Hei forum deltakere!
Som dere straks vil skjønne så er jeg nybegynner når det gjelder ølbrygging og jeg har tydligvis gjort min første feil/tabbe ifm med mitt første forsøk på å brygge en American IPA, BIAB.
Først litt facts om situasjonen:
Da jeg tilsatte 6.9 kg malt i meskevannet (20.7 l ~3 kg/kg malt) som hadde 76 C (kommer tilbake til den høye verdien!) falt mesketemperaturen til 73C. Jeg skjønte da at noe var feil siden målet var å oppnå en mesketemperatur på 66C! Jeg prøvde da å senke temperature ved å røre i mesken og la meskekaret stå uten lokk. Etter ca 25 min kom temperature ned i 69 C og etter 1 time kom den ned i 63 C. Deretter vasket jeg med 11.8 l vann med temperature på 77 C som ga meg et kokevolum på 27 l (som planlagt).
Etter koking fikk jeg et gjæringsvolum på ca 19 l med en OG på 1.060 som var ønsket. Gjæringen (19 C med temp kontroll) kom igang etter 3-4 timer og har pågått i snart 2 døgn med 4-5 "plopp" i minuttet. Kan dette kalles "storm-gjæring" eller er det en indikasjon på at den høye mesketemperaturen har dannet for mye ikke-gjærbart sukker?
Etter å ha lest litt omkring viktigheten av å unngå for høy mesketemperatur så lurer jeg på om jeg allerede har ødelagt brygget? Hva menere dere? Blir dette søtt lett-øl? Bør jeg glemme prosjektet og starte på nytt? Jeg kommer selvsagt til å la gjæringen gå til den slutter for å måle FG for å få et bedre grunnlag for om jeg skal tømme brygget i ....
Så til den høye mesketemperaturen jeg brukte: For beregning av mesketemperatur benyttet jeg formelen fra http://www.rackers.org/calcs.shtml (se nedenfor) Jeg benyttet metriske enheter med
Mash Thickness 3 l/kg (20.7 l/6.9 kg)
Desired Strike temp: 66 C
Grain temp: 15 C (kjellertemp)
Dette ga en beregnet temperature på Strike Water: 75 C ????
Hvor er feilen? Jeg er litt usikker på om jeg har benyttet riktig Mash Thickness eller om det er en bug i formelen?
Setter pris på komentarer fra Forumet!
Med hilsen
JaHa (novise!)
Strike Temperature Calculator
Calculate the temperature your strike water needs
to be in order to hit the desired mash-in temperature.
Mash Thickness (qt/lb or liters/kg)
Desired Strike Temperature (deg F or C)
Temperature of Grain (deg F or C)
Units of Measurement: American Metric
Som dere straks vil skjønne så er jeg nybegynner når det gjelder ølbrygging og jeg har tydligvis gjort min første feil/tabbe ifm med mitt første forsøk på å brygge en American IPA, BIAB.
Først litt facts om situasjonen:
Da jeg tilsatte 6.9 kg malt i meskevannet (20.7 l ~3 kg/kg malt) som hadde 76 C (kommer tilbake til den høye verdien!) falt mesketemperaturen til 73C. Jeg skjønte da at noe var feil siden målet var å oppnå en mesketemperatur på 66C! Jeg prøvde da å senke temperature ved å røre i mesken og la meskekaret stå uten lokk. Etter ca 25 min kom temperature ned i 69 C og etter 1 time kom den ned i 63 C. Deretter vasket jeg med 11.8 l vann med temperature på 77 C som ga meg et kokevolum på 27 l (som planlagt).
Etter koking fikk jeg et gjæringsvolum på ca 19 l med en OG på 1.060 som var ønsket. Gjæringen (19 C med temp kontroll) kom igang etter 3-4 timer og har pågått i snart 2 døgn med 4-5 "plopp" i minuttet. Kan dette kalles "storm-gjæring" eller er det en indikasjon på at den høye mesketemperaturen har dannet for mye ikke-gjærbart sukker?
Etter å ha lest litt omkring viktigheten av å unngå for høy mesketemperatur så lurer jeg på om jeg allerede har ødelagt brygget? Hva menere dere? Blir dette søtt lett-øl? Bør jeg glemme prosjektet og starte på nytt? Jeg kommer selvsagt til å la gjæringen gå til den slutter for å måle FG for å få et bedre grunnlag for om jeg skal tømme brygget i ....
Så til den høye mesketemperaturen jeg brukte: For beregning av mesketemperatur benyttet jeg formelen fra http://www.rackers.org/calcs.shtml (se nedenfor) Jeg benyttet metriske enheter med
Mash Thickness 3 l/kg (20.7 l/6.9 kg)
Desired Strike temp: 66 C
Grain temp: 15 C (kjellertemp)
Dette ga en beregnet temperature på Strike Water: 75 C ????
Hvor er feilen? Jeg er litt usikker på om jeg har benyttet riktig Mash Thickness eller om det er en bug i formelen?
Setter pris på komentarer fra Forumet!
Med hilsen
JaHa (novise!)
Strike Temperature Calculator
Calculate the temperature your strike water needs
to be in order to hit the desired mash-in temperature.
Mash Thickness (qt/lb or liters/kg)
Desired Strike Temperature (deg F or C)
Temperature of Grain (deg F or C)
Units of Measurement: American Metric