Erfaringer med Fermoale/Fermolager

Hva er det du kjøper? Er det elektronikk? Jeg handler stort sett fra Mouser og Digikey
Jobben min er blant annet drift og service på slike maskiner som på videoen nedenfor. Noe av utstyret som kobles på maskinene er fra en tredjepart. DFE er fra et selskap som heter Fiery, GBC leverer advanced punch, blant annet. Delen som jeg nevnte i går er en helt enkel 24V 500W strømforsyning til GBC som koster en tusing på Elfa, mens i leverandørportalen vår skal de ha 6500. Prisen er jo helt åpenbart feil, men folka som jeg må snakke med for å rette opp i det har ikke anelse om hva delen er, hva den brukes til eller hva den reelle verdien er. De blir matet med innkjøpstall og setter en prosent for videresalg. Jeg tror helst at det handler om inkompetanse et sted i kjeden der, enn at de er grådige og overpriser med vilje. Det blir jo litt på siden av prisprat om gjær siden jeg tror ikke at Fermentis overpriser med vilje, bare at AEB må ha funnet en (mye) mer effektiv prosess i verdikjeden. Følger man kronekursen mot euro og dollar så er vel prisen på gjær fra Fermentis og noenlunde stabil.

 
Helt enig i det du skriver. Høyst sansynlig så kjøper leverandørenportalen fra Elfa ell Mouser til samme pris som du får delen til og beregner seg en vanvittig kalyle.
Når det gjelder prisforskjellen på "samme" gjær fra Fermentis og AEB så har det neppe noe med valutakursen å gjøre, jeg vet ikke hvem som var først ute med den gjæren, hvis det var Fermentis så legger nok litt på for utviklingskostnadene, det er normalt.
Hvis et annet selskap kjøper 1 pose av Fermentis sitt produkt og dyrker fram samme gjæren så er utviklingskostnadene minimale.

Jeg kjøper stort sett diskrete komponenter og da er utvalget og prisene mye bedre hos Mouser og Digi Key i forrhold til Elfa.
Tenkte også på det med utviklingskostnadene. Har en følelse av at Fermentis og Lallemand legger ned mye der, men kanskje helst på produksjonsteknologien, som er det som skaper kvaliteten. W-34/0 er jo ikke skapt av Fermentis; den er fra Weihenstephan-laboratoriet i München.

Så nei, trur de bare prøver å kapitalisere på ryktet.
 
Helt enig, det virker som om både Lallemand og Fermentis har gode labber og de bruker nok mye ressurser på å rendyrke gjærstammer for produksjon og å bla.a å utvikle nye hybride gjærprodukter.
Mine førstevalg når det gjelder tørrgjær er helt klart Lallemand og Fermentis.
Jeg syns faktisk at det er helt greit at berifter som bruker penger på utvikling og nyskaping har mulighet til å leggre seg opp litt kapital for å kunne fortsette, hvis alle skaperne går konk og kun kopeistene overlever så stopper alt opp.
Ikke helt uenig i det - men jeg ser egentlig ikke hvorfor w-34/70 fra Fermentis skal koste så mye mer enn f.eks. Fermolager sin versjon. Den var jo faktisk ikke så dyr tidligere - om jeg ikke husker feil.
 
Sist redigert:
Det er nok for å tjene penger der de kan, på et veletablert produkt, for å finansiere utvikling og nyskaping.
Det sitter vel noen aksjonærer i bakgrunnen:).

Nå aner jeg ikke noe om den økonomiske situasjonen til disse selskapene. Jeg reagerer bare på hva jeg oppfatter som rimelige og urimelige priser. Og om jeg ikke ser gode grunner for å betale mer for den samme varen fra en produsent enn fra en annen, så kjøper jeg den billigste.

F,eks. ville jeg aldri finne på å kjøpe en Tesla, uansett hvor billig den var!
 
Kan vel kjøre opp temperaturen litt mer ja. Men vil ha temperaturen i gjæringskaret under kontroll.
Temperaturen i kjelleren kan variere en del med temperaturen ute.
Den endte på 1016.
Halvparten går på fat og den andre halvparten på flaske.
 
Holder på å kjøpe inn for vårens og sommerens brygging. Skal nok brygge mye lagerøl som vanlig, men biter meg merke i at det koster 1600kr for 500g 34/70 og 699kr for 500g Fermolager W....
Som dere nevner tidligere i tråden, her må det være noe AEB får til som ingen andre får til.
 
699kr for 500g Fermolager W....
Som dere nevner tidligere i tråden, her må det være noe AEB får til som ingen andre får til.
Det finnes faktisk ett enda rimeligere alternativ.

LiteBrygg har malt fra Malteriet og Jærmalt
 
Hei. Ved flaskekarbonering ved bruk av Fermolager, trenger man å tilsette ny gjær, eller funker det fint å droppe det? (så det stod noe om mengdeforhold ved bruk av Fermolager til flaskekarbonering i infoskrivet til produsenten) Erfaringer?
Mvh Håkon Halvorsen
 
Hei. Ved flaskekarbonering ved bruk av Fermolager, trenger man å tilsette ny gjær, eller funker det fint å droppe det? (så det stod noe om mengdeforhold ved bruk av Fermolager til flaskekarbonering i infoskrivet til produsenten) Erfaringer?
Mvh Håkon Halvorsen
Dersom du brygger lager på skikkelig tradisjonelt vis, med lang kjølelagring der du kvitter deg med det aller meste av gjæren, er det sikkert en god ide. Men hvis ikke, er det ingen grunn til å tilsette mer gjær. Og jeg kan ikke tenke meg at det er noe spesielt med Fermolager. (Den oppfører seg helt normalt her i huset:).)

Forutsetninga er sjølsagt at du har hatt en grei gjæringsprosess som følge av å ha brukt nok sunn gjær. Har du grunn til å mistenke at gjæren har måttet slite for å bli ferdig, kan det være en ide å tilsette litt ny gjær.

Jeg flaska nettopp en pils som blei stående litt lenge - fire uker drøyt - og den karbonerer seg helt fint.
 
Dersom du brygger lager på skikkelig tradisjonelt vis, med lang kjølelagring der du kvitter deg med det aller meste av gjæren, er det sikkert en god ide. Men hvis ikke, er det ingen grunn til å tilsette mer gjær. Og jeg kan ikke tenke meg at det er noe spesielt med Fermolager. (Den oppfører seg helt normalt her i huset:).)

Forutsetninga er sjølsagt at du har hatt en grei gjæringsprosess som følge av å ha brukt nok sunn gjær. Har du grunn til å mistenke at gjæren har måttet slite for å bli ferdig, kan det være en ide å tilsette litt ny gjær.

Jeg flaska nettopp en pils som blei stående litt lenge - fire uker drøyt - og den karbonerer seg helt fint.
Takk for svar Finn. Gjæringa har gått normalt, så da kjører jeg som vanlig. (har forøvrig splitta batchen i to hvor en gjæres tradisjonelt og en under trykk. Blir gøy å se hvordan de står mot hverandre)
 
I går satte jeg mitt første brygg med fermolager w. Er det tilstrekkelig med 3 pakker gjær når man gjærer på 12C? Ut i fra datarket til aeb så skal det være det, men gjærkalkulatoren sier at man bør ha mer! Så da blir man jo noe undrende, bør man kjøre på en dose oksygen nå etter 18t for å være på den sikre siden?
 
I går satte jeg mitt første brygg med fermolager w. Er det tilstrekkelig med 3 pakker gjær når man gjærer på 12C? Ut i fra datarket til aeb så skal det være det, men gjærkalkulatoren sier at man bør ha mer! Så da blir man jo noe undrende, bør man kjøre på en dose oksygen nå etter 18t for å være på den sikre siden?
Det holder fint med 3 pakker. Hvilken gjærkalkulator bruker du? Å tilsetter oksygen etter 18 timer er neppe noen god idé.
 
Min Brewfather foreskriver 32 gram/3 pakker til en normalbatch med lager. Men hvis du brygger mer enn 24-ish liter og/eller sterkere enn 1.060 vil det kunne bli lite med 3 pakker. Tørrgjær trenger ikke oksygen i utgangspunktet, og tilsetting mange timer ut i forløpet kan medføre oksideringsfare. Jeg ville senket skuldrene og latt gjæren arbeide i fred.
 
Min Brewfather foreskriver 32 gram/3 pakker til en normalbatch med lager. Men hvis du brygger mer enn 24-ish liter og/eller sterkere enn 1.060 vil det kunne bli lite med 3 pakker. Tørrgjær trenger ikke oksygen i utgangspunktet, og tilsetting mange timer ut i forløpet kan medføre oksideringsfare. Jeg ville senket skuldrene og latt gjæren arbeide i fred.
Hei, brukte den i brewfather. Vil ikke ekstra oksygen booste gjærveksten?

Jeg trur ikke det er noen oksideringsfare ved en sånn oksygentilsetning. Det er et greit knep å gi ekstra oksygen for å kompensere for litt lite gjær. Det ideelle er å time det sånn at du tilsetter etter at gjæren har gjennomført den første runden med celledeling. Du har da (teoretisk) en dobbelt så stor populasjon som du starta med, og om du gir den oksygen, vil den bruke det til å syntetisere steroler. Alle cellene vil da ha fulle lagre, og du vil ha en situasjon som (teoretisk) tilsvarer den du ville hatt om du hadde pitcha dobbelt så mye gjær i utgangspunktet.

Dette booster ikke gjærveksten på annen måte enn at potensialet for formering dobles, men det forbedrer jo mulighetene for en optimal utgjærings- og modningsprosess - om du i utgangspunktet hadde litt lite gjær. Men det trur jeg ikke du hadde når du brukte 3 pakker. Det burde greidd seg også om du gjæra på 10 grader. (Jeg trur det er mer enn 100 milliarder celler i en pose.) Du hadde kanskje kunnet få litt raskere utgjæring med mer gjær, men det hadde neppe påvirka kvaliteten på ølet.

Å gi ekstra oksygen er jo standard praksis når vi brygger øl med høy OG. Da er grunnen at det høye osmotiske trykket i den sterke sukkeroppløsninga tar livet av en betydelig del av gjærcellene, og vi kompenserer altså med å forbedre formeringspotensialet til de overlevende.
 
Fermoale AY4 i 11,5g pakker ser ut til å ha forduftet fra markedet, det ser jeg på som en liten krise da jeg foretrakk den fremfor US-05! Noen som vet noe mer hvorfor?
 
Fermoale AY4 i 11,5g pakker ser ut til å ha forduftet fra markedet, det ser jeg på som en liten krise da jeg foretrakk den fremfor US-05! Noen som vet noe mer hvorfor?
Holm Brew skriver "Bruk US-05 – Leverør er midlertidig utsolgt."

Edit: Siden 500g-pakkene ser ut til å florere så er det vel sikkert bare snakk om en hick-up i logistikken...?
 
Jepp, men den "midlertidige" perioden har dratt ut litt vel lenge nå...
Jeg hadde forsøkt en av disse ;) .


 
Tilbake
Topp