1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Fatøl

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Laegreiden, 4 Aug 2014.

  1. Laegreiden

    Laegreiden
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Turøy
    Hei,

    Jeg lurer på noe anngående fatøl, nærmre bestemt Hansa Fatøl. Har drukket noen sånne i sommervarmen, og de falt i smak som en godværs lesk. Vært gøy å kunne brygget noe i denretningen.

    Jeg har følgende spørsmål;

    Hva er egentlig fatøl? (type/kategori)
    Hvilket ingridienser hører hjemme i en fatøl?
    Hvordan gjæres og lagres en fatøl, og eventuelt hvor lenge?
    Har noen en god oppskrift på en fatøl?

    Håper det er noen kloke bryggere der ute som kan hjelpe meg..........
     
  2. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Fatøl er ikke en egen type. Hansa Fatøl er en pils de bare kaller fatøl. Brygg en lett pils.
     
  3. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Hva er egentlig greia med "fatøl" på boks? Vi har mye av det i Norge, og jeg har lenge lurt på hvorfor. Ren marketing?
     
  4. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Er ikkje det som vert kalla fatøl gjerne ein tanke mørkere / litt meir fylde i enn det som vert kalla pils ? :p
     
  5. Laegreiden

    Laegreiden
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Turøy
    oki, brygge en lett pils........ Noen som helt tilfeldig vis sitter på oppskrifta til Hansa fatøl?
    Tror ikke jeg kommer noen vei med å sende e-post til Hansa å be om oppskriften, hehehe.

    Alt av salg på butikken bunner vel igrunn i marketing. (tjæna pæng ja)
     
  6. Laegreiden

    Laegreiden
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Turøy
    Det er litt i den oppfatningen jeg er også
     
  7. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hansa Fatøl er vel strengt tatt noe lysere en den vanlige pilsen deres. Det er forøvrig den vanlige pilsen man får når man kjøper Hansa fra fat på puben. Hansa Fatøl er kun å få på flaske/boks.
     
  8. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Sjå der ja. Då er det minnet mitt som er mørkere. ;)
     
  9. Laegreiden

    Laegreiden
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Turøy
    Vanskelig å bedømme fargen når en drikker den rett fra flaska :cool:
     
  10. Laegreiden

    Laegreiden
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Turøy
    Kunne dette funket som en fatøl?

    BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
    Recipe: Hansa Fatøl ?
    Brewer: Thomas
    Asst Brewer:
    Style: German Pilsner (Pils)
    TYPE: All Grain
    Taste: (30,0)

    Recipe Specifications
    --------------------------
    Boil Size: 31,01 l
    Post Boil Volume: 29,12 l
    Batch Size (fermenter): 25,00 l
    Bottling Volume: 23,00 l
    Estimated OG: 1,049 SG
    Estimated Color: 9,4 EBC
    Estimated IBU: 21,6 IBUs
    Brewhouse Efficiency: 72,00 %
    Est Mash Efficiency: 80,6 %
    Boil Time: 60 Minutes

    Ingredients:
    ------------
    Amt Name Type # %/IBU
    5,25 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Grain 1 95,5 %
    0,25 kg Cara Blond 20 (Castle Malting) (20,0 EBC Grain 2 4,5 %
    25,00 g Wakatu (Hallertau Aroma) [7,50 %] - Boil Hop 3 17,9 IBUs
    10,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Boil Hop 4 2,3 IBUs
    1,32 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins) Fining 5 -
    10,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Boil Hop 6 1,4 IBUs
    10,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Boil Hop 7 0,0 IBUs
    3,0 pkg Saflager Lager (DCL/Fermentis #W-34/70) Yeast 8 -
     
  11. Hans Einar

    Hans Einar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvorfor pale malt og ikke pils?

    Typed with thumbs.
     
  12. Laegreiden

    Laegreiden
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Turøy
    Mindre koketid og det gir kanskje et litt rundere preg
     
  13. 357m

    357m
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hansa selv omtaler fatøl slik: "Ølet er et lyst, lettdrikkelig, undergjæret øl av pilsner type, men det har en lettere karakter og er noe lysere på farge og mindre bittert enn pilsnerøl."

    Ref.: http://www.hansaborg.no/no/produkter/ol/oltyper/
     
  14. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Se der ja. Drakk dette ølet for ikke lenge siden, og syns det var altfor søtt.
     
  15. Roger J

    Roger J
    Expand Collapse
    Registrert bruker

     
  16. Roger J

    Roger J
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg ser at det er mange meninger hva Fatøl er. Jeg vet ikke så mye om Hansa sin, men min oppfatning er at fatøl ofte er litt rundere i smaken enn pils. Mer fyldig og ikke så tørr.Kanakje mesket med litt høyere tempratur særlig på slutten. Kanskje litt mørkere og noen ganger.
     
  17. Sværje

    Sværje
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Fatøl er, hvertfall tradisjonelt, lagret på eikefat. Derav litt mørkere farge og rundere smak.
     

Del denne siden