet her at mange bruker 1mm-1,2mm avstand, men de på bryggselv fortalte at man også kan ha 2mm avstand uten at utbytte skal bli helt elendig av den grunn. Vi har forøvrig hatt avstand 1,85 mm en stund og har da ligget i rangen 60-80% utbytte. Vi har hatt noen tilfeller av "deig" på silen i bunn i BB60en etter koking som har ført til problemer med å tappe vørteren over i kar. Vi har derfor sett for oss at vi burde ha litt større avstand på valsene for å unngå for mye mel. Vi har ikke hatt problemer med "deig" i bunn på de to siste bryggene som har gitt så dårlig utbytte.
Håper at det er noen ølbryggerkyndige personer på formuet som har mulighet til å dele sin visdom og tanker med oss.
Utstyr: Beer Brew 60 og Monster mill 2.0
Brygg: Saison fra Nøgne Ø (oppskrift fra boka "Ølbrygging fra hånd til munn"). Vi har doblet denne oppskriften slik at vi har brukt 10 kg Heidelberg Pilsnermalt og 2,4 kg hvetemalt (kjøpt hos bryggselv.no). Mesker i 90 min på 63 grader, og har prøvd både røring og manuell sirkulering av mesken, samt å bare la den ligge stort sett urørt ved de to siste bryggene. Noen formening om det har noe effekt på utbytte om man rører i mesken eller ikke? Vi har forøvrig en hjemmesnekret "sil" vi bruker når vi skyller slik at vi ikke skal få noen kanaler som skyllevannet renner gjennom.
Kverning: Kvernet på 1,85 mm avstand mellom valsene. Har lest på forumet her at mange bruker 1mm-1,2mm avstand, men de på bryggselv fortalte at man også kan ha 2mm avstand uten at utbytte skal bli helt elendig av den grunn. Vi har forøvrig hatt avstand 1,85 mm en stund og har da ligget i rangen 60-80% utbytte. Vi har hatt noen tilfeller av "deig" på silen i bunn i BB60en etter koking som har ført til problemer med å tappe vørteren over i kar. Vi har derfor sett for oss at vi burde ha litt større avstand på valsene for å unngå for mye mel. Vi har ikke hatt problemer med "deig" i bunn på de to siste bryggene som har gitt så dårlig utbytte.
Håper at det er noen ølbryggerkyndige personer på formuet som har mulighet til å dele sin visdom og tanker med oss.