Hei,
Jeg er ganske ny til hobbybrygging og har derfor sikkert noen ganske enkle/dumme spørsmål.
Litt bakgrunn til spørsmålene først.
Jeg har kjøpt utstyret mitt hos Vestbrygg i Bergen, og det består av "Stor startpakke" + Bratberg 35 l gen 2 kompaktbryggeri + diverse kjemikalier og utstyr de anbefalte.
I tillegg har jeg kjøpt boken Håndbok i ølbrygging av Gustav Foseid.
Jeg er veldig fornøyd med informasjonen i oppskriften til Vest Brygg, som inneholder:
*Antall kg malt
*Kokevolum
*Sluttvolum
*OG, SG, FG
*Koketid og mesketid, samt temp
*Detaljer om karbonering og gjæring
I tillegg har de lagt med noen beregningsregler for mengde meskevann og skyllevann.
Så kommer spørsmålene.
Når jeg leser oppskriftene til Gustav Foseid, oppgir han sluttvolum på 20 liter (etter koking) i boken sin.
Han oppgir følgende:
*antall kg malt
*tilsetninger
*koketid
*gjær og temp
*mesketid og temp
*Og og FG
Ut fra dette sliter jeg med å finne kokevolumet ut fra informasjonen han oppgir.
Dette trenger jeg for å kunne beregne skyllevannsmengden.
Videre ser jeg i oppskriften til Gustav Forseid at han ikke nevner utmesking i 10 min (typisk 75-78 grader). Bør man ikke alltid gjøre dette for å stoppe kjemiske prosesser?
I mange av oppskriftene nevner Gustav Forseid tørrhumling i oppskriftene sine, spesielt på IPAene.
Jeg klarer ikke å finne i boken hva Tørrhumling er. Finnes det en enkel definisjon på dette?
På forhånd takk for alle innspill
Jeg er ganske ny til hobbybrygging og har derfor sikkert noen ganske enkle/dumme spørsmål.
Litt bakgrunn til spørsmålene først.
Jeg har kjøpt utstyret mitt hos Vestbrygg i Bergen, og det består av "Stor startpakke" + Bratberg 35 l gen 2 kompaktbryggeri + diverse kjemikalier og utstyr de anbefalte.
I tillegg har jeg kjøpt boken Håndbok i ølbrygging av Gustav Foseid.
Jeg er veldig fornøyd med informasjonen i oppskriften til Vest Brygg, som inneholder:
*Antall kg malt
*Kokevolum
*Sluttvolum
*OG, SG, FG
*Koketid og mesketid, samt temp
*Detaljer om karbonering og gjæring
I tillegg har de lagt med noen beregningsregler for mengde meskevann og skyllevann.
Så kommer spørsmålene.
Når jeg leser oppskriftene til Gustav Foseid, oppgir han sluttvolum på 20 liter (etter koking) i boken sin.
Han oppgir følgende:
*antall kg malt
*tilsetninger
*koketid
*gjær og temp
*mesketid og temp
*Og og FG
Ut fra dette sliter jeg med å finne kokevolumet ut fra informasjonen han oppgir.
Dette trenger jeg for å kunne beregne skyllevannsmengden.
Videre ser jeg i oppskriften til Gustav Forseid at han ikke nevner utmesking i 10 min (typisk 75-78 grader). Bør man ikke alltid gjøre dette for å stoppe kjemiske prosesser?
I mange av oppskriftene nevner Gustav Forseid tørrhumling i oppskriftene sine, spesielt på IPAene.
Jeg klarer ikke å finne i boken hva Tørrhumling er. Finnes det en enkel definisjon på dette?
På forhånd takk for alle innspill