Feil OG?

Torbjørn Aasen

Norbrygg-medlem
Hallo Jeg brygget en APA i går på min BB30 v3.
Fulgte den originale manualen med stopp under mesking.
Når jeg var helt ferdig var OG 1045. I følge oppskrift skulle den vært 1060-1065.
Kan jeg bruke dette videre eller er det bare å tømme ut.
Er ikke lett for en fersking å forstå alt gitt. Hva gjør jeg feil?
Jeg har nå tømt det over på gjæringskar og det er liv i tanken.
 

Vedlegg

  • 2015-04-27 23.15.38.jpg
    2015-04-27 23.15.38.jpg
    178,1 KB · Sett: 75
Går fint det, bare litt lavere alkoholstyrke/maltsmak.
Les litt om å øke effektivitet på beer brew, står mye her på forumet. Å øke temp til 78 grader mot slutten av mesking er viktig på BB'en for at skyllig skal gå fint. Se til at du har nok vann under mesking slik at vannet går godt opp langs sidene av maltrøret. Uten varme blir sukkeret igjen i kornet, og du oppnår dårlig effektivitet.
 

Armas

Norbrygg-medlem
Hei!
Det kan være lurt å måle SG underveis for å få en følelse på hvordan du ligger an. Spesielt en måling etter at man har silt av skyllevannet kan være lurt. (før-kok-SG) Når du har denne, så kan du justere volumet for å få riktig OG.

Dersom SG er for høy før kok så tilsetter du vann, dersom den er for lav så koker du ned volumet eller tilsetter DME. På BB 30 fordamper ca. 2-3 liter i timen. Regn selv eller bruk en online-kalkulator for å beregne OG etter fordamping/utvanning
http://www.brewersfriend.com/dilution-and-boiloff-gravity-calculator/

Har du husket å justere OG for temperatur? Dersom du målte OG med hydrometer like etter kok, eller mens vørteren kjøles ned så må den justeres. F.eks. vil 1045 ved 60 grader tilsvare 1061 ved 20grader.
http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/

Jeg ville ikke tømt ut ølet, det blir sikkert godt/ok - om en litt tynt. Det er jo ikke så mye jobb å ha det stående?
Mulig du kan tilsette ekstrakt nå, men det er det andre som kan svare bedre på en meg. Denne bør i så fall sikkert kokes og kjøles først.

Mvh
Armas
 
Ikke tøm ut

Har ingen erfaring med BB30, men klarte å få omtrent samme resultat på en IPA
kvernen løsnet når eg kvernet kornet
brygget og fikk en overraskelse når eg målte OG, har gjort det før og klarer nok å gjøre det igjen
 

Torbjørn Aasen

Norbrygg-medlem
Går fint det, bare litt lavere alkoholstyrke/maltsmak.
Les litt om å øke effektivitet på beer brew, står mye her på forumet. Å øke temp til 78 grader mot slutten av mesking er viktig på BB'en for at skyllig skal gå fint. Se til at du har nok vann under mesking slik at vannet går godt opp langs sidene av maltrøret. Uten varme blir sukkeret igjen i kornet, og du oppnår dårlig effektivitet.
Jeg øker til 78 grader etter 60 min og resirkulerer for hånd i ca 60 min før jeg heiser opp maltrøret og skyller med 80 graders vann til jeg nesten er på max merket før jeg øker temp til kokoking.
Noe av mine feil kan være at jeg ikke kjølte ned vesken i pipetten før jeg målte.
Takk for svar og tips:)
 
Jeg brygget brygget Red Ale settet fra ølbrygging.no igår og Pale Ale settet på torsdag. Har BB60 og bruker meskepose. Jeg fikk OG 1044 på begge batchene.
 

Torbjørn Aasen

Norbrygg-medlem
Hva måler dere med? Jeg spør fordi mange måler FG med refraktometer og da blir det jo feil...
Jeg bruker refraktometer under byggeprosessen og Hydrometer for FG.
Tok ikke høyde for at vørter var varm når jeg målte med refraktometeret og det er nok mye av feilmålingene mine.
Må en regne om dette når en bruke Hydrometer også???
Finnes det et xl. ark med denne utregningen eller må en på nettet for og finne det ut.
 

glennrlie

Norbrygg-medlem
Mange refraktometer er utstyrt med ATC (Automatic Temperature Compensation) slik at man ikke trenger tenke på det. Generelt er de få dråpene som trengs ganske raskt nedkjølt når de ligger på plata.
 
Må en regne om dette når en bruke Hydrometer også???
Finnes det et xl. ark med denne utregningen eller må en på nettet for og finne det ut.

Man må ikke regne om når man bruker hydrometer, der er temperatur viktigst ift. kalibrering, men dette med alkoholens tilstedeværelse er også bakgrunnen for at man kaller det "apparent attenuation": http://www.howtobrew.com/section1/chapter6-1.html

Kalkulatorer:
http://www.glennrlie.net/kalk_refraktometer (for omregning av refractometer når alkohol er tilstede)
http://www.glennrlie.net/kalk_sgkorrigering (for omregning ved hydrometer og annen temperatur)
 

Armas

Norbrygg-medlem
Man må ikke regne om når man bruker hydrometer, der er temperatur viktigst ift. kalibrering, men dette med alkoholens tilstedeværelse er også bakgrunnen for at man kaller det "apparent attenuation": http://www.howtobrew.com/section1/chapter6-1.html

Dette ble litt uklart.
Dersom man bruker hydrometer så må man regne om dersom vesken ikke holder riktig temperatur (vanligvis 20 grader).

Kalkulator på nett er enklest, men gjør et søk på "hydrometer temperature correction chatt". Så bør du finne noe som kan skrives ut.
 
Ja ser den. Sånn går det når man sitter på jobb og svarer på innlegg innimellom alt stress og mas... :-/
 
Topp