Erfaringer med WLP-500 Trappist Ale

Hei!

Har prøvd meg på en Tiger Tripel fra Nøgne Ø med gjæren WLP-500.

Fikke en OG på 1.080 og nå ettter 4 dager har den gjæret ned til 1.012. Den har stormgjæret på 21,5 C.
Er det noe jeg bør tenke på her eller er dette bare fint?? Det skal sies at jeg laget en starter regnet ut fra at vørteren var på 1.100, ergo vi har pitchet ca 20 % for mye gjære.

Noen som har erfaringer med denne gjæren og utgjæring.:):)

Bjørn
 
Ja, har brygget en del med denne. Den gjærer godt ut. Men det vet du jo. hadde du 21.5 i rommet eller i karet? Dere bør uansett la den bruke to uker før dere flasker og ikke sett ned temperaturen før flasking. Gjæra trenger temperaturen for å rydde opp i karet. Dere har nå et øl på ca 9%. Jeg har litt dårlige erfaringer med å karbonere med denne gjæra på så høye alkoholstyrker. Beste belgiske grønnølet jeg har lagd ble til dels redusert i kvalitet pga dårlig karbonering (det var surt). Jeg hadde satt til noe fersk gjær for å være sikker og karbonert på litt høyere temperatur enn primærgjæring.

mvh
Bård
 
Ja, har brygget en del med denne. Den gjærer godt ut. Men det vet du jo. hadde du 21.5 i rommet eller i karet? Dere bør uansett la den bruke to uker før dere flasker og ikke sett ned temperaturen før flasking. Gjæra trenger temperaturen for å rydde opp i karet. Dere har nå et øl på ca 9%. Jeg har litt dårlige erfaringer med å karbonere med denne gjæra på så høye alkoholstyrker. Beste belgiske grønnølet jeg har lagd ble til dels redusert i kvalitet pga dårlig karbonering (det var surt). Jeg hadde satt til noe fersk gjær for å være sikker og karbonert på litt høyere temperatur enn primærgjæring.

mvh
Bård

Takk for utfyllende svar. Temperaturen har vært 18,5 grader i rommet og 21.5 i tønna. Den har nå sunket til 19 C. Du mener jeg bør heve den tilbake til 21.5 C. Er det kritisk at den har sunket til 19 eller vil dette være ok hvis den heves tilbake ?
 
Nei det jeg skriver er at du bør karbonere litt varmt. Gjerne 23-24 grader. Men siden du spør er det et poeng å ikke senke temperarturen mot slutten av gjæringa for å få optimal utgjæring. Men du må være i nærheten av en slik utgjæring allerede. Det er ikke kritisk, men jeg ville ha hevet temperaturen gjerne til 23 -24 grader mot slutten av gjæringa.

mvh
Bårdd
 
Nei det jeg skriver er at du bør karbonere litt varmt. Gjerne 23-24 grader. Men siden du spør er det et poeng å ikke senke temperarturen mot slutten av gjæringa for å få optimal utgjæring. Men du må være i nærheten av en slik utgjæring allerede. Det er ikke kritisk, men jeg ville ha hevet temperaturen gjerne til 23 -24 grader mot slutten av gjæringa.

mvh
Bårdd

Hvilken dag mener du er mot slutten? Er på dag 4 nå
 
85% attenuasjon etter bare 4 dager... hvilken temp eller steps mesket du denne på? Og hvor mye sukker (%) brukte du?
 
Vi mesket på 63,5 C i 60 min og brukte 1,5 kilo demerara sukker. Fikk 1,080 OG. Hadde laget starter til 1,100 siden vi regnet med 1,085. Har fått tips om å overpitch ved høy OG.
 
Øk temperaturen mot slutten, med dette mener jeg fra nå og ut gjæringstiden som bør være på to uker.

Hvis man bruker pitchekalkulator tar den høyde for økt gjærbehov. Ingen kritikk av overpitching men det skaper et øl med et noe dempet esterpreg. Så det er litt avhengig av hva en ønsker. Men dette er ingen stor overpitching.

mvh
bård
 
85% attenuasjon etter bare 4 dager... hvilken temp eller steps mesket du denne på? Og hvor mye sukker (%) brukte du?

Vi mesket på 63,5 C i 60 min og brukte 1,5 kilo demerara sukker. Fikk 1,080 OG. Hadde laget starter til 1,100 siden vi regnet med 1,085. Har fått tips om å overpitch ved høy OG.
 
Ja, har brygget en del med denne. Den gjærer godt ut. Men det vet du jo. hadde du 21.5 i rommet eller i karet? Dere bør uansett la den bruke to uker før dere flasker og ikke sett ned temperaturen før flasking. Gjæra trenger temperaturen for å rydde opp i karet. Dere har nå et øl på ca 9%. Jeg har litt dårlige erfaringer med å karbonere med denne gjæra på så høye alkoholstyrker. Beste belgiske grønnølet jeg har lagd ble til dels redusert i kvalitet pga dårlig karbonering (det var surt). Jeg hadde satt til noe fersk gjær for å være sikker og karbonert på litt høyere temperatur enn primærgjæring.

mvh
Bård

Hei igjen Bård!

Når du skriver "noe fersk gjær" , hvor mye snakker vi da?? Kjøper event et nytt rør wlp-500
 
Karakteren av ølet er allerede skapt av wlp 500. Hva du karbonerer med endrer ikke denne karakteren. Så lenge du ikke karbonerer med brettanomyces e.l. kan du karbonere med enhver alkoholtolerant gjærstamme. Finns det ikke en tørrgjær som er spesialutviklet for karbonering og som er svært alkoholtolerant? Mente jeg så noe slikt for en tid siden. Ellers vil jeg tro fersk wlp 500 vil klare brasene, enda bedre wlp 530 som er svært alkoholtolerant.

Du trenger ikke et rør. Ett kvart rør er nok hvis det er ferskt. På den annen side spiller "overpitching" i denne sammenhengen fint liten rolle.

mvh

Bårdd
 
Karakteren av ølet er allerede skapt av wlp 500. Hva du karbonerer med endrer ikke denne karakteren. Så lenge du ikke karbonerer med brettanomyces e.l. kan du karbonere med enhver alkoholtolerant gjærstamme. Finns det ikke en tørrgjær som er spesialutviklet for karbonering og som er svært alkoholtolerant? Mente jeg så noe slikt for en tid siden. Ellers vil jeg tro fersk wlp 500 vil klare brasene, enda bedre wlp 530 som er svært alkoholtolerant.

Du trenger ikke et rør. Ett kvart rør er nok hvis det er ferskt. På den annen side spiller "overpitching" i denne sammenhengen fint liten rolle.

mvh

Bårdd

Hei igjen Bård!

Har tatt ut en ny test og nå er vi nede på 1.008. Det er 89 % utgjæring. Er dette virkelig riktig?? Er den så aktiv?
Den ser ekstremt uren ut. Ser nesten ut som en hveteøl Er din erfaring lik med dette? Har stått 8 dager nå. Står på 23 C
 
1008 er kraftig utgjæring. Siste ølet jeg satt med denne gikk fra 1085 til 1010. Så 1008 behøver ikke bety infeksjon eller feilmåling.

En forutsetning for god utgjæring er at gjæra ikke flokkulerer ut for fort. Gi dette litt tid og smak på ølet smaker det godt? Det er alltid en viss fare for infeksjon, men dette er et øl på mellom 9 og 10%. Det i seg selv gir en betydelig lavere risiko for infeksjon.

bårdd
 
1008 er kraftig utgjæring. Siste ølet jeg satt med denne gikk fra 1085 til 1010. Så 1008 behøver ikke bety infeksjon eller feilmåling.

En forutsetning for god utgjæring er at gjæra ikke flokkulerer ut for fort. Gi dette litt tid og smak på ølet smaker det godt? Det er alltid en viss fare for infeksjon, men dette er et øl på mellom 9 og 10%. Det i seg selv gir en betydelig lavere risiko for infeksjon.

bårdd

He he...ser ut som jeg har fått med meg en god slump slurry i hydrometersylinderen. Tror det var det som gjorde det og nei, det smakte ikke godt
Hvilken temp pleier du å karbonere på? Leste noe om at Nøgne Ø karbonerer alt på 27-28 C i 4-5 dager. Er det ubetydelig hvor lang tid karbomeringen tar? Høyere temp = raskere karbonering??
Takk igjen for raske svar Bård!!
 
Tilbake
Topp