En kjapp en om gjærtilsetting

Jeg hadde en pakke nykjøpt Wyeast 3068.

Jeg lagde 5 liter starter med ekstrakt og tilsatte gjæren. Jeg ristet dette godt en gang, og så lot jeg det gjære helt ut. Ca 4-5 dager.

Satte den i kjøleskap lot det stå der i 1 dag. Lagde så nye 4 liter med starter (vann og ekstrakt).

Så helte jeg av all klar veske og tilsatte ny starter (vørter) og ristet kraftig igjen.

Dette lot jeg gjære i ca 24 timer og da var det full aktivitet i starteren igjen.

Så fordelte jeg dette i ca 125liter vørter. Og nå ca 15 timer etter gjærtilsetting er det full stormgjæring.

Og så kommer spørsmålet:  Er dette en god måte å gjøre det på?  Hvordan treffer jeg i forhold til optimal gjærmengde?

P:S Etter at dette er ferdig gjæret er planen å sette ett nytt identisk brygg og så gjære dette i samme kar etter at jeg har stukket om første brygg. Da bruker jeg gjærkaka som ligger i bunnen som gjær  til neste brygg. Er dette en god plan?
 
Hei.

Dette kan være en grei metode, men du har, ut fra det du skriver ingen kontroll på hvor mye gjær du produserer. Gjærbehovet er veldig avhengig av øltype, volum og OG. Jeg vil anbefale deg å lese denne: http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,2176.0.html

Sånn generelt så lønner det seg å begynne med en liten starter og så pitche opp til en stor starter (hvis du trenger mye gjær).

MVH
Børge

EDIT: Å bruke hele gjærkaka vil nok være litt overkill. Du får alt for mye gjær. En grei metode er å ta ut en oppmålt mengde, beregnet fra MrMalty sine tall http://www.mrmalty.com/calc/calc.html , og bruke dette innen rimelig tid.
 
Tilbake
Topp