Engelsk bitter, øl for våren 2026

Jeg har årets andre forsøk til gjæring nå. Hovedformålet er å finne ut av om det er Biscuit malt som gir den smaken jeg jakter på. Planen er å brygge samme øl igjen, men bytte Biscuit med Victory for å sammenligne effekten.
Jeg trur du skal ha en rimelig fin gane for å merke noen forskjell. Dette er samme malttype fra ulike malterier, og begge skal gi deg smaken av nybakt brød. Sjøl om det sikkert er forskjeller, vil de bli små. Du skal nok i alle fall ha en veldig høy prosentandel av disse før forskjellen vil bli særlig merkbar - trur jeg, da:).

Blir du veldig fornøyd med den du har til gjæring nå, kan det jo være artig å prøve neste brygg med Victory, men blir du ikke helt fornøyd, har jeg vondt for å tru at nøkkelen til å bli fornøyd ligger i å bytte ut Biscuit med Victory.

Beklager om jeg opptrer som festbrems:).
 
Jeg trur du skal ha en rimelig fin gane for å merke noen forskjell. Dette er samme malttype fra ulike malterier, og begge skal gi deg smaken av nybakt brød. Sjøl om det sikkert er forskjeller, vil de bli små. Du skal nok i alle fall ha en veldig høy prosentandel av disse før forskjellen vil bli særlig merkbar - trur jeg, da:).

Blir du veldig fornøyd med den du har til gjæring nå, kan det jo være artig å prøve neste brygg med Victory, men blir du ikke helt fornøyd, har jeg vondt for å tru at nøkkelen til å bli fornøyd ligger i å bytte ut Biscuit med Victory.

Beklager om jeg opptrer som festbrems:).
Omtrent som forventet. Jeg har moderate forventninger til hvor store svingninger 5% av gristen kan medføre. Hvis jeg blir misfornøyd med det som står nå så gidder jeg ikke å gjennomføre en ny batch uten flere endringer. Men noen erfaringer må man jo gjøre seg selv også :)
 
Noe galt med %-regninga også tror jeg
Noen ganger lurer jeg på om jeg lider av dyskalkuli:) - men jeg gjorde det egentlig bra i matte.

Det er skrivefeil; jeg har riktig blanding i brygget:). Men det er bra det er årvåkne folk her på forumet, så takk:)!

Derimot surra jeg på or'ntli med vannberegninga, så nå må jeg starte med å koke bort 2 liter ekstra. Da blir det 90 minutters kok. Jaja. Må ha vært litt rufsete i dag tidlig :p .
 
Sist redigert:
Noen ganger lurer jeg på om jeg lider av dyskalkuli:) - men jeg gjorde det egentlig bra i matte.

Det er skrivefeil; jeg har riktig blanding i brygget:). Men det er bra det er årvåkne folk her på forumet, så takk:)!

Derimot surra jeg på or'ntli med vannberegninga, så nå må jeg starte med å koke bort 2 liter ekstra. Da blir det 90 minutters kok. Jaja. Må ha vært litt rufsete i dag tidlig :p .
Jeg surra enda mer.

Jeg syntes utbyttet blei litt tynt - men jeg kjenner jo ikke systemet mitt når jeg kjører no sparge. Det er jo heller sjeldent jeg gjør det. Men det viste seg at utbyttet nok ikke var så galt, for jeg hadde 0,8 kg for lite malt. Når jeg korrigerte for det, blei utbyttet godt i overkant av de 70% jeg hadde lagt inn. Jeg endte med 18 liter med OG 1.041, og da skulle jeg få et øl på litt over 4%. Greit nok, det.

Litt lykke der, altså - i å finne ut at utbyttet ikke var så hinsides dårlig likevel - men det er for j...... å surre sånn. Forskjellen i vekt er forskjellen mellom 0,9 og 0,09:). Jaja, sånn går nu åran.
 
Kun 70% på 1.041? Burde det ikke bli høyere
Selv med no sparge?
Tenker prøve n serie med det etter nyttår så greit å vite
 

Vedlegg

  • First_wort_gravity.gif
    First_wort_gravity.gif
    38,5 KB · Sett: 4
Jeg surra enda mer.

Jeg syntes utbyttet blei litt tynt - men jeg kjenner jo ikke systemet mitt når jeg kjører no sparge. Det er jo heller sjeldent jeg gjør det. Men det viste seg at utbyttet nok ikke var så galt, for jeg hadde 0,8 kg for lite malt. Når jeg korrigerte for det, blei utbyttet godt i overkant av de 70% jeg hadde lagt inn. Jeg endte med 18 liter med OG 1.041, og da skulle jeg få et øl på litt over 4%. Greit nok, det.

Litt lykke der, altså - i å finne ut at utbyttet ikke var så hinsides dårlig likevel - men det er for j...... å surre sånn. Forskjellen i vekt er forskjellen mellom 0,9 og 0,09:). Jaja, sånn går nu åran.
Det er irriterende! Jeg gjør også jevnlig sånne småfeil.
 
Det er irriterende! Jeg gjør også jevnlig sånne småfeil.
Takk, det er trøst i å høre sånt:).

Ikke første gangen jeg har surra det til når oppskrifta har krevd mengder under 100 gram. Sånn som her, hvor 90 gram blei til 900 gram.

Heldigvis veide jeg ikke opp 900 gram mørkt sjokolademalt. Da hadde jeg ringt fastlegen og bestilt Alzheimertest med det samme:). Så vørteren smakte slett ikke ille.
 
Tilbake
Topp